środa, 6 czerwca 2012

Ciasto drożdżowe z otrębami

Składniki

40dag mąki


2dag otrąb pszennych


3dag drożdży


1/3 l letniego mleka


1 jajo


8dag cukru


sol


15 dag tłuszczu (masła margaryny smalcu oleju)


Do posmarowania - 10dag masła


Do posypania - 15dag cukru pudru, 10dag rodzynów







Przygotowanie

Mąke wymieszać z otrębami. Zrobić wgłębienie i włożyć tam pokruszone drożdże i wymieszać z mlekiem. Gdy wyrośnie dodać resztę składników i wyrobić na gładkie ciasto. Gęstość regulować mlekiem. Po wyrośnięciu zagnieść i rozwałkować na grubość 5mm. Posmarować stopionym masłem, posybać grubym cukrem, rodzynkami. Zwinąć luźno w rulon i odcinać od niego kawałki o dł 5cm i w każdym zrobić dwa równoległe wgłebienia. Ciastka ułożyć na natłuszczonej blasze w odstępach 1cm i piec w temp. 250C przez 20min.

Uwaga

Z podanych składników wychodzi 35 ciastek!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz