sobota, 2 czerwca 2012

schab nadziewany polędwicą i żurawiną

Składniki

1.50 - 1.80 schabu bez kości
1 duża lub 2 małe polędwice  wieprzowe
2-3 łyżki żurawiny ( w słoiku)
1 -2 łyżki majeranku
1 łyżka bazylji
ziele angielskie
pieprz
sól
vegeta
5 ząbków czosnku
liść laurowy
olej
kminek





Przygotowanie

Polędwicę myjemy, osuszamy i rozcinamy wzdłuż nie do końca tak aby powstał duży płat mięska. Lekko rozbijamy.Polędwiczkę lekko solimy i rozsmarowujemy na niej żurawinę. Zwijamy jak roladę.Nacieramy czosnkiem (1 ząbek) roztartym z vegetą i niewielką ilością majeranku. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz do zamrażalnika, aby rolada stwardniała.Będzie można nią łatwo nadziać schab.Przez środek schabu  naciąć głęboką kieszeń, do samego końca.Nadziać schab wcześniej przygotowaną polędwicą. Mięso natrzeć mieszanką zrobioną z:
3 ząbki czosnku,   1łyżka oleju,majeranek. bazylia , vegeta, sól ,pieprz, ziele angielskie w proszku. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego na wierzch układamy czosnek w plastrach, ziele angielskie w ziarenkach ,liść laurowy, można dać gałązkę rozmarynu i wkładamy do lodówki na kilka godzin ,a najlepiej na całą noc.Po upływie tego czasu mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. .Wkładamy do rękawa do pieczenia, na wierzch dajemy pokrojony czosnek,3ziarenka  ziela angielskiego, liść laurowy,kminek troszkę oleju ,posypujemy majerankiem , zawiązujemy rękaw i pieczemy 200 stopni  ok1.5godz. Mięso kroimy dopiero gdy całkowicie wystygnie.Najlepiej na drugi dzień pokroić w kromeczki i jeżeli będzie podawane na gorąco to podgrzać w piekarniku ok. 30 min. Schab z polędwicą doskonale smakuje również na zimno, zalany galaretą. Ja podaję go na zimno nadziany pastą chrzanowo -  jajeczną w galarecie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz