czwartek, 31 maja 2012

kalafiorowo-pomidorowa salatka grillowa

Składniki

1 maly kalafior,
3-4 pomidory,
maly peczek koperku,
1 cebula
2-3 lyzki majonezu
2-3 lyzki kwasnej smietany lub jogurtu,
sol, pieprz do smaku




Przygotowanie

Ugotowac w osolonej wodzie kalafior na polmiekko. Ostudzic. Rozdzielic na male kawalki. Pokroic pomidory, poszatkowac cebule, posiekac koperek. Wymieszac wszystko z pozostalymi skladnikami.

Tortilla z kurczakiem

Składniki

-opakowanie tortilli pszennych
-1 podwójna pierś z kurczaka
-1 duża czerwona papryka
-1 duża zielona papryka
-2-3 pomidory
-ogórek
-sałata
-2 mniejsze bądź 1 duża czerwona cebula
-1 cebula
-ok. 30 dag żółtego sera kupionego w kawałku
-jakaś przyprawa do kurczaka, najlepiej pikantna
-zioła do drobiu
-sól, pieprz
-oliwa z oliwek i ocet balsamiczny





Przygotowanie

1. Farsz mięsny Pierś umyć i pokroić w kostkę. Następnie umieścić w naczyniu i zalać 2 łyżkami stołowymi oliwy. Obficie natrzeć przyprawą i ziołami, odstawić do lodówki, im dłużej mięso postoi, tym lepiej, ale pół godziny wystarczy. Kroimy cebulę w kostkę. Mięso smażymy ok. 5-7 min. na oliwie z oliwek, następnie dodajemy cebulę, później smażymy, aż mięso będzie kruche, a cebula się zeszkli. Pod koniec można przykryć na chwilę patelnię.
2. Sałatka warzywna Pokroić paprykę, pomidory, ogórka w kostkę, czerwoną cebulę lepiej jest pokroić w piórka, i przełożyć do dużej miski. Posypać solą i pieprzem, a także dodać ok. 3 łyżeczki octu balsamicznego, pomieszać.
Gdy wszystko jest gotowe, pozostaje nam jedynie odgrzać gotowe tortille wg. przepisu, utrzeć ser na grubych oczkach, i podrzeć dokładnie umytą sałatę, którą kładziemy i zawijamy razem z plackiem. Te tortille świetnie smakują także z sosem czosnkowym :)

Bigos po cygańsku 2

Składniki

80dkg  Mięsa mielonego
   1 kg  Pieczarek
 4duże Papryki
 4duże cebyle
 1 Koncentrat pomidorowy
 1 Ketchup pikantny
   Olej do smażenia
   Sól, pieprz.



Przygotowanie

Mięso przyprawiamy tak jak kotlety mielone, formujemy małe kulki o średnicy ok. 1,5 cm . Smażymy na patelni podlewając olejem.
Do garnka wlewamy trochę oleju podgrzewamy i wrzucamy cebulę pokrojoną w ćwierć talarki.
Gdy cebula się zeczkli dodajemy umyte i pokrojone pieczarki, gotujemy  to aż woda wyparuje i zacznie się smaśyć.
Do lekko podsmażonej cebuli z pieczarkami dodajemy papykę pokrojoną w paski. Dusimy to do momętu aż papryka zmięknie (nie wolno jej rozgotować) w miare potrzeby dolewamy trochę wody.
Do podduszonego bigosu dodajemy ok.1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego i ok.1/2 ketchupu (najleprzy Pudliszki) przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gdy potrawa jest przyprawiona wkładamy usmażone uprzednio kulki z mięsa mielonego i mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.

Ciasto bananowo-kokosowe Aniuli

Składniki

BISZKOPT:
3 jajka
1/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki tortowej

MASA:
1 litr soku bananowego(ja użyłam Fortuna)
3 łyżki cukru
3 budynie kokosowe

PONADTO:
2 banany
1 śnieżka
1 śmietan-fix
kilka kostek czekolady deserowej lub kokos



Przygotowanie

Białka ubić, dodać cukier, następnie stopniowo żółtka. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą, upiec w tortownicy o wymiarach 26cm.
Po wystudzeniu ściąc górną warstwe biszkoptu(sam spieczony wierzch)
Na biszkopt ułożyć banany pokrojone w plasterki.
Budynie ugotować na soku bananowym dodając trzy łyżki cukru.
Gorący budyń wylać na ułożone banany i odstawić do wystudzenia.
Śnieżkę ubić ze śmietan-fixemi i wyłożyć na budyń, posypać startą czekoladą lub kokosem.

                      
    

            SMACZNEGO!!!     

środa, 30 maja 2012

salatka ryzowa Anny

Składniki

Przepis na 2 osoby:



1,5 szklanki ryzu
2 male lub 1 duza marchew
zielony groszek swiezy lub mrozony
kukurydza z puszki ok. 3 lyzki
oliwki czarne bez pestek sztuk ok.15
1 jajko gotowane na twardo
capperi 1 lyzka (jesli dostepne)
ogorek kiszony
pol czerwonej papryki
puszka tunczyka ok. 160gr
lyzka majonezu
2 lyzki oliwy
sol, pieprz




Przygotowanie

Nagrzac piekarnik do 180 °C i wstawic do niego umyta cala papryke na ok. pol godz.
Sprawdzic czy jest miekka, ostudzic i obrac ze skorki.
Pokroic na male kwadraciki.

Ugotowac marchew i groszek na twardo (ja to robie w garnku na parze, nie traci smaku i jedrnosci)

Ugotowac ryz wrzucajac na wrzaca osolona wode (czas gotowania ryzu zalezy od typu ryzu) uwazac, zeby nie rozgotowac, musi on byc na sypko.
Po odcedzeniu ryzu polac od razu oliwa.

Marchewke, ogorki i jajko pokroic w mala kostke.

Capperi odcisnac z wody i pokroic na polowki.

Oliwki w calosci.

Wymieszac wszystkie skladniki, doprawic sola, pieprzem i majonezem (nie jest konieczne)

Schlodzic w lodowce, ale przed jedzeniem wyjac conajmniej pol godziny wczesniej, zeby salatka nie byla zbyt zimna.

Polecam szczegolnie na letnie upaly. Danie mozna przygotowac dzien wczesniej i zabrac ze soba np. na plaze :)

wtorek, 29 maja 2012

Bigos staropolski 2

Składniki

2.5 kg kwaszonej kapusty
0.5 kg wieprzowiny np golonka
0.5 kg wołowiny
0.5 kg dziczyzny mozna zastąpić wolowiną lub wieprzowiną
30 dag kiełbasy jałowcowej lub innej średnio podsuszanej
30 dag boczku wędzonego
2-3 cebule
10 dag grzybów suszonych nalepiej podgrzybków
15 śliwek wędzonych suszonych
3 łyzki smalcu
szklanka porto lub innego czerwonego wina np.malaga lub madera
po 4 jagody jałowca i ziela angielskiego
2 gożdziki
liśc laurowy
sól
szklanka rosołu



Przygotowanie

Od razu zaznaczam ze bigos zaczynamy gotowac na co najmiej 5 dni przed spozyciem.Zaczynamy od upieczenia mięs.Kapustę kroimy,zalewamy rosołem i sosem z pieczenia mięs.Gotujemy godzinę.Grzyby moczymy z zimnej wodzie a następnie gotujemy w tej wodzie.Wywaru nie wylewamy gdyz bedzie potrzebny.Upieczone mięsa i boczek kroimy na kostke.Kiełbasę przesmazamy na cebuli.Sliwki kroimy na paski.Do kapusty dokładamy mięsa,kiełbasę,grzyby z wywarem i cebulę.Po 30 minutach dodajemy śliwki,przyprawy,wino i dusimy ok godzinę.Dosolamy do smaku.Odstawiamy w zimne miejsce.Przez następne 4 dni odgrzewamy bigos 2 razy dziennie.Po 4 dniach bigos jest ciemny i smakuje wyśmienicie.Jeśli jest zbyt rzadki odparowywac podczas odgrzewania.

jajka po szkocku DARKA

Składniki

- 6 jajek
- paczka mięsa mielonego 0,5 kg (ja używam indyczego)
- zioła w/g smaku (czosnek magi koperek)
- olej do smażenia
- maka
- bułka tarta do panierki
- olej do smażenia



Przygotowanie

4 jajka gotujemy na srednio mięko wczesniej by się ostudziły. Do mięsa wbijamy jedno jajko, dodajemy przyprawy w/g uznania i smaku.
Masę mięszamy jak na kotlety mielone. Obrane jajko obkładamy miesem (posypuje ręce mąka by sie nie klejiło). tak formujmy 4 kule miesne z jajkiem w środku. Panierujemy w  jajku i  w bułce tartej. Kule smażymy w głębokim goracym oleju.

Przepis pochodzi z programu TV lekko zmodyfikowany tam była mielona kiełbasa.
Taka wersja tez jest SUPER.
SMACZNEGO !!!!

Mufinki morelowe

Składniki

- 6 moreli
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 80 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
- prażone płatki migdałowe



Przygotowanie

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić 12 foremek do mufinek lub przygotować foremki papierowe.

2. Mikserem utrzeć margarynę na gładki krem. Dodać cukier i ucierać do momentu, aż powstanie puszysta masa. Dodać jajko, nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać mąkę do ciasta na przemian z mlekiem i serkiem homogenizowanym.

3. Do foremek wyłożyć połowę przygotowanego ciasta. Na nie rozsypać pokrojone w drobną kostkę morele. Uzypełnić pozostałą częścią ciasta.

4. Przygotowane mufinki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić. Upieczone mufinki ostudzić.

5. Rozpuścić białą czekoladę (w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce). Czekoladą polać ostudzone mufinki. Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. 


niedziela, 27 maja 2012

Lody aksamitno- kremowe

Składniki

- 2 szklanki śmietany 36%- zimnej
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 15 dag czekolady deserowej
- 2 łyżki brandy (niekoniecznie)



Przygotowanie

1. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej.
2. Jajka ubić mikserem z cukrem waniliowym, solą, brandy i 2 łyżkami wody. Gdy masa będzie gęsta i puszysta powoli wlewać czekoladę, stale miksując.
3. Zimną kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszać.
4. Mrozić ok. 2 godzin (zależy od lodówki) aż lody będą lekko zamrożone. Wtedy wyjąć i zmiksować raz jeszcze. Znów zamrażać aż czekoladowy mus zamieni się w lody:))
5. Podawać z bitą śmietaną, ulubionym sosem (waniliowym, owocowym) lub polane alkoholem- np. ajerkoniakiem.

Lody oczywiście nie muszą być czekoladowe. Zamiast czekolady można użyć zmiksowanych owoców (truskawki, maliny, jagody), orzechy, namoczone w rumie rodzynki- trzeba wtedy dodać ok. 150 g cukru pudru. W zimę, z braku świeżych owoców, używam mrożonych albo dżemów (np. jagodowego). POLECAM!!!

Zupa kalafiorowa z makaronem

Składniki

Udko lub skrzydelka z kurczaka


1/2 duzego kalafiora


1/2 paczki mieszanki warzywnej mrozonej


Ziele angielskie, lisc laurowy, sol, pieprz, wegeta


10 dkg makaronu typu nitki


Smietana 18%





Przygotowanie

Wykonanie:

Do garnka wlewamy 1/5 l wody, wkladamy mieso, ziele angielskie, lisc laurowy, przyprawy i gotujemy ok 40 min. Nastepnie dodajemy warzywa z mrozonki. Kalafior dzielimy na rozyczki, dodajemy do zupy i gotujemy do miekkosci ok 10 min. Na koniec dodajemy makaron i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku. Mieso obieramy od kosci i dodajemy do zupy. Zabielamy smietana. Mozna posypac natka pietruszki lub koperkiem.

Smacznego!

sałatka z pomidorów w sosie czosnkowym na szybko

Składniki

3 pomidory,smietana,majonez,czosnek, ser żółty



Przygotowanie

Pomidory kroimy w plastry ,zalewamy sosem i posypujemy tartym serem.
sos; dwie ,trzy łyżki smietany,dwie łyzeczki majonezu kieleckiego 2 zabki czosnku wyciśnietego przez praskę wymieszać.

chłodnik mojej prababci

Składniki

dwa pęczki botwinki
dwa duże buraki
pół cytryny
dwa pęczki rzodkiewek
dwa - trzy zielone ogórki (te większe)
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
dwa jogurty naturalne
kefir
sól
pieprz
cztery - pięć jajek ugotowanych na twardo



Przygotowanie

buraki duże i te od botwinki obrać i opłukać, liście opłukać i dość drobno pokroić - zalać wodą tak żeby się wydawało, że w garnku jest jej trochę za mało (to "siądzie"), gotować aż do miękkości buraczków, jak się już ugotują to wyłączyć i natychmiast wcisnąć sok z cytryny
drobno pokroić rzodkiewki, ogórki, koperek i szczypiorek, zmieszać z jogurtem i kefirem
buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i razem z pozostałą botwinką połączyć z masą rzodkiewkowo - ogórkową
dobrze wymieszać
doprawić do smaku solą i odrobiną pierzu
jajka pokroić w ósemki i dołożyć do zupy
chłodnik dobrze schłodzić - najlepszy jest następnego dnia
podobno pyszne

Drink z Camparii

Składniki

Camparii 100 ml
Martini Bianco 100 ml
Sok z czerwonego grejfruta, z odrobina miąszu
Kostki lodu



Przygotowanie

Wszystko tak jak leci, po kolei.


Życzę udanych imprez :)

sobota, 26 maja 2012

Ciasteczka mocno waniliowe

Składniki

składniki podstawowe:

125g miękkiej margaryny
100g cukru
2 cukry waniliowe
ok. 1/2 buteleczki olejku waniliowego
1 jajko
175g mąki pszennej przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatki do wyboru:
- kakao
- orzechy
- migdały
- posiekana czekolada
- itp.



Przygotowanie


Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w podanej kolejności. Ucieramy na gładką masę. Na koniec dodajemy ewentualnie dodatki.
Smarujemy blachę cienką warstwą tłuszczu, nakładamy ciasto łyżką formując ciasteczka. Pieczemy 10-12 minut w temp. 190stopni.

piątek, 25 maja 2012

Żołądki drobiowe w sosie jabłkowym

Składniki

1 kg żołądków z kurczaka
5-6 jabłek
majeranek
sól
pieprz mielony
listek laurowy
ziele angielskie
(ewentualnie warzywna kostka "BIO")



Przygotowanie

Żołądki oczyścić (w tym z tłuszczu), umyć. Zalać żołądki w garnku wodą tak, żeby były przykryte, zagotować i zdjąć szumowiny. Dodać sól i pieprz mielony według uznania (albo kostkę "BIO" warzywną), dwa ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, gotować prawie do miękkości.

Żołądki wyjąć z wywaru i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, jabłkami przykryć żołądki. Dodać dużo majeranku, podlać wywarem z gotowania.

Dusić w piekarniku w około 200 stopniach aż żołądki będą miękkie (dobrze, jeżeli się troszkę zrumienią), a cząstki jabłek rozpadną się, tworząc aromatyczny sos. Pieczemy jak chcemy - z pokrywką lub bez , ja odkrywam po jakimś czasie.

Potrawa godna polecenia amatorom podrobów , a przy tym warto zauważyć, że nie dodajemy do niej dodatkowego tłuszczu.

Pierogi ze ślimakami po polsku

Składniki

składniki (6 porcji):
pierogi:

- ślimaki gotowane 200 g
- śmietana 30% 50 g
- bułka tarta 50 g
- masło 50 g
- czosnek 5 ząbków
- natka pietruszki 1/2 pęczka
- cytryna 1/2 sztuki
- sól, pieprz biały
- ciasto pierogowe

sos:
- śmietana 30% 300 g
- cebula szalotka 100 g
- wino białe 150 g
- masło 50 g
- czosnek 2 ząbki
- szczypiorek 1/2 pęczka



Przygotowanie

Trzeba znajść ślimaka dorodnego, gabarytu orzecha włoskiego. Należy go tak długo topić, by szlam z niego w dużej mierze wypłoszyć. W kamionkę je wszystkie ułożyć, by obficie grubą solą przełożyć. Denkiem je przykrywając by musiały zawracać uciekając. Pozostawić je przez czas długi, pozbywając się szlamu z tuszek dużych. Wypłukać je kilkakrotnie obficie by szlam ściągnąć całkowicie. Sparzyć w garze należycie pamiętając by były w muszlach skryte całkowicie. Zlać przez sito odcedzając wodę, spłukać ostudzając. Wyciągnąć poza domostwa progi i obmyć bo przecież brudne miały nogi. Ziela trochę ze dwa liście, trzy goździki, sól w zamyśle, jedną dymkę oczywiście, zalać wodą zagotować by ślimaki móc gotować. Czas wysadki dwie godziny, ślimak będzie już zjadliwy.

Sposób przygotowania:
Ślimaki, śmietanę, bułkę, masło, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny zmiksować na jednolitą masę. doprawić solą z pieprzem. Z ciasta i powstałego farszu sporządzić pierogi, gotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle doprawiając solą i pieprzem. Zalać winem, zredukować o 50%, dolać śmietanę i zredukować do zagęszczenia, przed podaniem dodajemy posiekany szczypiorek.

Biszkopt letni

Składniki

CIASTO:

7 jajek
7 łyżek oleju
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opakowanie cukru waniliowego

KREM:

400 g jogurtu naturalnego
2 jednakowe galaretki (dowolny smak)
miękkie owoce (najlepiej letnie; mogą być truskawki, jagody, wydrylowane wiśnie...)



Przygotowanie

Zawsze się udaje. Najlepiej smakuje z owocami letnimi. Pyszne, szybkie i niedrogie. Jeśli masz mało czasu na zrobienie czegoś pysznego zrób Biszkopt Letni! :)

1. Jajka wbijamy do miski i dokładnie ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W trakcie ubijania dodajemy olej. Gdy ciasto będzie jednolite, wylewamy je na blachę i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy w poprzek na pół.

2. Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Gdy zaczną tężeć, miksujemy z jogurtem i mieszamy z pokrojonymi owocami. Biszkopt od razu przekładamy kremem (masza bardzo szybko tężeje)! Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

Fasolka Basi

Składniki



czas: 20 minut

koszt: tanio

kalorie: troszeczkę


Przepis nadesłany przez:

Anna Biegańska (ABi - ABiPi)



Przygotowanie


Fasolkę pokroić na 2cm kawałki i ugotować na prawie miękko w posolonej i lekko posłodzonej wodzie.
Na patelni zesmażyć kawałek boczku, kiełbaski czy szynki.
Odcedzić fasolkę, wymieszać z mięsem. Roztrzepać jajo, dwa lub trzy (w zależności od ilości pozostałych składników) z odrobiną mleka. Najlepiej trzepaczką lub mikserem.
Można też po prostu ubić pianę, a potem dodać żółtka.
Włożyć fasolkę z wędliną do garnuszka, zalać tymi jajkami i postawić na małym ogniu.
Gotować dopóki jajo nie urośnie i nie zetnie się. Można też wstawić do piecyka w naczyniu żaroodpornym. Powinno dać się pokroić.
Ale nie zawsze mi się ta sztuka udaje i robię śmietnik na talerzu. Oczywiście sól i pieprz do smaku.

Przepis nadesłany przez:
Anna Biegańska (ABi - ABiPi)

czwartek, 24 maja 2012

Rolada Śląska

Składniki

mięso wołowe
ogórek kiszony
musztarda
boczek
kiełbasa
cebula
zioła prowansalskie
pieprz
sól



Przygotowanie

Najlepiej kupić mięso wołowe pokrojone już w plastry ale można z całego kawałka też samemu pokroić. Następnie rozbić tłuczkiem (uważać żeby nie przedziurawić plastra mięsa). Potem solimy mięso, pieprzymy i smarujemy musztardą.
FARSZ DO ŚRODKA: kroimy bardzo cienko ogórek,cebule,boczek i kiełbase oraz dodajemy płaską łyżeczkę ziół prowansalskich - mieszamy całość.
Teraz pozostaje tylko nałożyć farszu do środka i zwinąć przy pomocy nici.
Na patelnie dajemy 3-4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz tłuszcz najlepiej margaryne. Wszystko pieczemy około 1,5 do 2 godzin. Przepyszne !!!
Podajemy z kluskami śląskimi lub ziemniakami oraz czerwoną kapustą.

Usta Romana

Składniki

30 dkg okrągłych biszkoptów
powidło

Ciasto:
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny roztopić i ostudzić
3/4 szklanki mleka
1 łyżka wody
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyka proszku do pieczenia

Krem:
duży budyń Delekta z cukrem + 3 łyżki mąki pszennej
mleko
masło
brzoskwinie  (lub inne owoce)
2 galaretki brzoskwiniowe
 



Przygotowanie

Biszkopty posmarować powidłem , połączyć po 2 i poukładać jeden koło drugiego w formie wysmarowanej tłuszczem.
Ciasto:
białka ubić dodać cukier,żółtka.Pod koniec ubijania dodać mąkę z proszkiem i kakao oraz margarynę ,mleko i wodę.Tak przygotowane ciasto wylać na biszkopty i piec ok 30-35 minut w tem 180 stopni.





Krem:
Budyń ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.Wystudzić i utrzeć z kostką masła.Utarty krem wyłożyć na wystudzony placek.

Na krem położyć brzoskwinie i całość zalać galaretkami.
Smacznego.

Lambada

Składniki

CIASTO :
Biszkopt z 4 jaj.
KREM :
2 budynie waniliowe na 1/2 l mleka
5 dag cukru
850 ml soku np. pomarańczowego
DEKORACJA :
0,5 l kremówki
2 śmietanfixy
trochę pudru
wiórki czekoladowe




Przygotowanie

Ugotować budyń na soku i gorący wylać na upieczone ciasto - wystudzić.
Ubić kremówkę i rozsmarować na zimnym cieście.Posypać wiórkami czekoladowymi.

środa, 23 maja 2012

Jabłka w cieście kukurydzianym

Składniki

2 małe bądź 1 średnia szara reneta
2 jajka
70 g (0,5 szkl.) mąki kukurydzianej
140 g mąki pszennej
250 g jogurtu naturalnego
łyżka cukru
łyżka oliwy
szczypta soli

cukier puder do posypania

tłuszcz do smażenia



Przygotowanie

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w nieduże kawałki. Maki i sól mieszamy z jogurtem, jajkami, cukrem i oliwą. Łączymy z jabłkami.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (nie musi być go dużo, bo mamy oliwę w cieście). Łyżką nakładamy na patelnię porcje. Rumienimy na średnim ogniu z obu stron i zjadamy posypane cukrem pudrem.

poniedziałek, 21 maja 2012

Ciasto z serem, jabłkami i masą brzoskwiniową

Składniki

Biszkopt (oczywiście można wg swojego przepisu z 5 jaj).

Biszkopt:
5 jaj
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku

Wkładka serowa:
80 dag sera
3/4 szkl. cukru
6 jajek
1 margaryna
budyń

Masa brzoskwiniowa:
1 budyń śm. na 3/4 (Delecta)
2 szkl.mleka
3/4 kostki margaryny
1 galaretka brzoskwiniowa
1 szkl. wody


Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
galaretka brzoskwiniowa
3 łyżki cukru

Wierzch:
biała czekolada
wiórki kokosowe





Przygotowanie

1. Biszkopt upiec, przekroić na pół, nasączyć ponczem!!

2. Wkładka serowa. 
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, następnie żółtka, budyń a na końcu pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką.
Piec ok. 1 h

3. Masa brzoskwiniowa. 
Rozpuścić galaretkę w 1 szkl. wody.
Ugotować budyń. Zostawić do ostygnięcia, po czym utrzeć z margaryną. Do utartego kremu dodać wystudzoną galaretkę razem zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na biszkopt, bo masa będzie stygnąć.

4. Masa jabłkowa.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki i smażyć na patelni, dodać 3 łyżki cukru, gdy się już praktycznie uprażą wsypać suchą galaretkę.

5. Wierzch:
 Czekoladę białą rozpuścić w garnuszku i dodać 6 łyżek mleka.

biszkopt - masa brz. - biszkopt - jabłka - wkładka serowa - polewa
  

Z podanych proporcji składników masy brzoskwiniowej wyjdzie mniejsza warstwa, niż na obrazku, ponieważ masy wyszło mi zbyt dużo przez co ciasto jest bardzo wysokie.

Proponowałabym wkładkę serową włożyć w środek ciasta (nie tak jak na obrazku, gdzie jest ostatnią warstwą). Tzn. bisz.- masa brz.- wkładka serowa - jabka - biszkopt (choć niekoniecznie).



ŻYCZĘ SMACZNEGO!



Gołąbki po amerykańsku

Składniki


0,5 kg mielonego
2 woreczki ryżu (nie ugotowanego) 
10 łyżek kaszy manny
2 jajka
ćwiartka białej kapusty (poszatkować)
sól, pieprz do smaku
2-3 kostki rosołowe
koncentrat pomidorowy.




Przygotowanie

Mielone wymieszać z wszystkimi składnikami, uformować większe klopsy. Obtoczyć w bułce tartej, podsmażyć na rumiany kolor z obydwu stron. 

Przełożyć do głębokiego garnka, zalać wodą, wrzucić 2-3 kostki kostki rosołowe.

Gotować ok 1,5 godziny do miękkości ryżu.

Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy do smaku.

Smacznego :)

Zdjęcia dodam później jak znów je zrobię :)

niedziela, 20 maja 2012

Kakaowe gwiazdki

Składniki

3 zółtka,
3 szklanki  mąki,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 1/4 kostki  margaryny
1  opakowanie cukru waniliowego,
4 łyżki kakao,
polewa do ciast do dekorecji




Przygotowanie

Mąke, cukier, żółtka, kakao, margarynę,
cukier waniliowy posiekać nożem, a gdy składniki połączą się, szybko zagnieść ciasto. Zwinąć je w folię i włośyć na 1 godzinę do lodówki. Potem rozwałkować placek o grubości 2 cm  na posypanym mąką blacie. Blaszanymi foremkami wycinać gwiazdki, wyłożyć je na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec w temp. 2000  C przez 20 minut. Ciasteczka wystudzić i udekorować polewa do ciast przyrządzoną zgodnie ze sposobem podanym  na opakowaniu.

Isaura gosi

Składniki

ciasto:
2 szkl.mąki tortowej
3 łyżki kakao
4 jajka
1 szkl.cukru
1 op.cukru waniliowego
20 dag Kasi -prawie cała kostka
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
5 łyżek wody

masa twarogowa:
1 kg.twarogu półtłustego-3 razy zmielony
4 jajka
1/2 kostki masła
1 szkl.cukru
1 opakowaniw cukru waniliowego

kokos



Przygotowanie

Kasię roztopić  i dodać cukier,kakao,cukier waniliowy,wodę i gotować od czasu do czasu mieszając -około 5 minut.Odlać 1/2 szklanki,resztę ostudzić.Do ostudzonej masy dodajemy żółtka ,a białka ubijamy.Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą.Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.Tak przygotowane ciasto wykładamy do blaszki wysmarowanej delikatnie tłuszczem .Na to ciasto kładziemy masę twarogową,starając się ją rozprowadzić na całym cieście (ale nie rozsmarowywać ,bo gdzie niegdzie powinno zostać widoczne ciasto,spowoduje to wydobycie się ciasta podczas pieczenia na twaróg-tak ma być).

masa twarogowa:Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać do masła na przemian twaróg i jajka.

Wstawić do nagrzanego piekarnika( 200 stopni )na godzinę.Najlepiej sprawdzić czy ciasto nie jest surowe patyczkiem-to jest najlepsza metoda.Po upieczeniu zostawić ciasto na 5 minut w piekarniku lekko uchylonym ,następnie wyjąć i obkroić od blaszki na około.Zostawić aby ostygło .Ostudzone ciasto  polewamy polewą i posypujemy kokosem.

Ja piekłam to ciasto w tortownicy 28cm na środkowej półce, bez termo-obiegu.
                       

sobota, 19 maja 2012

Nadziewane pomidory

Składniki

Cztery duże pomidory
Pół kubka startego żółtego sera
Łyżkę serka homogenizowanego
Średnią cebulę
Dwie łyżki oleju
Sól
Pieprz
Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego 



Przygotowanie

Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Umyj dokładnie pomidory bieżącą wodą i zetnij ich wierzchy tak aby powstały czapeczki. Następnie wydrąż warzywa za pomocą łyżeczki. Miąższ włóż do miseczki, będzie ci jeszcze potrzebny. Rozgrzej na patelni olej i wrzuć na nią cebulę. Podsmażaj ją na małym ogniu przez kilka minut. Uważaj, by się nie przypaliła. Kiedy będzie szklista, dodaj do niej pomidory miąższ i duś wszystko przez około 5-9 minut. Jeszcze ciepły farsz wymieszaj z serkiem homogenizowanym i startym żółtym serem. Przypraw go solą oraz pieprzem i nałóż do pomidorowych miseczek. Ułóż pomidory w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, przykrywając je wcześniej czapeczkami. Włóż naczynie do nagrzanego do 170-180°C piekarnika na 15 minut.  

Bardzo polecam i życzę smacznego! Przepis Darci :)

czwartek, 17 maja 2012

Rostbef po tyrolsku

Składniki

50 dag rostbefu,
2 średnie cebule,
2 dag suszonych grzybów,
100 ml śmietany
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki oliwy,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie

Rostbef umyć, osuszyć, zdjąć błonę. Pokroić w plastry. Lekko rozbić. Natrzeć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim mięso z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Grzyby umyć, namoczyć w letniej wodzie i ugotować do miękkości. Pokroić w paseczki. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę. Dodać grzyby, natkę pietruszki i obsmażone wcześniej mięso. Zalać śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Całość dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. (W razie potrzeby podlać odrobiną wody). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami z wody i surówką.

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym,kuchnia chińska

Składniki

500 g chudego wieprzowego brzucha lub szynki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
olej arachirowy lub kukurydziany do smażenia
1 ząbek czosnku
1 cebula
200 g ananasa w kawałkach
2 zielone papryki

Sos: 2 łyżki maki kukurydzianej
4 łyżki wody
3 łyżki soku z ananasa
2 1/2 łyżki octu winnego
sól
4 łyżki cukru
2 łyżeczki rzadkiego sosu sojowego
pare kropel tabasco
2 łyżki keczupu
olej arachidowy lub kukurydziany do smażenia




Przygotowanie

     Mięso pokroić najpierw w plastry grubości 2 cm, zbić i pokroić w kostkę. Wymieszać z solą i sosem sojowym. Odstawić na pół godziny. Roztrzepać jajko, wymieszać z kawałkami więsa, posypać maką kukurydzianą. Olej rozgrzaćw woku lub innym naczyniu do frytowania., wrzucić do niego mięso i smażyć 2 minuty. Odsączyć z tłuszczu. Olej pozostawić w woku. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Kawałki ananasa odsączyć na sicie.. Sos zachować. Papryke umyć i pokroić na kawałki.
     Żeby otrzymać sos, rozpuścić najpierw makę kukurydzianą w wodzie, dodać sok z ananasa i inne składniki, wymieszać. Trzymać pod ręka. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, zeszklić czosnek i cebulę, dodać kawalki papryki i smażyć z mieszaniem 2 minuty. Wrzucić do sosu kawalki ananasa, zagotować. Odstawić na bok. Ponwnie rozgrzać olej w woku lub innym naczyniu, smażyć kawalki mięsa 2-3 minuty. Odsączyć z tłuszczu. Podgrzać sos z anasem i papryką, wlać 1 łyżkę oleju, wymieszać. Polać sosem mięso. Podawać z ryżem.

Gorąco polecam!!! Smacznego

Zupa a la meksykańska

Składniki

1/2 kg mielonego mięsa z indyka
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (kidney)
1 puszka kukurydzy
1 puszka kiełków fasoli mung
1 cebula
ewentualnie puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
chili w proszku
kostka rosołowa
2 krople tabasco jak ktoś lubi bardzo ostre
oregano,bazylia
woda



Przygotowanie

Mięsko przesmażyć na tłuszczu razem z cebulą pokrojoną w kostkę. W garnku zagotować wodę tak około 700 ml. Do wrzącej wody dodać mięsko z cebulą i gotować ok.10-15 min, następnie dodać pozostałe składniki. Jeśli fasola jest w zwykłej zalewie,to odlać,ale gdy jest w zalewie np pomidorowej,to wtedy zostawić. Przyprawić i gotować 10 min. Pod koniec gotowania dodać kiełki fasoli mung (odsączone) i gotować 5 min. Przyprawiamy zgodnie z upodobaniami. W wersji dla dzieci nie dodajemy kostki rosołowej i nie robimy zupy zbyt ostrej.

wtorek, 15 maja 2012

makaron z serkiem - danie z tytułu: co zrobić z resztką makaronu

Składniki

  
 resztka makaronu z obiadu

serek topiony hochland z pieczarkami 100 gr
odrobina masła  z dodatkiem czosnku i natki pietruszki( może być tez zwykłe- bez dodatków)
resztka natki z obiadu
sól, pieprz





Przygotowanie

Czasami się zdaża, że zostają jakieś produkty z obiadu, które mamy ochotę jeszcze wykorzystać. Mi został makaron i natka, więc zajzałam do lodówki, znalazłam w niej serek i powstał makaron z serkiem - danie 5-minutowe.   Na patelni rozgrzać masło wrzucić na nie makaron, z rozdrobnionym serkiem, poczekać do rozpuszczenia serka, cały czas mieszając, doprawić. Na talerzu posypać posiekana natką pietruszki.

poniedziałek, 14 maja 2012

Sałatka serowa z piklami

Składniki

 30 dag mieszanych marynowanych pikli (papryki, ogórków, marchewki, kalafiora, cebulek perłowych) 15 dag łagodnego sera żółtego (ementaler, gouda), 15 dag miękkiego sera pleśniowego (camembert, brie), lub15 dag  fety,
lub 15 dag  sera  owczego (oscypek, bryndza), 3 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, cukier.




Przygotowanie

    Pikle osączyć z zalewy. Większe kawałki warzyw pokroić w drobną kostkę lub w cienkie paski.
Połowę żółtego sera zetrzeć na tarce, a resztę pokroić w małą kostkę.
Miękki ser pleśniowy (lub inne) pokroić na niewielkie cząstki.
Olej ubić z sosem sojowym, musztardą miodową, oraz sokiem z cytryny. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Pikle oraz rozdrobnione sery polać sosem, delikatnie wymieszać.
Sałatkę ułożyć w szklanych salaterkach i posypać posiekaną natką pietruszki.

moja wiosenna saŁadka

Składniki

o.5 kg pieczarek
pęczek rzodkiewek
o,5 główki sałaty
szczypior
pietruszka
ogórek swieży
koperek
łyżka majenezu + łyżka chrzanu żurawinowego
sół pieprz do smaku



Przygotowanie

Pieczarki należy gotować bardzo krótko - poprostu obgotować
pokroić
dodać pokrojoną rzodkiewkę
dodać  świeży pokrojony ogórek
szczypior
pietruszka
koperek
sałatę umyć porwać na kawałki nie kroić nożem
na koniec
sól pieprz do smaku i
łyżka majonezu+ łyżka chrzanu żurawinowego dobrze wymieszać
dodać do sałatki
smacznego

jest kolorowa i dobrze smakuje
smacznego

kamaxyz

niedziela, 13 maja 2012

Koreczek na pumperniklu Alll

Składniki


Składniki:
chleb pumpernikiel
ser żółty w plastrach
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
pietruszka karbowana

Sos

http://www.wielkiezarcie.com/recipe58447.html



Przygotowanie

Wykonanie:
Z chleba i sera wyciąć wykrawaczką do ciastek finezyjne kształty np. kwiatków.
Nabić na szpadkę do koreczków.
Dekorować pietruszką.
Podawać z sosem.

Kurczak provenzal

Składniki

2 / 3 piersi z kurczaka
ziola provenzal (bazylia , oregano itd)
cienko starty ser (gouda edam) ok 10/15 dkg
smietana rzadka
glowka cebulki
15 dkg boczku(pokroic w kosteczke



Przygotowanie

Kurczaka pokroic w kosteczke  podsmazyc(przyprawic) dodac boczek i cebulke lekko poddusisc dodac smietane i ziola oraz zer zamieszac do uzyskania gestej konsystencji .PYSZNE

Pierś indycza pieczona z ziemniakami

Składniki

pierś indycza ok 1 kg5 plasterków słoninypół szklanki białego wytrawnego wina1 kg ziemniaków2 ziarnka jałowcasól




Przygotowanie

Pierś indyczą umyć, posolić, obłożyć 4 plastrkami słoniny  i posypać potłuczonym jałowcem. Włożyć do obszernej brytfanny. Obok mięsa połozyć obrane, posypane solą ziemniaki, dodać pokrokony w kostkę ostatni plaster słoniny. Nakryć brytfannę folią aluminiową (niezbyt szczelnie) i piec 2 godziny w temperaturze 170 stopni co jakiś czas odwracając ziemniaki w drugą stronę. Kiedy  mięso i ziemniaki będą miękkie, wyjąć pierś, przełożyć do garnka, polac winem, zagotować. Pokrojone w plastry mięso podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem winnym w sosjerce.


Przepis dostałam od koleżanki, jednak nie wiem skąd ona go ma.

Wermut ze spritem

Składniki

biały słodki wermut

sprite

lód



Przygotowanie

W wysokiej szklance wymieszać wermut ze spritem w proporcjach 1:1 albo 1/3 wermutu i 2/3 napoju gazowanego. Uzupełnić lodem.
Podawać oczywiście schłodzone. Drink jest dość delikatny w smaku, ale aromatyczny i orzeźwiający.

Surowka z marchewki i pietruszki

Składniki

4 duze marchewki
4 duze pietruszki
1 jablko
3 lyzki oliwy
2 lyzki soku z cytryny
1 lyzka cukru
Szczypta soli, kilka kropli Maggi
Pieprz












Przygotowanie

Wykonanie:
Marchewke, pietruszke i jablko obrac ze skorek i zetrzec na tarce o wiekszych oczkach. Dodac oliwe,  przyprawy i dokladnie wymieszac. Mozna dodac posiekana natke pietruszki. Schlodzic przed podaniem.
Bardzo smaczna i zdrowa suroweczka! Polecam na obiadek!
Smacznego! 


sobota, 12 maja 2012

Rolada schabowo śliwkowa

Składniki

! kg schabu bez kości luk karkówki
0,5 kg mięsa mielonego
10 dag suszonych śliwek bez pestek
wegeta
1 jajko
1 średnia cebula drobno posiekana
2 czubate łzki tartej bułki
pieprz  czarny
płaska łyżka oleju lub stopionego masła
ok 0,5 litra bulionu drobiowego
lub 0,25 l bulionu i 0,25 l  czerwonego wytrawnego wina
Wykałaczki do spięcia mięsa



Przygotowanie

Wynonanie:

Mięso mielone:
Mięso połączyć z jajem, tartą bułką, cebulką, doprawić wegetą i pieprzem.Dokładnie wymieszać.Jeżeli masa będzie zbyt twarda to dodać odrobinę wody lub mleka.Co to znaczy? Musi się wygodnie rozkładać na płacie mięsa wieprzowego.

Schab  rozciąć bardzo ostrym nożem na płaski płat grubości ok 1 cm /mięso ciąć spiralnie  wzdłuż dłuższego boku / .Następnie delikatnie rozbić mięso ubijakiem  posolić wegetą, popieprzyć.
Na rozbite mięso nałożyć równomiernie przygotowane wcześniej mięso mielone.Tak, aby pokryło całą powierzchnię. Teraż śliwki suszone mieszamy z  łyżeczką wegety i wciskamy równomiernie w pewnych odstepach w mięso mielone.
Zwijamy płat mięsa w rulon tak , aby powstała rolada.Spinamy dłuższy brzeg  wykałaczkami lub szpilkami do  spinania mięsa po to,aby w czasie pieczenia w piekarniku mięso się nie rozwinęło.Kto umie może pieczeń zawinąć pięknie sznurkiem.Roladę posypujemy odrobiną wegety i pieprzu oraz smarujemy olejem.Wkładamy ją do naczynia żaroodoprnego lub blaszki przykrywamy.W drugim przypadku np folią aluminiową/świecącym do środka/ Podlewamy/ połową szklanki/ bulionen.Pieczemy w 1800C ok 90 minut Pamiętamy o uzupełnianiu bulionu.Przez ostatnie 15 minut pieczeń może pozostać odkryta co pozwoli jej nabrać lekko złotego koloru.Czas pieczenia zależny od jakości mięsa.Smacznego.

Węgierski przysmak

Składniki

-2 szklanki tłustego, dobrze odciśniętego białego sera
-szklanka pszennej,luksusowej mąki
-4 jajka
-2 kopiaste łyżki świeżego masła
-łyżka oliwy z oliwek
-szklanka lekko kwaśnej,gęstej śmietany
-skórka otarta z całej cytryny
-2 kopiaste łyżki rodzynek
-kieliszek koniaku lub wódki
-4 łyżki cukru
-sól
-tłuszcz i tarta bułka do przygotowania formy



Przygotowanie

Rodzynki zalać alkoholem i odstawić na  godzinkę (albo nieco dłużej).
Z sera, mąki, jajka,łyżki śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto. Gdy będzie sprężyste i pulchne, okryć je ściereczką i ustawić na godzinę w chłodnym miejscu (najlepsza jest poprostu lodówka :)). Wychłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i, wychłodzonymi w zimnej wodzie rękami, pokroić na średniej grubości makaron. Gotować krótko w wodzie z soląi oliwą. Odcedzić i wyłożyć na półmisek.
Przygotować masę. Zacząć od utarcia masła z cukrem. Następnie dodać żółtka, śmietanę, skórkę z cytryny, odsączone z alkoholu rodzynki. Całość lekko utrzeć i połączyć z pianą ubitą z białek. Gotową masę delikatnie wymieszać z przechłodzonym makaronem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wyrównać wierzch i od razu wstawić do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 1600C. Zapiekać przez 20-25 minut. Danie jest gotowe gdy całość lekko się zarumieni.
Idealne na podwieczorek. Równie doskonałe na ciepło, jak i na zimno :)

Makaron po włosku

Składniki

3 łyżki oliwy


2-3 ząbki czosnku


pomidory w puszcze


1 łyżka pokrojonej natki pietruszki


sól, ostra papryka do smaku


makaron





Przygotowanie

Oliwę wlać na patelnię (zimną), dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, podsmażyć 2 minuty na małym ogniu.

Dodać pomidory w puszcze i gotować na średnim ogniu ok. 8 minut.

Dodać natkę natke oraz pieprz i paprykę do smaku.

Chwilę pogotować.

Do sosu wrzucić makaron ugotowany aldente (najlepiej jeszcze gorący) i dobrze wymieszać.

Na telerzu można posypać parmezanem, ale nie koniecznie :)

Pieczona cukinia

Składniki


2 male cukinie
starty parmezan
1 lyzka oleju
1 camembert
szczypta papryki
3 pomidory



Przygotowanie

Nieobrana cukinie umyc i pokroic w plasterki(ok.2 cm.). Duza blache wylozyc folia aluminiowa i posmarowac olejem. Ulozyc plasterki cukini, posypac parmezanem. Piec ok.20-30min. w 190°C. Gorace plasterki przelozyc na talerz, na kazdym polozyc kawalek camemberta, oproszyc papryka. Pomidory pokroic w cwiartki i udekorowac nimi talerz z cukinia.

                   SMACZNEGO!

piątek, 11 maja 2012

Biszkopt

Składniki

6 jaj
1 szkl cukru (dla mnie w sam raz, kto lubi może dac więcej)
opakowanie cukru waniliowego 16 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl mąki
2-3 łyżki oleju



Przygotowanie

Jaja ubijamy z cukrami najlepiej mikserem na dużych obrotach na puszystą jasną masę z wyraźnymi pęcherzykami powietrza.
Dodajemy proszek od pieczenia i jeszcze chwilkę na małych obrotach mieszamy, teraz stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, na koniec dodajemy olej i lekko mieszamy.
Wykładamy do blaszki 25x40 lub tortownicy 28 cm.wyłożonej papierem bez smarowanych boków i pieczemy ok 30 min. w 180" .

Z tego przepisu robię też ciemny biszkopt,
nie dodaję wówczas cukru waniliowego, mąki daję 1i 3/4 szkl i 1/4 szkl kakao.

Gołąbki mojej mamy

Składniki

Średnia biała kapusta0,75kg mięsa mielonego (można mieszać mięso np. wieprzowo-wołowe i cielęce wówczas jest delikatniejsze)0,5kg pieczarek1 średnia cebula1 saszetka ryżujajkokoncentrat pomidorowysól, pieprzłyżka smalcusos myśliwski w proszku (lub jakiś inny grzybowy)sos pomidorowy w proszku (może być zwykły pomidorowy ale ja lubię np. taki do spagetti)




Przygotowanie

Z kapusty wykroić głąb, włożyć do garnka z wrzącą wodą i sparzyć liście (lekko). Zdejmować po jednym liściu odkładając na półmisek. Z każdego wystudzonego liścia wyciąć grzbiet (delikatnie).  Nie wylewać wody z parzenia.
Robimy farsz:
Ryż ugotować i wystudzić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę (pieczarki nie za drobniutko, aby je później czuć było podczas jedzenia) usmażyć i ostudzić.
Następnie wymieszać wszystkie składniki z mięsem mielonym dodając jajko, pieprz i sól.
Można pieczarki i cebulkę smażyć posypując vegetą, wówczas do całego farszu soli sypać umiarkowanie, natomiast pieprzy sypnąć więcej (ale bez przesady).
Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy. Jeśli ktoś nigdy nie zwijał gołąbków proponuję użyć nitki. Jest potem mały kłopot z wyciąganiem ich, ale zdecydowanie mniejszy niż gdy się gołąbki w sosie porozwijają. Gotowe gołąbki układamy w garnku. Zalewamy wodą z parzenia (jeśli się uda zostawić pół szklanki to super, bo się jeszcze przyda, a jeśli nie to trudno). Wstawić na ogień.  Wsypać łyżkę vegety i łyżkę smalcu (zmiękcza kapustę w trakcie gotowania). Gotujemy na małym ogniu.
Po 20 minutach dokładamy koncentrat pomidorowy (według smaku). Po kolejnych ok. 10 minutach rozrabiamy oba sosy (w 0,5 kubka wody z parzenia lub zwykłej jeśli juz tej z parzenia nie ma). Wlewamy do garnka z gołąbkami lekko mieszając.
Uwagi:
Proszę nie przejmować się gdy po włożeniu gołąbków okaże się że są po czubek garnka. Bardzo dobrze, tak ma być, więcej przyjemności w jedzeniu.
Przy mieszaniu po dodaniu koncentratu czy sosu najlepiej użyć drewnianej niedużej łyżki i bardzo delikatnie mieszać.
Sos należy popróbować i doprawić według własnego smaku już na koniec gotowania, bo wiadomo ile ludzi tyle gustów. Ja przyznam się, że za każdym razem ten sos jest troszkę inny, ale zawsze mimo wszystko pyszny.
Gołąbki są dość pracochłonne, ale u mnie w domu często są na stole, bo warto!!!
Powodzenia

Zupa grecka z kurczakiem

Składniki

1 kurczak (ok. 1,5 kg)
1 pęczek włoszczyzny
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
100 g ryżu
125 g śmietany
2 łyżki soku cytrynowego
1/2 pęczka bazylii



Przygotowanie

Włoszczyznę oczyścić, umyć. Cebulę i czosnek obrać. Kurczaka opłukać, osuszyć, włożyć do garnka, zalać 2 l wody. Dodać warzywa, cebulę i czosnek, posolić. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny. Kurczaka osączyć, ostudzić, zdjąć skórę. Mięso oddzielić od kości, podzielić na kawałki. Rosół przecedzić, doprowadzić do wrzenia, wrzucić ryż, gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać mięso, gotować 5 minut. Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym. Wlewać powoli do zupy, stale mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Listki bazylii umyć, osuszyć, pokroić w paski. Dodać do zupy tuż przed podaniem, wymieszać.

Placuszki zbożowe z owocami

Składniki



2 - 3 jabłka


2 nektarynki lub brzoskwinie

1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3 stołowe łyżki masła lub margaryny
płatki owsiane (1 szklanka)
otręby (1/2 szklanki)
3 żółtka i 3 białka
1/2 szklanki bułki tartej
3 łyżki cukru
łyżka stołowa miodu
olej




Przygotowanie

       Do naczynia wsypać mąkę, otręby, płatki owsiane i masło. Wbić 3 żółtka. Wymieszać wszystko.
Po chwili dodać starte na tartce z dużymi oczkami owoce. Wlać mleko z wodą i wymieszać. Po trochu zacząć dodawać bułkę tartą.
Z białek z odrobiną soli ubić pianę i dodać do reszty składników. Lekko zamieszać. Wsypać cukier i dodać łyżkę miodu.

Jeśli masa wyjdzie za rzadka dodać więcej platków owsianych, jesli za gęsta należy dolać mleka.

Masę wlewać łyżką stołową na rozgrzany olej. Smażyć w głębokim oleju z obu stron aż się zrumienią. Po czym wyłożyć na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz.

         Najlepiej podawać z lodami lub łyżką jak kto woli kwaśnej lub słodkiej śmietany.

Polecam wszystkim, szczególnie dzieci powinny polubić te zdrowe zbożowe placuszki.
 SMACZNEGO.



Ciasto Bajaderka szybko znikające z talerzyków

Składniki

kruche ciasto:
- 125 g (1/2 kostki) margaryny
- 60 g cukru
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka
bajaderka:
- 4 paczki po 100 g herbatników Petit Buere
- 150 g paczka biszkoptów
- 125 g margaryny
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki wody
- 50 g cukru
- 1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g rodzynek
- 1 zapach rumowy
poza tym:
- polewa czekoladowa lub tabliczka gorzkiej czekolady




Przygotowanie

1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim dno blaszki wysmarowanej masłem, o wymiarach ok. 23 na 26 cm. Piec w 180 stopniach ok. 45 minut tzn. aż się lekko zezłoci.
2. Margarynę rozpuścić w garnku, dodać cukier, wodę, kakao. Wszystko razem wymieszać, rozpuścić, zagotować i przestudzić.
3. Do przestudzonej masy dodać rodzynki, zapach. Biszkopty i herbatniki połamać na średniej wielkości kawałki, dodać do masy razem z powidłami i dokładnie wszystko wymieszać.
4. Masę bajaderkową wyłożyć na upieczony spód. Ciasto polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.
5. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Trzymać w lodówce.

Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne i warte zachodu. Gorąco polecam!:) By zaoszczędzić sobie czasu i pracy można masę wyłożyć nie na kruche ciasto, ale na herbatniki. Polecam jednak wersję z kruchym spodem:D

SMACZNEGO!!!

Waflowy przekładaniec kakaowo rumowo orzechowy

Składniki


paczka wafli
2 szklanki mleka w proszku (łaciate)1 szklanka cukru15 dkg masła roslinnego4 łyżeczki kakao gorzkiego1/2 szklanki mlekakieliszek np.rumu10 dkg mielonych orzechów (dowolnie)gotowa polewa - ja miałam - Duo




Przygotowanie

                                       Przygotowanie:

           Masło,cukier i mleko podgrzać do rozpuszczenia cukru
cały czas mieszając dodać orzechy mielone i zdjąć z ognia.Następnie dosypać mleko w proszku,kakao,i alkohol.
Dokładnie wymieszać mikserem i przekładać wafle lekko dociskając każdy następny.Przykryć waflam bez masy i przykryć folią,obciążyć i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.
Wyjąć z lodówki i dalej pod obciążeniem  trzymać w chłodnym miejscu  do następnego dnia.Potem rozpuścić polewą,polać wafle poczekać do stwardnienia  polewy i polroić na dowolne kawałki.

Niby nic nadzwyczajnego ,ale wszystkim bardzo smakowały.

Tagine z kurczaka z oliwkami-potrawa marokanska

Składniki

skladniki:
- 1 kurczak
- 3 cebule
- garsci oliwek zielonych bez pestek
- olej z oliwek
- zabek czosnku
- 1 lyzeczka kurkumy
- 1 lyzeczka imbiru
- 1 lyzeczka szafranu
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzeczka klarowanego masla
- 1/2 lyzeczki pieprzu pieprzu

- frytki i chleb jako dodatki



Przygotowanie

sposob przygotowania:
Kurczaka umyc osuszyc pokroic na kawalki.1 cebule pokroic w kostke pozostale dwie w pol plasterki.Do garnka z grubym dnem wlac olej z oliwek dodac kurczaka chwilke smazyc na srednim ogniu mieszajac,dodac mieso ,czosnek (roztarty) cebule pokrojana w kostke oraz przyprawy.Jesli dodajemy maslo uwazac ze sola nie wsypywac odrazu lepiej dosolic przy koncu gotowania.Wymieszac dusic piec minut dodac wode tyle aby przykrywalo mieso.jesli trzeba dolac wody w trakcie gotowania.Aby nie ugotowac zupy lepiej wybrac szeroki garnek i dolewac wody w miare potrzeby.dusic na malym ogniu az kurczak bedzie miekki doda reszte cebuli oraz oliwki doprawic dosmaku.
Mozna mieso wyjac z sosu upiec w piekarniku a potem podac polane sosem.


W Maroku podaje sie....
Z frytkami na wierzchu na duzym talerzu zjadane za pomoca chleba (urzywanego zamiast widelca)Chleb oczywiscie marokanski ...wysoki na maks. 4 centymetry "palcek"
.Nazwa potrawy pochodzi od nazyw naczynia(gliniane ze stozkowata pokrywka) w ktorym sie gotuje potrawy.Obecnie latwiej przygotowuje sie potrawe w szybkowarze,ale normalny garczek tez sie nada:)

nowoczesny "gliniak"-tagine

czwartek, 10 maja 2012

Chinski ryz z jajkami i piersia z kurczaka

Składniki

na 4 porcje:

2 woreczki ryz
4 jajka
300 gram piers z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 papryka
garsc kapusta pekinskiej ew. zwyklej (pokrojonej)
wegeta, pieprz, sos sojowy



Przygotowanie

1. Mieso i papryke pokroic w kostke. Kapuste pokroic w male paseczki.  Jajka roztrzepac jak do jajecznicy. Odsaczyc kukurydze.

2. Ugotowac ryz.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smazyma kolejno: kurczaka, potem warzywa i na koncu jajecznice ( wszystkie te skladniki musza byc smazone osobno)

4. Na koniec laczymy wszystkie skladniki z ryzem i doprawiamy do smaku wegeta, sosem sojowym i pieprzem.



                            


                        

Naleśniki z kurczakiem - szybki pyszny obiad

Składniki

Proporcje w zależności do ilości porcji. Ja podaję na ok.3-4 osoby

Nalesniki (ja robię z proszku, dolewając mleko)- wychodzi 5
Na farsz: (składniki można zmienić wg uznania i tego co w lodówce)
Pierś z kurczaka/indyka
1 cebula
2 zabki czosnku
1/2 papryki
1 pomidor
kukurydza mała puszka lub 1/3 dużej
groszek mała puszka lub 1/3 dużej
tłuszcz

Sos:
przecier pomidorowy 1/3 słoika (lub keczup)
majonej pół słoiczka
starty ser żółty wg uznania
przyprawy



Przygotowanie

Farsz:
W dowolnych przyprawach zasmażam na oleju pokrojoną w dość drobną kostkę pierś.
Dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę, 1 wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojoną drobno paprykę. Duszę pod przykryciem aż mięso "dojdzie".
Dodaję kukurydzę, groszek i na koniec rozdrobnionego pomidora bez skórki. Przyprawiam do smaku.

Sos:
Mieszam majonez z przecierem i 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku.

Naleśniki przygotowuję wg przepisu na opakowaniu. Można też przygotować naleśniki wg domowych receptur.

Każdego naleśnika smaruję z 1 strony sosem, sypię starty ser, wykładam nadzienie i zawijam.

W razie potrzeby naleśniki podgrzewam na patelni lub w naczyniu żaroodpornym na 180' w piekarniku.

Śniadaniowe masło z bananów i orzechów

Składniki

50 g orzechów laskowych
50 g orzechów ziemnych niesolonych
50 g ziaren słonecznika
2 łyżki masła
1 łyżka masła orzechowego (nie czekoladowego), jeśli nie lubisz to nie dodawaj
2 dojrzałe banany
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
2 łyżeczki sezamu




Przygotowanie

1. Orzechy laskowe i ziemne wrzuć oddzielnie na patelnię bez tłuszczu i na średnim ogniu upraż aż staną się chrupiące, a z orzechów laskowych zacznie schodzić łupinka. Zdejmij z patelni i wystudź. Przełóż orzechy laskowe na czystą ściereczkę, zawiń ją i obetrzyj jak najwięcej łupinek. Orzechy laskowe możesz także uprażyć w kuchence mikrofalowej, nastawionej na 600W przez około 3-4 min., ziemne nieco krócej.
 
2.  Orzechy, słonecznik, masło, masło orzechowe, banany, cynamon i miód wrzuć do malaksera lub blendera i zmiksuj na gładką masę, raz lub dwa odgarniając ją od brzegów naczynia do miksowania.

 3. Przełóż do miseczki i posyp sezamem. Podawaj do grzanek, naleśników lub placuszków.

Przepiś od znajomego, tłumaczony z kanadyjskiej książki.

środa, 9 maja 2012

Sałatka jajeczna z groszkiem, sałatą i żółtym serem

Składniki

8 jajek ugotowanych na twardo,
mała sałata (np. rzymska, ale może być każda inna),
pęczek szczypioru,
puszka groszku,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
20 dag sera żółtego,
posiekana natka pietruszki,
sól, pieprz,
opcjonalnie mały słoiczek selera z ananasem.




Przygotowanie

Sałatę umyć, dokładnie osuszyć, liście porwać dość drobno (nie kroić, sałata nie powinna mieć kontaktu z metalem), ułożyć na dość dużym płaskim talerzu, półmisku. Na sałacie ściśle poukładać ćwiartki jajek, posolić, popieprzyć, posypać szczypiorkiem, wsypać odcedzony groszek, na groszek wylać jogurt wymieszany z majonezem (lub sam majonez). Po wierzchu posypać sporą warstwą startego na grubych oczkach żółtego sera, a ten z kolei posypać pietruszką.

Sałata koniecznie musi być wysuszona po myciu, groszek dobrze odcedzony, ponieważ w tej sałatce nie powinno być ani kropli zbędnego płynu. Jeżeli będziecie planować, że np. sałatkę podacie następnego dnia, ser zetrzyjcie tuż przed podaniem, żeby nie wysechł. A niezjedzoną sałatkę przechowujcie w lodówce dobrze owiniętą folią. Nie polecam dłuższego przechowywania niż 36h - na zachętę powiem, że bardzo łatwo i szybko ją zrobić. Smacznego.

wtorek, 8 maja 2012

Polewa czekoladowa do ciast i deserów

Składniki

20 dag cukru pudru,
20 dag masła (lub masła roślinnego),
3 żółtka,
5 dag kakao,
1/.2 szkl mleka,
1 kieliszek winiaku,
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich.



Przygotowanie

Cukier utrzeć z masłem na pulchną masę i nie przerywaąć ucierania dodawać po 1 żółtku.
Zagotować kakao z mlekiem, ostudzić, wlać do masy, dodać winiak i orzechy, starannie wymieszać.
Rozsmarowywać nożem maczanym w gorącej wodzie.

Tortilla porady do przepisu Maleny

Składniki

Skład pochodzi  z przepisu Maleny i jest przeze mnie tylko troszeczkę zmodyfikowany,


tortilla pszenna:

450 g maki pszennej
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 łyżki smalcu, ewentualnie margaryny
180 ml wody<--warto dokładnie trzymać się tej wartości




Przygotowanie

Dużo osób próbuje zrobić placki tortilla ale nie do końca wie jak się za to zabrać.
Placki wychodzą twarde lub grube.
Postanowiłem zamieścić tu kilka porad opartych na własnym doświadczeniu.
Wypróbowałem sporo różnych przepisów. Mój sposób jest oparty w większośći na przepisie Maleny--> KLIKNIJ   Robię tylko pszenne tortille. Kukurydziane czy mieszane nie wychodzą fajne ponieważ ciężko dostać odpowiednią do tego mąke, poza tym jest ona droga.

Wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, smalec, sól. Dodajemy wodę powinna być bardzo ciepła! Mieszamy łyżką, żeby się nie oparzyć. Za chwilę powinna nieco ostygnąc tak, że będziemy mogli zagnieść ciasto rękami.
Gotowe ciasto powinno wyglądać mniej więcej jak ciasto na pierogi czy pizzę.
Odstawiamy na 10 minut.

Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy jak najcieniej podsypując mąką, w razie potrzeby.

Placki piecze się na rozgrzanej suchej patelni. Po 1-2 minut z każdej strony.
Ważne, żeby zbytnio nie wysuszyć placka. Ma on być blady z charakterystycznymi ciemniejszymi kropkami w niektórych miejscach.

Po upieczeniu placka, szybko kładziemy go na talerz, który szczelnie wkładamy do foliowego worka lub zakrywamy folią do pieczenia. W to samo miejsce dokładamy nowe placki. By się razem "zaparzały".
Spowoduje to, że nieco zmiękną.

teraz tylko farsz i gotowe;)

Zapraszam też na mojego bloga o gotowaniu

Kuchnia Chińska

poniedziałek, 7 maja 2012

Kopytka z cynamonem

Składniki

NA KOPYTKA:
-1 kg ziemniaków
-2 jaja
-1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
 ORAZ:
-ok. 3-4 łyżki masła
-bułka tarta
-cukier
-cynamon



Przygotowanie

Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięs (w ostateczności BARDZO dokładnie utłuc). Dodać do nich obie mąki, jaja i szczyptę soli. Wyrobić jednolite ciasto.
Stolnicę posypać mąką i toczyć na niej wałeczki z ciasta. Lekko je spłaszczać,a później ukośnie kroić. Gotować w dużej ilości osolonej wody,aż staną się mięciutkie.
Część masła roztopić na patelni. Wrzucić na nie część kopytek i lekko obsmażyć ze wszystkich stron. Po chwili dodać bułkę tartą (ilość zależy od indywidualnych upodobań) i mieszać tak,aby kopytka wyglądały jak obtaczane. Jeszcze na patelni posłodzić i szczodrze posypać cynamonem :)
Tak samo postąpić z pozostałymi kopytkami.
Tak przygotowane kopytka wybornie smakują popijane kefirem!!!

Smacznego :)

niedziela, 6 maja 2012

Makaron , losos, cukinia- zapiekanka

Składniki

250g makaronu wstazki
600g cukini
tluszcz i czosnek do formy
150g wedzonego lososia (cienkie paski)
1/8 litra wywaru( moze byc z kostki)
125g slodkiej smietanki
sol, pieprz
swiezy koperek
120g sera ( najlepiej ementaler)



Przygotowanie

Makaron ugotowac "al dente" w duzej ilosci wody. W ostatniej minucie gotowania dodac pokrojana wzdluz na plastry o grubosci pol cm. cukinie. Forme do zapiekanek natrzec czosnkiem i tluszczem. Przelozyc do formy odcedzony makaron z cukinia i wymieszac skladniki z lososiem pokrojonym w paski. Rosol wymieszac ze smietanka, dodac pieprz i koperek. Polac sosem skladniki w formie i posypac startym serem. Piec w piekarniku ok 15 min. (225°C).

                     SMACZNEGO !

Jajka z pysznym nadzieniem

Składniki

5 jajek na twardo
20 dkg pieczarek
natka pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
majonez i gałązki natki pietruszki do dekoracji



Przygotowanie

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i smażyć do miękkości na oleju. Ostudzić.
Jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół i wyjąć żółtka do osobnej miseczki. Do żółtek wrzucić ostudzone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz i masę wyrobić dokładnie widelcem.
Połówki jajek nadziewać farszem za pomocą małej łyżeczki. Na każdej połówce nadziewanego jajka położyć kleks majonezu i gałązkę natki pietruszki. Można jeszcze dodatkowo posypać grubo zmielonym pieprzem.


Jajeczka są pyszne, wszyscy goście zawsze się nimi zajadają. Doskonałe na Wielkanoc i nie tylko :)))
POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO!

P.S: Czekam na opinie :)

Wątróbka drobiowa wg mamy Różyczki

Składniki


♥ 70 dkg wątróbki drobiowej
♥ 5 cebul
♥ 3 pomidory
♥ 1/2 szklanki mąki
♥ sól
♥ vegeta
♥ pieprz ziołowy
♥ 2 łyżki wody
♥ 1/2 łyżeczki cukru
♥ 2 łyżki przyprawy gyros
♥ olej do smażenia
♥ listek laurowy



Przygotowanie


Cebulę obrać,pokroić w talarki,wlać 2 łyżki oleju na patelnię,wrzucić
cebulę i podsmażyć około 10 min.
Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić,dodać do cebuli,dusić jeszcze 5 min,dodać vegetę,cukier i pieprz ziołowy.
Wszystko przełożyć no naczynia żaroodpornego.
Mąkę wymieszać z przyprawą gyros,obtoczyć umytą i odsączoną wątróbkę,obsmażyć na oleju,na złoty kolor(pod przykryciem)
Przełożyć do naczynia z cebulką,podlać 2 łyżkami wody,przykryć folią aluminiową,dusić na kuchni na maluteńkim ogniu około 10 min
Polecam wątróbkę mojej mamy, jest bardzo smaczna.
Smacznego

Ciasteczka deserowe z cukrem

Składniki


1 kg maki
8 łyżek kwasnej śmietany
8 łyżek cukru
25 dag masła
25 dag margaryny
2 łyżki octu
6 dag drożdży
starta skórka z cytryny lub odrobina esensji waniliowej



Przygotowanie

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone dobrze schłodzone, pokrojone w mniejsze kawałki masło i margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać pokruszone drożdże, posypać cukrem, dodać resztę składników, połączyć nożem i zlepić ciasto.

Ciasto włożyć do lodówki na ok. pół godziny do schłodzenia.
Następnie ucinać po kawałku, wałkować na grubość ok. pół cm.
Wykrawać foremką ciastka, maczać w rozbitym białku i grubym cukrze krysztale.

Można także posypać cukrem brązowym, większość ciasteczek na tym zdjęciu jest właśnie takim cukrem posypana.

Piec w temp. ok 200C ok.15 min.



Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego!

sobota, 5 maja 2012

Kruche ciastka bez piekarnika

Składniki

  Składniki  na dużą  porcję 
    -  ok.  90 - 100 ciastek
-----------------------------------------

-  1 kg.  mąki  -  nie krupczatki
-  0,5  kg.  drobnego cukru
-  8 jajek
-  20 dkg.  margaryny  np. Kasi
-  20 dkg  masła śmietankowego
-  10 saszetek  cukru waniliowego
  

-  gofrownica



----------------------------------------------------------------
W przepisie podalam czas pieczenia
2,5  do 3 minut.
Podobno gofrownice są jak poiekarniki
-  każda inna.   Moja jest b. stara...
dlatego przy pierwszych ciastkach
 trzeba często zaglądać.
A pierwsze 2 będą  przypalone, -  to normalne.



Przygotowanie


   Przedstawiony niżej przepis
- zrobiłam z połowy podanych obok składników.

1.
  Masło z margaryną stopic w rondelku -  wystudzić

2.  Do miski wsypać mąkę,  cukier,  cukry waniliowe
    wbić jajka,  i ucierając mikserem  na wolnych obrotach....

. takimi  " sprężynkami." ....

-  i powoli wlewać chłodny tłuszcz.

Ucieranie -  razem z tłuszczem trwa 2 - 3  minuty.

Ciasto jest rzadkie ( jak na babkę )  -  i tak jest dobrze.
Miskę z ciastem wkładamy do lodówki  na 1 - 2 godziny.

Po wyjęciu z lodowki ciasto jest dość twarde -  ale delikatne.

Na podstawek nalać odrobinę oleju -  do minimalnego natłuszczenia rąk,  i kawałka stołu na którym układac będziemy porcyjki ciasta.
Stołu  nie  posypujemy mąką.

 łyżeczką nabieramy porcyjki i kulamy kulki......jak duży orzech wloski

Z połowy porcji wyszło mi  50  kulek,  ( czyli ciastek.)

