poniedziałek, 11 czerwca 2012

Tartopodobne ciasto wiśniowe

Składniki

 Ciasto:
- 3/4 kostki miękkiego masła (150g)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- kilka kropli olejku waniliowego
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- mała łyżeczka startej skórki cytrynowej
- roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
- cukier do posypania

Masa wiśniowa:
- 1/4 kostki masła (50g)
- 80 dag wydrylowanych wiśni
- 3/4 szklanki cukru lub więcej, jeśli wiśnie są kwaśne
- 4 łyżki zimnej wody
- 4-5 łyżek mąki kukurydzianej





Przygotowanie

Ciasto:
1. Do miski wkładamy masło, miksujemy z cukrem mikserem na najwyzszych obrptach, dodajemy jajko i olejek waniliowy, ubijajamy aż masa będzie puszysta.
2. Do masy dodajemy mąkę, sól i skórkę cytrynową, mieszamy.
3. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części, zawijamy w folię spożywczą i wkłądamy do lodówki na około godzinę (w tym czasie zajmujemy sie przygotowaniem masy wiśniowej).

Masa wiśniowa:
4. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy wiśnie i cukier, podgrzewając  mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy jeszcze kilka minut, pilnując, by z wiśni nie zrobiła sie ciapa - czekamy tylko do momentu, gdy zrobią sie miękkie. 
5. Dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie, zagotowujemy mieszając, pozostawiamy jeszcze przez chwilę na ogniu.
6. Rondel wstawiamy do zimnej wody i szybko studzimy mieszając.

Dalszy ciąg:
7. Rozwałkowujemy połowę ciasta, przekładamy do formy na tartę, wykładając nim również boki.
8. Formę z ciastem wkładamy do lodówki, w tym czasie rozwałkowujemy i kroimy w paski drugą porcję ciasta. Układamy je na pergaminie i odkładamy do lodówki, żeby sie nie ogrzały.
9. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 190 stopni.
10. Wyjmujemy z lodówki formę z kruchym ciastem, wlewamy do niej masę wiśniową, na wierzchu układamy kratkę ze schłodzonych pasków ciasta.
11. Paski ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
12. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny.
13. Ciasto zostawiamy do wychłodzenia w temperaturze pokojowej, dopiero wtedy można je jeść (musimy dać czas masie wiśniowej, aby dobrze stężała, inaczej ciasto będzie się rozpadać). Poźniej ciasto można przechowywać w lodówce.

Przepis zaczerpnęłam z dodatku kulinarnego do Gazety Wyborczej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz