poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Łatwy sernik

Składniki

masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
7jaj
3/4 szklanki cukru i 1/4 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki kaszki manny
1,5 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
trochę olejku pomarańczowego i smietankowego
spód:
1/4 kostki margaryny
1/4 szklanki cukru
2 jaja
1 łyżeczka proszku
1 szklanka mąki krupczatki

+rodzynki
+ skórka pomarańczowa



Przygotowanie


składniki na spód wymieszać i wyłożyć nim blachę.

Do miski wkładamy:
żółtka,  3/4 szklaki cukru, 3/4 kost. margaryny  składniki mieszamy, dodajemy ser rozcieramy tak żeby nie było grudek, wlewamy olejki i (mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kaszką manną wymieszane ze sobą). Ubijamy białka z 1/2 szklani cukru.wrzucamy rodzynki i skórkę. Masę serową wylewamy na ciasto.

Pieczemy ok 1,15 h w temp

Sernik dobrze smakuje z wylaną na polewą czekoladową:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru po 2 łyżki kakao i wody.
Składniki mieszamy w rondelku, stawiamy na piec, polewę rozgrzewamy, jednakże nie możemy doprowadzić do zagotowania. Lekko ostudzoną wylewamy

Zupa porowo-serowa

Składniki

2 litry rosołu
2 łyżeczki masła
2 duże pory
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
2 serki topione śmietankowe
1 łyżka mąki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki majeranku
2 liście laurowe
pieprz (wg uznania, ja daję sporo)
sól

Na talerz:
ugotowany ryż, makaron lub grzanki (wg uznania)
2 duże łyżki startego sera żółtego
1 łyżeczka pokrojonej naci pietruszki





Przygotowanie

Przesmażamy na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulkę na złoto, dodajemy por pokrojony w talarki i marchew w wiórki i przesmażamy. Zagotowujemy chudy rosół, dodajemy przesmażone warzywa, chwilę gotujemy z listkami laurowymi. Odlewamy trochę rosołu na głęboki talerz i rozprowadzamy w nim serki topione. Wlewamy do zupy. W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę i wlewamy do zupy. Wszystko zagotowujemy, dodajemy przyprawy. Na talerz wykładamy ugotowany ryż, makaron lub grzanki posypujemy 2 łyżkami sera żółtego. Zalewamy wrzącą zupą i posypujemy pietruszką. Ser powinien się ciągnąć na łyżce.

Smacznego!

Szybka, bardzo smaczna i pożywna zupa.

niedziela, 29 kwietnia 2012

Schab ze śliwkami na zimno

Składniki

1 kg schabu (długi, a cienki)
śliwki kalifornijskie wędzone (150g)
sól, pieprz
1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej i słodkiej
oliwa





Przygotowanie

Schab myjemy. Ostrym i długim możem wzdłuż mięsa robimy nacięcie na krzyż pamietając, aby nie przeciąc do końca schabu. Powstanie w ten sposób niewielka kieszonka w którą upychamy śliwki. Od strony nacięcią końcówkę mięsa zapinamy wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami.  

Tak przygotowany schab nacieramy oliwą, solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, papryką mieloną ostrą i słodką.

Pieczemy w rękawie foliowym okloło 80 minut, pamietając o dodaniu do rękawa 2-3 łyżek wody lub rosołu.

Schab najlepszy jest na zimno jako przystawka.

Kebab jak z budki by Marysiek

Składniki

Składniki na bułkę:

- 30 dag mąki tortowej
- 1/4 kostki drożdży
- ok. 1 szklanka ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko



Składniki "do środka":

- 1 pierś z kurczaka
- odrobina soli
- przyprawa do kebaba
- olej do smażenia

- 2-3 garście poszatkowanej białej kapusty
- 2-3 garście poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 średniej wielkości kiszony ogórek pokrojony w plastry
- ewentualnie pomidor i cebula

Sos:

- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- papryka ostra






Przygotowanie

- Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, zalać odrobiną wody, po czym dokładnie wymieszać i zostawić na ok. 10 min, aż drożdże ruszą.

- Dodać mąkę, sól oraz pozostałą wodę. Ciasto zagnieść - powinno być elastyczne. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Na koniec dodać olej.

- Z ciasta uformować placek o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 1 cm. Ponacinać go nożem " w kratkę",  tak jak na zdjęciu obok. Zostawić na min. pól godziny.

- Gdy ciasto wyrośnie posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Piec przez ok. 15 min w 250 stopniach.


- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, lekko posolić, dodać dużą ilość przyprawy do kebaba i smażyć na rozgrzanym oleju.

- Wszystkie składniki sosu wymieszać.


- Bułkę przekroić na 4 części i w każdej z nich zrobić "kieszonkę". Najpierw nałożyć dużo sosu, potem kawałki kurczaka, ogórek, ewentualnie cebula, znowu sos, kapusta czerwona, kawałki kurczaka, sos,kapusta biała, na koniec pomidor i znów sos.

nalewka kawowa Kasi

Składniki

- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 3/4 szkl cukru
- cukier waniliowy
- pół litra wódki
- 3 łyżki kawy do zaparzenia (ja używam jacobs "zielonej")
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej



Przygotowanie

- kawę zaparzyć w 1/2 szkl. wody, dodać także kawę rozpuszczalną
-mleko z cukrem wlać do garnuszka i na maleńkim ogniu podgrzewać parę minut, aż rozpuści się cukier- troszkę musi zbrązowieć
- kawę przelać przez gazę kilka razy i połączyć z mlekiem
- ostudzić całość, a gdy będzie zimne dodać wódkę
- wlać do buteli i przystąpić do degustacji:)

Wszystkim życzę smacznego:)

sobota, 28 kwietnia 2012

czekoladowo-wiśniowy tort

Składniki

Biszkopt kakaowy
Składniki na tortownice  18 Ø
 - 3/4 szkl. mąki
 - 3/4 szkl.cukru
 -4 łyżeczki kakao
 -4 jajka
 -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
-125 gram masła
-300ml mleka
-budyń czekoladowy Winiary
-50 gram białej czekolady
-50 gram gorzkiej czekolady
-mały słoiczek wisienek
dodatkowo:
sztuczny marcepan z przepisu basi19 :
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5121.html    bądz dorotyxx:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis32898.html

srebrne perełki cukrowe
krem na bazie masła do wysmarowania tortu przed położeniem marcepanu (masło(około 125gram) +cukier puder 3-4łyżki )
barwnik spozywczy zielony i czerwony



Przygotowanie

biszkopt :białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno  następnie dodac cukier i żółtka  dalej ubijać aż powstanie puszysta masa.Mąke kakao i proszek przesiać przez sito po czym wsypac do masy jajecznej  delikatnie mięszająć drewniana łyżka .Ciasto przelac do wyłożonej
papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 18cm .Piec od 23-25 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni.

masa:ugotować budyń (jeżeli mamy bez cukru dodac 2 łyżi cukru jak w przepisie).Wystudzić go.Masełko utrzec na puch nastepnie dodawąć po łyżce budyniu cały czas ucierając .Na końcu dodać roztopione czekolady(czekoladę dodać chłodną ponieważ jak będzie za zimna to może podczas dodawania do masy szybko stwardnąć i wtedy porobią sie grudki z czekolady.Mase schłodzić w lodówce (wstawic ja na około 10-15 minutek).

przełożenie tortu:biszkopt przekroic na
3 części . (blaciki można nasaczyć sokiem z wiśni z dodatkiem alkoholu)Na pierwsza część biszkoptu
rozsmarować połowę masy na wierzchu poukładać wisienki

przykryć drugim blatem biszkoptowym po czym rozsmarować drugą część masy ,ułożyć wisienki

i przykryć 3 blacikiem kakaowym.Tort wstawić do lodówki aby masa stwardła .Torcik posmarować masą z utartego masła z cukrem pudrem  i obłożyc go sztucznym marcepanem

Udekorowac według uznania.

Sałatka ogórkowa z kurkumą

Składniki

Składniki:


4 kg ogórków


3 duże czerwone papryki


6 ząbków czosnku


6 dużych cebul


1 opakowanie kurkumy (20 gram)



Zalewa:


2 szklanki octu


2,5 szklanki cukru


1/3 szklanki soli





Przygotowanie

Ogórki - umyć i poszatkować w łupinie (nie obierać).

Papryki pokroić w kostkę (dość dużą).

Ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę.

Cebule poszatkować.

Składniki wymieszać w naczyniu, posypać kurkumą. Wymieszać.

Zalewa:

Składniki zalewy wymieszać i zagotować.

Składniki sałaty polać zalewą - przełożyć do garnka i gotować 10 minut od zagotowania się, następnie zmniejszyć ogień, przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem - nie pasteryzować. 

Sałatka bardzo smaczna - polecam :)


Zupa kalafiorowa szybka

Składniki

3 marchewki,3 ziemniaki,por,1/4 kalafiora,1 litr wywaru warzywnego,2 łyżki śmietany,1 łyżka oliwy,sól,pieprz,koperek,
mąka.




Przygotowanie

Marchewkę, por, kalafior oczyścić, opłukać, pokroić.
Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki.
Warzywa przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować na małym ogniu aż zmiękną (około 20 minut).
Śmietanę roztrzepać z mąką i wymieszać z odrobiną gorącej zupy. Przelać do rondla i zagotować.
Wlać łyżkę oliwy, doprawić solą, pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Brzoskwiniowiec "Halina"

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
łyżka octu
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa brzoskwiniowa:
2 szkl. soku brzoskwiniowego
2 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
puszka brzoskwin [i 1 szkl. zalewy]

Masa śmietanowa:
1/2 l kremówki
2 zagęstniki
2 łyżki cukru pudru

Reszta:
herbatniki [ok. 2 opakowania - tak, aby starczyło na  wyłożenie ciasta]
polewa





Przygotowanie

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Ocet, żółtka i proszek miksujemy, dodajemy do piany. Mąkę przesiewamy, wsypujemy i delikatnie mieszamy. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na upieczonym i ostudzonym biszkopcie. Sok, zalewę i cukier mieszamy, zagotowywujemy, wsypujemy budyń i chwilę gotujemy.Gorący wykładamy na brzoskwinie. Studzimy. Śmietanę ubijamy z zagęstikami, wymieszanymi z cukrem pudrem i przesianymi przez sito. Wykładamy na masę brzoskwiniową. Układamy herbatniki, polewamy polewą.


Smacznego!

Pyszna masa kremowa do tortu

Składniki

- 4 żółtka

- jajko

- 1/2 szkl cukru pudru

- 200 g serka homogenizowanego

- 1,5 szkl mleka w proszku

- kostka masła




Przygotowanie

1. Ubić żółtka i jajko z cukrem na parze, ostudzić.

2. Utrzeć masło, dodać masę jajeczną, mleko w proszku i serek.



 

Ten cudowny tort z kremem z tego przepisu jest autorstwa Basi19

piątek, 27 kwietnia 2012

na metry

Składniki

ciasto:

6 jaj
2,5 szkl. mąki
0,5 szkl. oleju
2 szkl cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl. gorącej wody
po 2 czubate łyżki mąki i kakao

masa:
3/4 szkl. mleka
1/3 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
1 laska wanilii
1,5-2 szkl. mleka w proszku (pełnego)
czubata łyżeczka kakao



Przygotowanie

Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia (wszystko przesiać) i dodawać do ciasta. Na koniec wlewać powoli olej, a następnie gorącą wodę.

Podzielić na dwie części, do jednej dać kakao, a do drugiej mąkę. Wylać na dwie podłużne blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 180 st C, aż wbity patyczek będzie suchy.

 

Masa:

Mleko, margarynę, cukier, kakao zagotować. Ostudzić, wsypywać stopniowo mleko w proszku i mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż nie będzie grudek. Laskę wanilii przekroić ostrym nożem na pół i wyskrobać ziarenka, które dodaje się kolejno do kremu.

 

Upieczone ciasto kroimy plastry (ok 1cm). Przekładamy masą na przemian białe i ciemne ciasto. Sklejamy, tworząc jeden, długi metrowiec. Wierzch i boki smarujemy również masą. Górę posypujemy wiórkami kokosowymi i całość schładzamy. Gotowe ciasto kroimy na skośne plastry.

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Składniki

1 opakowanie makaronu świderki - 500 g

40 dag kiełbasy

30 dag pieczarek

2 duże cebule

1 puszka kukurydzy

15 dag żółtego sera

1 opakowanie pomidorów z czosnkiem Podravki

2  jajka

1/2 szklanki śmietany

przyprawa do zapiekanek Galeo lub inna 



Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą.

Cebulę i pieczarki pokroić w talarki, smażyć do miękkości na oleju.

Gotowy makaron, cebulę z pieczarkami połączyć w jednym naczyniu dodając pozostałe składniki i przyprawę.

Jajka i śmietanę połączyć używając miksera, zalać zawartość garnka.

Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do natłuszonej brytfanki lub naczynia żaroodpornego posypać startym serem.

Zapiekać  ok. 40 min. W połowie ściągnąć pokrywę i dalej zapiekać.
 
                           

Smacznego !

Z ogórków kiszonych

Składniki

2-3 duże ogórki
2 marchewki
2 jabłka
3-4 łyzki oleju
1-2 łyżki natki
cukier, pieprz



Przygotowanie

Ogórki obrac, pokroić w kostkę.Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach.Wszystkie składniki wymieszać dodając olej i natkę.Na koniec doprawić cukrem i pieprzem.SMACZNEGO!

czwartek, 26 kwietnia 2012

ciastka ze skwarkami

Składniki

30 dkg skwarek ze słoniny lub sadła,0,5 kg mąki, 15dkg cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy.



Przygotowanie

skwarki zmielić 2 razy przez maszynke do mięsa z drobnym sitkiem.Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać na stolnice, wbić jajka dodać skwarki i cukier. Zagnieść i wyrobić wyrobić ciasto [ powinno być dość twarde].Do tego ciasta można dodać mielone orzechy . Jeżeli ciasto będzie z byt suche to dodać troche śmietany.

Ja te ciastka robię przez maszynke,a jak ktoś niema foremek do maszynki to poprostu ciasto rozwałkować i wykrawać cistka. Piec w gorącym pikarniku na złoty kolor.

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym

Składniki

kilogram cukinii
koperek
czosnek
mąka pszenna
sol,
1 jajko
olej do smażenia



Przygotowanie

SOS:
Jogurt naturalny
czosnek
koperek.
Na grubej tarce ucieramy cukinie, solimy i czekamy aż puszcza sok.
Dodajemy jajko i make, trochę koperku, tak, aby powstała konsystencja gęstej papki.
Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem jogurtowo- koperkowym

środa, 25 kwietnia 2012

Ryba z sosem jogurtowo-chrzanowym

Składniki

SKŁADNIKI:

* 4 filety dowolnej ryby (ja miałam pangę)
* 250 ml jogurtu naturalnego (może być śmietana kwaśna lub słodka wg gustu)
* 1 łyżeczka chrzanu
* 1 łyżeczka musztardy
* odrobina soku z cytryny
* szczypioirek
* sól,pieprz,cukier
* zioła prowansalskie lub przyprawa do ryby
* oliwa z oliwek lub olej



Przygotowanie

Filety rybne dzielimy na pół.
Solimy,pieprzymy,kropimy cytrynką,smarujemy lekko oliwą i jak ktoś lubi to przyprawiamy zioami które wg was pasują do ryby.

Jogurt wlewamy do rondelka i podgrzewamy aż będzie ciepły.Zdejmujemy z palnika i dodajemy chrzan i musztardę,sok z cytryny (odrobina),solimy i pieprzymy.Dla złamania smaku ja dodaję łyzeczkę cukru.Mieszamy i odstawiamy na bardzo mały gaz.tylko po to aby ciepło zachować.Na sam koniec dodajemy szczypiorek.

Rybkę smażymy na patelni lub patelni grillowej.Ja już tluszczu nie dodaję,bo ryba jest posmarowana oliwą,ale jeżeli uważacie,ze należy dodać oliwy/oleju to dodajcie.

Podajemy z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi....jak kto lubi :)




Smacznego :)

Paella valenciana

Składniki

kurczak (pociety na kawalki bez kosci)
papryka, cebula, przecier pomidorowy,
kalamary (biale duze), krewetki cale, mule swieze lub mrozone, wywar z ryby lub kurczaka, ryz okragly - gruby,

ilosci nie podaje gdzyz zalezne jak wielka chcesz ugotowac!!







Przygotowanie

na rozgrzana patelnie wrzuc pokrojanoa w kostke cebule i papryke, nastepnia pokrojone w okregi kalamary i krewetki podsmaz i dodaj kurczaka oraz przecier pomidorowy. podsmaz wszystko razem az kurczak bedzie miekki i dodaj ryz. zalej wywarem i gotuj 8 minut na ogniu. po 7 minutach udekoruj mulami i papryka. wloz do piekarnika na nastepne 8 minut na temp. okolo 200 st celcjusza. po wyciagnieciu przykryj scierka na 2 minuty i jest gotowe.
na zdjeciu wraz z kolega gotujemy troszeczke wieksza wersje na jedne wesele zjadlo 120 osob --- :) A to co zostanie sami jemy :):):):)


wtorek, 24 kwietnia 2012

Ryba mexican style

Składniki

800 g filetow rybnych
250 ml salsy
125 g sera tartego
50 g pokruszonych chipsow kukurydzianych (smak naturalny!)
100 g kwasnej smietany



Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzac do 200°C, forme do pieczenia natluscic.

2. Do formy wkladac rybe, polac ja salsa i posypac serem. Na koncu posypujemy pokruszonymi chipsami.

3. Piec 20 minut.

Podawac z kwasna smietana, ryzem i salata.



                         

Chrupiące tortille z sosem czosnkowym

Składniki

Ciasto:
20 dag mąki pszennej
20 dag mąki kukurydzianej
2 jajka
1/2 l. mleka
olej
sól

Farsz:
0,5 kg piersi z kurczaka
ogórek konserwowy
kapusta pekińska
kukurydza
cebula
pomidor

sos:
czosnek
2 łyżki majonezu
1 duża śmietana 18%
pieprz



Przygotowanie

Jajka, oba rodzaje mąki, mleko i płaską łyżeczkę soli zmiksować. Dodać 2 łyżki oliwy do ciasta i wymieszać. ciasto ma być takie, jak na naleśniki ja robię żadkie.
Patelnie natłuścić olejem i mocno rozgrzać. Smażyć cieńkie placuszki.
Filet pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać przyprawę do gyrosa i paprykę czerwoną. 
Kapustę pekińską skroić dodać kukurydzę, cebulę pokrojoną w kostkę, przyprawić solą i pieprtzem. Dodać łyżkę lub 2 majonezu i wymieszać. Pomidora i ogórka pokroić w plasterki.
Sos: wlać śmietanę do pojemnika, dodać 2 łyżki majonezu i wdusić czosnek ( według uznania ja daję prawie całą główkę) oraz troszkę pieprzu. Wszystko wymieszać i gotowe.
Na naleśniki najlepiej jeszcze ciepłe  nakładać mięso (najlepiej na  środek, wzdłóż naleśnika), następnie pomidora, ogórka i kapustę pekińską. Wszystko zalać sosem czosnkowym z obu stron zawinąć ciasto. Pychotka, uwielbiam tą tortille jest prosta, smaczna i szybka.
Smacznego

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Drobiowe zrazy panierowane

Składniki

1-1,20 kg filetów z piersi kurczaka
mała lub pół dużej cebuli
15 dag pieczarek
pół papryki czerwonej albo po ¼ czerwonej i żółtej
10 dag boczku lub baleronu ewentualnie szynki
10 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach tarki
1 łyżeczka chińskiej przyprawy „ 5 smaków”
1 kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, wegeta, czosnek granulowany
1-2 żółtka 
mąka, bułka tarta i sezam
2 białka i jajko do panierowania - rozkłócić razem.





 



Przygotowanie

Umyte filety przekroić w poziomie,odrzucić kostki, chrząstki.Zewnętrzne części dać do zmielenia na grubym sicie maszynki do mielenia mięsa, a wewnętrzne części i polędwiczki pokroić w  kostkę (2/3 będzie do pokrojenia, a 1/3 do zmielenia.
Mielimy również boczek czy też (szynkę albo baleron wg gustu).
Cebulę pokroić w grubą kostkę i poddusić lekko na maśle ok.3min- wyjąć.Na tym samym maśle poddusić pokrojone w grubą kostkę pieczarki (dodać kilka kropli soku z cytryny) i dusić do odparowania płynu ok.5min.
Paprykę pokroić w gruba kostkę i zblanszować we wrzącej wodzie 1-2 minuty lub jeszcze lepiej w zalewie z papryki konserwowej lub ogórków konserwowych.  Mięso krojone i mielone mieszamy z przyprawami, maką ziemniaczaną,musztardą, żółtkami.Dodajemy resztę składników(wystudzone) i starty ser.
Rękami zwilżonymi wodą nabieramy dowolną ilość masy w zależności od tego jakiej wielkości chcemy mieć zrazy (w formie roladki czy też okrągłe - również mogą być) i formujemy je.Panierujemy w mące, ubitych 2 białkach i  jajku oraz w bułce tartej wymieszanej z ziarnem sezamowym (niekoniecznie).
Smażymy na patelni w głębokim oleju (ewentualnie we frytkownicy), dopiekamy w piekarniku przez 15-20 minut w temp.160 o C.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami i surówką.
P.S.Przepis mojego autorstwa.Ciekawy smak tego dania nadaje chińska przyprawa "5 smakow"i sezam, ktore oczywiscie możemy też pominąć.
Życzę smacznego!



 

Pierś z kurczaka w sosie sojowym

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
3 łyżki stołowe sosu sojowego
1 łyżeczka Warzywka
1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka Papryki ostrej mielonej
pieprz do smaku
olej do smażenia
1 duża cebula
1 duża papryka





Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokroić na 2 centymetrowe kawałeczki, opruszyć mąką ziemniaczaną.
Posiekać czosnek wrzucić do mięsa, dolać sos sojowy, wsypać warzywko, paprykę słodką , paprykę ostrą , pieprz. Wszystko razem wymieszać i wstawić do lodówki na 20 min, żeby się zmacerowało.
Paprykę i cebulę pokroić tak jak mięso (w grubą kostkę).
Na gorący olej wyłożyć mięso i usmażyć do lekkiego przyrumienienia. Dodać paprykę z cebulą. Smażyć tak długo aż papryka lekko zmięknie. Dodać pół szklanki wody i dokładnie wymieszać ( mąka ziemniaczana + woda = sos )
Pięć minut potrzymać na ogniu. Podawać z ryżem.
Smacznego!!

Roladki z łopatki

Składniki

proporcje na 8 roladek:
60 dkg łopatki bez kości
czosnek (ile kto lubi)
przyprawy (co kto lubi, ja dałam Ziarenka Smaku i pieprz)
Farsz:
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
przyprawy
olej
Sos:
2 kostki rosołowe
1 l wody
3 łyżki mąki
nitka do związania




Przygotowanie

Łopatke pokroić na porcje. (Mnie z 60 dkg wyszło 8). Rozbic jak na kotlety, natrzec przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowane kotlety rozłozyć na desce, przykryć filią aluminiowa i odtawić w zimne miejsce żeby "naszły" przyprawami.
W tym czasie przygotować farsz. Marchewki i pietruszke zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule pokroić w kostkę. Warzywa zeszklić na oleju z dodatkiem przypraw. Zostawić do ostygnięcia.

Kiedy farsz będzie juz zimny, odkrywamy kotlety spod folii. Na każdym kładziemy ok. 1-1,5 łyżki farszu, rolujemy i związujemy nicią, żeby się nie rozpadły.

Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia mięsa.

Następnie wyjmujemy z tłuszczu. Przygotowujemy sos. Rosołki rozpuszczamy w 1 l wody. Gdy się rozpuszcza odlewamy odrobine (ok. 1/4 szkl.) i mieszamy z mąką do zaniku grudek. Wlewamy do pozostałego wywaru i mieszamy. W tak przgotowanym sosie umieszczamy roladki i gotujemy na małym ogniu do miękkosci mięsa. Przed podaniem zdejmujemy nitki. Smaczenego:-)

Chińska wołowinka

Składniki

0.5 kg wołowiny
makaron chiński prażony (lub makaron z 4 zupek chińskich)
grzybki mun i shitake
sos słodko-kwaśny
sos sojowy
słonecznik łuskany
czosnek




Przygotowanie

Wołowinę pokroić w paseczki i podspażyć na oleju z dużą ilością czosnku i przypraw ( 5 smaków, papryka ostra i słodka). Przygotować makaron poprzez zalanie wrzącą wodą i chwilke go moczyć następnie dodać do wołowiny. Tak samo przygotować grzybki i również dodać do wołowiny. Na osobnej patelce podsmażyć słonecznik ( uwaga szybko sie pali). Calość wymieszać dodać sos sojowy 3 - 4 łyżki oraz sos słodko kwaśny według uznania. Dałość ok 10 min.

SMACZNEGO

niedziela, 22 kwietnia 2012

Jarmuz duszony z jablkami

Składniki

ok 1 kg jarmuzu
250-300 g jablek,najlepiej kwaskawych
1-2 lyzki margaryny
2 lyzki maki
natka pietruszki,koperek
sol,cukier



Przygotowanie

Jarmuz umyc,odciac ogonki lisciowe i grube nerwy, zalac wrzaca osolona woda,
ugotowac bez przykrycia,odcedzic,wystudzic,zmielic lub posiekac.
Jablka umyc,obrac,pokroic na polowki,wykroic gniazda nasienne.
Pokroic w slupki lub zetrzec na tarce na grubych oczkach.
Z tluszczu i maki zrobic jasna zasmazke.
Pokrojony jarmuz polaczyc z jablkami,zielenina,zasmazka,doprawic do smaku,
poddusic kilka minut.

W innej wersji przepisu mozna oprocz jablek dodac ok 100 g papryki konserwowej,ktora rowniez siekamy lub mielimy,calosc podprawic kwasna smietana.

Jarmuz powinien byc przemarzniety (jesli ktos ma go jeszcze w ogrodku,bedzie bardzo dobry).Mozna go rowniez zebrac wczesniej i po wstepnej obrobce (bez gotowania) zamrozic czy chocby wsadzic na noc do zamrazarki.

sobota, 21 kwietnia 2012

Kaczka faszerowana ananasami

Składniki

1 kaczka ok 3kg (razem z podrobami),
1 średni ananas,
1 pęczek dymki,
5 szalotek,
2 dag sklarowanego masła,
1 słoik (750 ml) czerwonej kapusty,
1/2 l rosołu,
3 łyżki jasnej zasmażki,
2 łyżki wytrawnego sherry



Przygotowanie

Kaczkę wraz z podrobami dokładnie opłukać i osuszyć. Tuszkę natrzeć solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Ananasa obrać, odciąć dwa duże krążki, wykroić środek. Resztę owocu pokroić na nieduże kawałeczki. Przygotować nadzienie: dymkę dokładnie oczyścić, opłukać, drobno pokroić, wymieszać 2/3 ananasów. Gotowym farszem napełnić kaczkę, otwór w tuszce spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Kaczkę ułożyć na ruszcie piekarnika, pod spód wsunąć blachę na skapujący tłuszcz. piec ok 3 godz. w temp 200 stopni C. Po godzinie przełożyć na blachę p[okrojone podroby kaczki. W trakcie pieczenia smarować tuszkę tworzącym się sosem. Na 15 min. przed wyjęciem kaczki z piekarnika ułożyć na niej odkrojone plastry ananasa. Szalotki drobniutko posiekać, zeszklić, nie rumieniąc, na sklarowanym maśle. Wrzucić czerwoną kapustę, dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Po 10 min. wymieszać z pozostałymi ananasami. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Sos z pieczenia rozprowadzić gorącym rosołem, przecedzić przez sitko do rądla. Ostudzić, ostrożnie zebrać tłuszcz z wierzchu. Zagotować, zagęścić zasmażką. Doprawić do smakusolą, pieprzem i sherry, przelać do sosjerki. Faszerowaną kaczkę przełożyć na duży ogrzany półmisek, udekorować zieleniną, podawać z czerwoną kapustą i sosem. Doskonałym dodatkiem będą krokiety lub ziemniaczki duchesse.

Prosty Pyszny Chleb

Składniki

Składniki:
1 litr ciepłej wody
8 łyżek płatków owsianych (górskich)
5 dkg drożdży
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru


                                             



Przygotowanie

Wykonanie:

Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki owsiane,dodać sól i cukier na to pokruszyć drożdże.
Poczekać, aż płatki wypłyną na wierzch, wtedy dodać mąkę i wyrobić ciasto.
Wyłożyć do 2 wąskich wysmarowanych i posypanych b. tartą foremek, dać do piekarnika, ustawić temp. na 170 stopni i piec ok. 1 godz.

Przed pieczeniem posmarować białkiem, można posypać słonecznikiem.
Zyczę Smacznego!!!

                            

piątek, 20 kwietnia 2012

MAGGIczne skrzydełka

Składniki


1,5 kg skrzydełek
butelka MAGGI
2 ząbki czosnku
mąka do panierowania
olej




Przygotowanie

Skrzydełka należy umyć i pociąć na części wyrzucając tą zewnętrzną Włożyć przygotowane kawałki do miseczki, zalać całą butelką MAGGI, dodać 2 rozgniecone ząbki czosnku, zamieszać i pozostawić na 1-1,5h (max. do 4h) Następnie obtoczyć w mące i na gorący olej na patelnię, smażymy obustronnie na złoty kolor- ta ilość skrzydełek to 2 duże patelnie.

Kiedy usłyszałam o tym przepisie pomyślałam, że to niemożliwe aby to było dobre. Tyle maggi? Odważyłam się i teraz sama polecam. Skrzydełka smakują również na zimno, a więc można je przygotować na imprezę. Ja osobiście najczęściej smażę je na szybki sobotni obiadek.

SMACZNEGO 

sałatka warstwowa - HIT każdego sezonu

Składniki

pierś z kurczaka
2 cebul
puszka kukurydzy
6 ogórki konserwowe
3 jajka
kapusta pekińska lub biała (mała)

majonez
ketchup
vegeta lub kucharek



Przygotowanie

pierś pokroić na kawałki przyprawić vegetą i podsmażyć
cebule, ogórki, jajka pokroić w plasterki
kapustę posiekać dorbno i przyprawić vegetą

Układać warstwami w misce
kurczak - ketchup - cebula - kukurydza - majonez - ogórek - ketchup - jajka - majonez - kapusta


SMACZNEGO

Zydowskie ciasto do kawy

Składniki

225 g masla wczesniej roztopionego
180 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
200 g kwasnej smietany
300 g maki
szczypta soli
1/2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

kruszonka:

100 g maki
100 g cukru (najlepiej brazowego)
1 lyzka cynamonu
75 g roztopionego masla



Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzac do 175°C, tortownice (26 cm) natluscic i posypac maka.

2. Make wymieszac z sola, soda i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce utrzec maslo, cukier i cukier waniliowy oraz pojedynczo dodawane jajka.  Nastepnie dodajemy kwasna smietane i make.
W trzeciej misce robimy kruszonke (przy pomocy widelca).

3. Polowe ciasta wlac do tortownic, posypac polowa kruszonki, na to reszta ciasta i na wierzch reszta kruszonki. Ciasto piec ok. 50 minut. Wierzch musi byc twardy i po nacisnieciu palcem powinien podniesc sie do gory.


  Zdjecie duze, bo wklejone.  Zrobila je moja kolezanka ale niestety w formacie  Bitmap a nie Jpg.           
    
           

sałatka z curry i kurczakiem

Składniki

2 woreczki ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka,
puszka ananasa,
opakowanie curry, 
30 dag sera żóltego,
papryka żółta,
puszka kukurydzy
3 ząbki czosnku,
sól,
majonez



Przygotowanie

ryż ugotować jak na opakowaniu. pierś dokładnie oczyścić, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
ananasa, ser żółty i papryke pokroić w kostkę, dodać do ugotowanego ryżu.
kukurydzę i ostudzoną pierś połączyć ze składnikami, dodać czosnek i całe opakowanie curry. wszystko razem wymieszać, dodać majonez. podawać na ciepło po odgrzaniu ok 2 minut w mikrofali. wtedy ser sie pyyyysznie rozpuści. Na zimno też smakuje rewelacyjnie.
smacznego!

Naleśniki z twarogiem, rodzynkami i wiórkami kokosowymi

Składniki

Ciasto:


0,25 kg- mąka pszenna


3 szt- jaja


0,25 l- mleko 2%


0,2 l- wody


olej do smażenia


cukier


 


Nadzienie:


0,25- twaróg


1/2- opakowania cukru wanilinowego


25 g- rodzynek


25 g- wiórki kokosowe


25 g- śmetana 18%





Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę, jaja, mleko, wodę, cukier wymieszać ze sobą (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Rozgrzać olej i usmażyć cieńkie naleśniki.

Nadzienie:

Twaróg i cukier wymieszać ze śmietaną, następnie dodać rodzynki i wiórki kokosowe. Nadzienie rozsmarować na naleśnikach, zawinąć i gotowe!

 

 

Smacznego!!!

Gołąbki z niespodzianką- Protal

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego (u mnie cielęce)
kapusta włoska
2 cebule
pól małego pora
kilka pieczarek
pół papryki czerwonej
sól pieprz i inne przyprawy do smaku


SOS:
koncentrat pomidorowy (u mnie dawton)
2 ząbki czosnku
kostka rosołowa cielęca odtłuszczona
pietruszka (świeża lub suszona)





Przygotowanie

Kapuste płuczemy z brudu.
Sparzamy lub obgotowujemy (jak kto woli)

Podsmażamy pieczarki.
Mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami.
Doprawiamy do smaku.

Całkowity przygotowany farsz dzielimy na mniejsze kulki/części.
Zawijamy w liście kapusty - ja odzielam sobie liście i moczę je we wrzątku- wyjmuje po kolei do ostatniego i jak zabraknie to znów zalewam wrzątkiem ( chodzi oto żeby liście były na tyle miękkie żeby ładnie zawijały mięsko).


Przygotowane gołąbki wkładam do naczynia żaroodpornego-podlewam ciut wody....żeby nic nie przywarło do dna.
Naczynie zamykam. Pod koniec można zdjąć pokrywę żeby nabrały trochę koloru.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180/200 *C
Piekę około 1-1,15 h.
Można sprawdzać w międzyczasie.

Przygotowuje sos.
Koncentrat mieszam z pokrojonym czosnkiem i zagrzewam lekko....dodaje kostkę rosołową i uzupełniam wodą (w zależności jak ma być gęsty sos)
Gotuje chwile.
Jeśli smakowo coś mi brakuje dodaje inne przyprawy.
Na koniec dodaje pietruszkę.

I sos albo od razu zalewam w naczynie....albo polewam osobno upieczone wcześniej gołąbki.

Smacznego.

P.S
może wygląda na bardzo czasochłonne ale robi się naprawdę szybciutko :-)

czwartek, 19 kwietnia 2012

Leczo od Lotos1

Składniki

50dag-mięsa wiepszowego(łopatka itp),mozna dla szybkości dać mięso mielonę.
1-2-cebuli
1-2-papryki czerwonej
2-3 ząbki-czosnku
1puszka-fasoli czerwonej
pieczarki
1łyżka-przecieru pomidorowego i 3łyżki-ketchupu
2-3 łyżki-mąki
woda
vegeta,pieprz czarny,liść laurowy,ziele angielskie,mozna dodać przypraw do mięsa,magga
olej






Przygotowanie

Mięso podsmażyć,dodać cebule,pieczarki,paprykę,trochę poddusić z 10min.Dodać przecieru pomidorowego i ketchupu,odrobinę podsmażyć,dodać mąkę,dokładnie wymieszać i przełożyć do garnka.
Wlać wody tylę ile pasuje,zależy od tego,kto co lubi czy gęstę leczo czy żadkie?
Dodać wszystkie przyprawy,czosnek i fasolkę czerwoną(opłukać)
Gotować 15minut.

Sezam siostry Anastazji

Składniki

CIASTO KRUCHE:
3szkl mąki pszennej,
1kostka margaryny,
1łyżka smalcu,
2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
6 żółtke,1
1/4szkl cukru pudru,
2łyżki kwaśej śmietany.
SEZAM:
15dag sezamu,
2łyżki miodu,
10dag margaryny,
1/4szkl cukru

  KOKOS:
6białek,
10dag kokosu,
1/2szkl cukru,
1 słoik powideł śliwkowych

CIASTO KRUCHE II:
20dag mąki pszennej,
1/2szkl cukru,
5dag margaryny,
2żółtka,
2łyżki miodu,
1łyżeczka sody,
1łyżka śmietany

ORZECHY:
20dag krojonych orzechów,
10dag margaryny,
1/2szkl cukru,
3łyżki płynnego miodu.

MASA:
3/4l mleka,
pół szkl cukru,
1 i 1/2 kostki masła,
3budynie kokosowe,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
10dag kokosu



Przygotowanie

CIASTO KRUCHE:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na 2 blaszki.


SEZAM:
Składniki zagotować, lekko przestudzić i wyłożyc na jedno ciasto kruche. Upiec placek.

KOKOS:
Białka ubić z cukrem i wmieszać kokos. Drugą część kruchego ciasta posmarować powidłami i wyłożyć kokos. Upiec.

CIASTO KRUCHE II:
Zarobić ciasto i wyłożyć na blachę.

ORZECHY:
Skladniki mieszając podgrzać. Wyłożyć na kruche ciasto II. Upiec.

MASA:
Z mąki, budyniu, mleka, cukru ugotować budyń. Utrzeć masło, dodając przestudzony budyń i kokos.

PRZEŁOŻENIE:
Ciasto orzechowe- połowa masy- ciasto z sezamem- reszta masy- ciasto z kokosem- polewa

Ciasto telewizyjne

Składniki


5 jaj
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki wody
2 łyżki proszku do pieczenia
zapach pasujący do koncepcji
ew. 2 łyżki kakao
ew. owoce - jabłuszka pokrojone na plasterki, wiśnie, maliny - mogą być ze słoika, namoczone rodzynki, ananasy z syropu - co kto lubi :)




Przygotowanie

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu - wyłącznie mikserem!
Jaja mieszamy z cukrem, miksujemy. Resztę składników dodajemy stopniowo, miksując. Proszek do pieczenia na samym końcu! W wersji jabłkowej - mieszamy z plasterkami jabłek. Ciasto wylać na tortownicę, natłuszczoną wcześniej i wysypaną bułką tartą. W wersji dwukolorowej z kakao: trochę ciasta mieszamy osobno z kakao, wylewamy na wierzch. W wersji owocowej - wsypujemy na wierzch owoce, same opadną głębiej. Pieczemy ok. 45 min do godziny w 200oC (z termoobiegiem - 180oC). Sprawdzamy zapałką, czy już gotowe. "Telewizyjne" - bo zawsze się udaje i wygląda efektownie :)

sałatka ryżowa

Składniki

1 mrożonka merchewki z groszkiem
1 puszka kukurydzy
1 paczka ryży ugotowana
pęczek szczypiorku najlepiej grubego
majonez do wymieszania



Przygotowanie

ryż ugotować w wodzie z solą mrożonkę zagotować w wodzie z solą i masłem lub na parze, posiekać szczypior, składniki gotowane lekko przesudzić i wszystko wymieszać z majonezem

Schabowa rolada z boczkiem i szpinakiem

Składniki

- 2 kg schabu bez kości
- 200 g mrożonego szpinaku
- 300 g wędzonego boczku
- 1 jajko
- 3 pory
- olej, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka



Przygotowanie

1. Mięso naciąć na dłuższem brzegu, tak aby powstał prostątny plaster, trochę rozbić i natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem.
2. Szpinak smażyć na patelni, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, na koniec dodać jajko.
3. Na mięso wyłożyć szpinak, plastry boczku posypane papryką, pory, lekko posolić, zwinąć i związać nicią, spiąć wykałaczkami.
4. Mięso obsmażyć na oleju, włożyć do żaroodpornego naczynia, podlać wodą i piec pod przykryciem ok. 1 godziny i 45 minut. Co jakiś czas trzeba ją obracać i polewać sosem, można dolać trochę wody. Na 20 min. przed końcem zdjąć przykrycie.

środa, 18 kwietnia 2012

Rybka po grecku

Składniki

1/2 kg filetów rybnych bez ości (np. dorsz)
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
2 cebule
6-8 łyżek koncentratu pomidorowego
oliwa/olej
sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki
mąka, sól, pieprz, cukier, 3 liście laurowe, ziele angielskie



Przygotowanie

      1. Rybę obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu po parę minut z każdej strony. Kiedy jest już gotowa zbadać ją pod kątem zawartości ości, bo często w filetach bez ości jest ich wciąż cała masa. Skropić połową soku z cytryny.