Nagrzewamy gofrownicę.

Wkladamy po 2 kulki,  zamykamy -  dociskamy do oporu.

 

W każdej chwili możemy wieko uchylić i do ciastek zajżeć......

 ......jeszcze zbyt blade......

       zamykamy spowrotem.....

 ...teraz dobre !

Kolor miedziano - złoty
czas pieczenia    2,5  do  3  minut.

Patyczkiem podhaczamy ciastka ( by sie nie oparzyc ) - 
-  i zaraz następne.
Może samo pieczenie po 2 szt.  jest trochę nudne
- mi zajęło prawie godzinę,  ale warto.

I mamy czubaty talerz  dużych , -    10 cm

  pachnących ciastek.

   A  po zupelnym wystudzeniu

   -  układamy w  pudełku

i  zamknięte  przechowyjemy  kilka  tygodni .

Właściwie to tych ciastek nie piecze się " na dzisiaj "
one powinny poleżeć,  choć znikają jeszcze ciepłe.....

Naprawdę polecam, 
bo fajna sprawa mieć w domu pudło ciastek
-  i z każdym dniem są lepsze.     

                                                     SMACZNEGO !



Sałatka Gyros według mojej mamy:)

Składniki

2 piersi z kurczaka
2 średnie cebulki
1 puszka kukurydzy
1/2 słoika ogórków korniszonych
1/2 kapusty pekińskiej
mały słoiczek majonezu
ketchup (pikantny,łagodny...Jaki kto woli)
przyprawa gyros lub gyros-kebab
olej

do dekoracji mozna uzyc odrobine pokrojonej papryki konserwowej lub swiezej.



Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w kostke. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilosc oleju. Wrzucamy mieso a nastepnie posypujemy je przyprawa (tak aby wszystkie kawalki byly nia pokryte) i pozostawiamy pod przykryciem od czasu do czasu mieszajac aby sie nie przypaliło. W tym czasie mozemy przygotowac reszte składników. Cebulke i ogorki kroimy w drobna kosteczke. Kapuste pekińska takze siekamy niezbyt grubo. Po usmazeniu miesa wykładamy je na miske i pozostawiamy do ostygniecia. Zimne mieso polewamy ketchupem i mieszamy aby kazdy kawałek był nim pokryty. Nastepnie mieso pokrywamy warstwa kukurydzy. Na nia kładziemy ogorki konserwowe. Na ogórki warstwe cebulki. Cebulke pokrywamy warstwa majonezy a na majonez sypiemy kapuste pekińska. Do dekoracji mozna uzyc papryki pokrojonej w kostke. Wystarczy odrobina na srodku.
                                           SMACZNEGO!

piątek, 4 maja 2012

kurczak w ryżu z warzywami

Składniki

przepis na 4 porcje (czas ok. 60 min)
4 udka kurczaka
4 pomidory
2 zielone papryki
40 dag mrożonego zielonego groszku
20 dag ryżu
80 ml bulionu warzywnego z kostki
sól
zmielona papryka
pieprz cayenne



Przygotowanie

Ryż umyć, osączyć na sicie, zalać 600 ml bulionu warzywnego z kostki, przykryć i ugotować na małym ogniu ok. 20 min. W tym czasie udka kurczaka oprószyć solą, włożyć skórą do dołu do żaroodpornej formy, zalać 200 ml bulionu warzywnego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. na 20 min. Papryki i pomidory przekroić na pół, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.. Dodać mrożony groszek i ugotowany ryż, wymieszać. Udka kurczaka wyjąć z formy, włożyć ryż z warzywami, wymieszać z sosem pozostałym po pieczeniu mięsa. Udka kurczaka oprószyć papryką i pieprzem cayenne, ułożyć skórą do góry na ryżu z warzywami. Całość włożyć do piekarnika na 15 minut (160 st.), by udka nabrały złotobrązowego koloru.
Danie to z powodzeniem można zamrozić i przechowywać w zamrażalce przez kilka tygodni.
Przepis pochodzi z gazety Pani Domu.

czwartek, 3 maja 2012

Nadziewane ziemniaki wg M&Ł

Składniki


5 średniej wielkości ziemniaków
30 dag mięsa mielonego
mała marchewka
mała pietruszka
seler
cebula
10 dag sera żółtego
kostka rosołowa
5 dag margaryny
przyprawy: pieprz, przyprawa gyros, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk, czosnek granulowany

Sos czosnkowy:


4 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
przyprawa tzatziki
koperek
pieprz




Przygotowanie

ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie w całości (można też ugotować w mundurkach, ale ja nie lubię takich ziemniaków, bo według mnie mają posmak goryczki) margarynę rozgrzewamy na patelni i wrzycamy mięso, dodajemy do mięsa rozkruszoną kostkę rosołową gdy mięso się podpiecze posypujemy przyprawami i podlewamy delikatnie wodą włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce, cebulę siekamy w kosteczkę. Warzywa dorzucamy do mięsa smażymy do momentu, aż warzywa zmiękną doprawiamy do smaku podanymi przyprawami ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody i studzimy, następnie przekrajemy na pół i wydrążamy środek do wydrążonych połówek ziemniaków nakładamy mięsa z warzywami ser ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki ser kładziemy na ziemniakach, które układamy na naczyniu żaroodpornym ziemniaki wkładamy do rozgrzanego (180oC) piekarnika i zapiekamy, aż ser się rozpuści sos czosnkowy: śmietane mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojony czosnek, szczyptę pieprzu i szczyptę przyprawy tzatziki i wszystko miksujemy. Następnie dosypujemy posiekany koperek ziemniaczki polewamy sosem i podajemy z np. sałatką warzywną. Smacznego!

Smakowity keks

Składniki

30dag mąki17dag margaryny150dag cukru4 jaja50ml rumu2,5 łyżeczki proszku do pieczenia10dag rodzynek(najlepiej koryntek lub sułtanek)15-20dag mieszanki bakaliowej(orzechy włoskie łuskane,daktyle,śliwki kalifornijskie,morele suszone,migdały,skórka pomarańczowa i cytrynowa,suszona żórawina)szczypta soli



Przygotowanie

Pokrojone bakalie namoczyć w rumie przez parę godzin.Miekką margaryne utrzeć na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli,nadal ucierając,połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.Mąkę przesiać i jednym ruchem wsypac do masy.Dokładnie ucierać(najlepiej mikserem),aż ciasto będzie puszyste i jednolite.Dodać bakalie opruszone mąką,rum,proszek do pieczenia.Dobrze wymieszać.Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.Do formy keksowej włożyć ciasto(powinno siegać do 3/4 wysokości).Piec 45-55min. w temp.180-200C

środa, 2 maja 2012

Sałatka z marynowanym pieprzem

Składniki

400g makaronu "Kokardki",2 duże filety z kurczaka,pęczek selera naciowego,8 - 10 łyżeczek marynowanego zielonego pieprzu,mały kubek jogurtu naturalnego,pół słoiczka majonezu,olej do smażenia,
przyprawy: sół, curry, ewentualnie pieprz czarny



Przygotowanie

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety pokroić w kostkę, posolić, posypać curry, usmażyć. Seler pokroić w drobną kosteczkę. Pieprz odsączyć z zalewy. Z jogurtu i majonezu sporządzić sos - można do niego dodać jeszcze curry, jako że curry nigdy za wiele:) Doprawić solą. Składniki połączyć.

Uwaga! Proponuję dodawać sos tuż przed podaniem, ponieważ z czasem wsiąka w makaron i sałatka robi sę zbyt "sucha". Nie polecam również pieprzu Goi, ponieważ moim zdaniem jest zbyt ostry.

SMACZNEGO!





wtorek, 1 maja 2012

Roladki drobiowe pychotka

Składniki

ser topiony ochland Emmentaler4 pojedyncze piersi z kurczaka4 lyzeczki maslabazylia4 plastry wedzonego boczku2 lyzki olejusolpieprz



Przygotowanie

Mieso oplukac i osuszyc,posypac sola i pieprzem, nastepnie odstawic w chlodne miejsce na 30 minutplasterki sera topionego pokroic na paskina srodku kazdego plata miesa polozyc 2 pokrojone plastry sera topionego oraz lyzeczke maslazwinac w roladki, kazda owinac plasterkiem boczkuroladki obsmazyc na patelni z dobrze rozgrzanym olejemzmiejszyc ogien i patelnie przykrycroladki dusic jeszcze 10-15minutobsmazone mazna tez przelozyc do zaroodpornego naczynia i piec ok.20 minut w 190.C.

Ciasteczka świąteczne

Składniki

30 dag mąki ziemniaczanej
50 dag maki pszennej
30 dag masła albo dobrej margaryny
20 dag cukru pudru
5 żółtek
łyżka kwaśnej śmietany 18%
mak, kakao, olejki zapachowe, alkohol, biała i ciemna polewa




Przygotowanie

Mąkę posiekać z zimnym tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka, śmietanę i jak najszybciej zagnieść gładkie ciasto. 
Podzielić je na kilka części. Do jednej wlać parę kropli olejku waniliowego albo migdałowego, do drugiej dodać łyżkę maku i olejek rumowy lub waniliowy, do trzeciej wsypać łyżkę kakao.  Dobrze wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinać dowolne świąteczne kształty. Można też nakładać mniejsze kółeczko z kakao na większe kółko z białego ciasta.
Lub wycinać kółka szklanką, na środku wykrawać dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmoladą lub powidłami.
Można też spróbować wywałkować niewielkie prostokąty, wzdłuż dłuższego końca nakładać marmoladę, sklejać brzegi i toczyć rurki.

Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Dekorować pokrojonymi bakaliami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi, rozpuszczoną czekoladą i kolorową posypką.

Ciasteczka są efektowne, bardzo kruche i nadają się do długiego przechowywania.
Aby uzyskać mniej sypkie ciasteczka można zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej, a zwiększyć ilość mąki pszennej.