2.
Warzywa obrać, umyć, cebulę pokroić drobno, natomiast resztę zetrzeć grubo na tarce, albo za pomocą robota kuchennego. W rondlu/garnku/patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulkę, następnie dodać pozostałe warzywa, koncentrat pomidorowy (albo pomidory), liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i odrobinę cukru (1/2 łyżeczki). Całość zalać niewielką ilością wody (taką, aby uzyskać konsystencję sosowo - nieprzypalającą się). Dusić pod przykryciem 30 minut
3. Ryba zapewne sama nam się rozpadnie, a jeśli nie, to można ją trochę podzielić i połączyć z warzywami. Jeśli mamy ochotę, to można całość zapiec 10 minut w piekarniku - wówczas układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu rybę i sos, innym sposobem przygotowania ryby na ciepło jest wrzucenie jej do garnka z warzywami. Aby zjeść ją na zimno można po prostu w salaterce przełożyć warstwami rybę i warzywa. W każdym wypadku potrawę na koniec skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny i obficie posypujemy natką pietruszki. Na zimno najlepsza na drugi czy trzeci dzień, kiedy się wszystko przegryzie i uleży.

wtorek, 17 kwietnia 2012

golonka po bawarsku

Składniki

Golonka po bawarsku
1200 g golonki,
8 dag tłuszczu,
15 dag cebuli,
15 dag marchwi,
20 dag pietruszki,
20 dag selera,
5 dag ketchupu sól,
pieprz, czosnek





Przygotowanie

Golonka po bawarsku


Golonkę oczyścić, opalić, opłukać, pokroić na porcje, umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu zlać tłuszcz, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do golonki pod koniec duszenia razem z przyprawami. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać ketchup. Miękką golonkę wyłożyć na półmisek, obłożyć doprawionymi warzywami. Podawać z ziemniakami.

Grzyby w pikantnym ketchupie

Składniki




1 durszlak ugotowanych grzybów


Zalewa:


1szkl.oleju


1szkl.wody


0,5 szkl.octu


1 łyżka soli


6 łyżek cukru


2 średnie ketchupy pikantne z Kotlina


0,5 kg cebuli


pieprz czarny ziarnisty,liść laurowy,ziele angielskie






Przygotowanie

Cebulę pokroić w pół księżyce.Wszystkie składniki zalewy zagotować razem z cebulą,dodać grzyby,pogotować całość jeszcze 10 minut.Przełożyć do słoików,pasteryzować ok.15 minut.Jak dotąd robiłam tylko z czarnych łepków,ale myślę,że śmiało można spróbować z innymi grzybami.Takie grzybki są naprawdę pyszne.Polecam i życzę smacznego!

Rolada dalmatynczyk

Składniki

biszkopt pierwszy na  kropki:

1 jajko
20 g cukru
30 g maki
1 lyzeczka kakao

biszkopt drugi:

6 jajek
100 g cukru
140 g maki

masa:

400 ml smietany kremowki
1 op. smietan fixu
1 op.(male na jedna porcje) cappuccino



Przygotowanie

biszkopt pierwszy:

Jajkai cukier utrzec, dodac make wymieszana z kakao. Ciastem wypelnic szprycke i zrobic na blaszcze wylozonej papierem do pieczenia kleksy z ciasta (10 sztuk). Wlozyc je na 20-25 minut do zamrazalnika. 

biszkopt drugi:

Jajka ubic z cukrem (ok. 10 minut).  Przesiac do masy make i wymieszac. Mase wylozyc na zamarzniete punkty i piec calosc w 180°C przez 15 minut. Jeszcze cieply biszkopt zrolowac z papierem. Po 5 minutach rozwinac i polozyc na ruszt z kuchenki.

masa:

Kremowke wymieszac ze smietqanfixem i cappuccino i ubic na sztywno. Wystudzony biszkopt posmarowac smietana i zrolowac. 

Mozna zamiast smietany uzyc dzemu lub ulubionego kremu.

         
  

                                             
                                             tu z dzemem

pasta grzybowa - po grecku

Składniki

1,5 kg grzybów
0,5 kg marchwi
0,5 kg cebuli
olej
2 małe koncentraty pomidorowe
1 słoiczek musztardy
sól
pieprz
dowolne przyprawy, np. tymianek





Przygotowanie

Grzyby umyć i podgotować 10 minut, osączyć, zemleć np. przez maszynkę do mięsa lub w jakimś robocie kuchennym. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja osobiście zmieliłam w robocie, bo mi się nie chciało trzeć).

Cebulę pokroić w kostkę, w rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać marchdw, wymieszać i dusić do miękkości. Rondel zestawić z ognia, dodać koncentrat, musztardę, grzyby, przyprawy.
Nie jest konieczne kurczowe trzymanie się proporcji. Jeśli komuś nie pasuje duża ilość koncentratu, może zmniejszyć. Musztarda nadaje smak paście, więc wybierzcie ulubioną.

Przepis dostałam od koleżanki z pracy, która dostała go od koleżanki, a tamta koleżanka... i tak dalej.

Pastę można włożyć do słoików i pasteryzować 0,5 godziny. Jest super jako nadzienie do naleśników, krokietów, pasztecików, pierogów, a nawet na chleb.
Ostatnio robiłam ją z 6 kg opieniek.

Paluszki z mielonego mięsa pieczone na grillu

Składniki

50 dag mieszanego mielonego mięsa (wołowo wieprzowego),
1 jajko,
sól, pieprz,
2 łyżki oliwy.



Przygotowanie

Mięso doprawić solą i pieprzem na ostro. Wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Dłonie zwilżyć oliwą i z masy mięsnej formować wałeczki o średnicy palca. Piec na grillu kilka razy przewracając. Podawać z różnymi zimnymi sosami.

Curry Egzotyczne

Składniki

0,5 kg piersi z kurczaka
Nieco maki (do opruszenia miesa)
1 kostka rosolowa
Mala cebulka
2 torebki mieszanki chinskiej, najlepiej Hortex
Torebka przyprawy curry
Puszka ananasa
Puszka brzoskwin
2 banany
Ryz



Przygotowanie

    Pokrojone w kostke piersi z kurczaka wlozyc do woreczka z maka, wymieszac dokladnie(potrzepac zamknietym woreczkiem:)
 Wyjac kurczaka i wrzucic go na goracy olej,podsmazyc.
    Cebulke podsmazyc z kostka rosolowa i dodac mrozone warzywa, podlac woda
i dusic.
w czasie duszenia dodac przyprawe curry(cala) oraz sol.Pieprz juz nie bedzie potrzebny.
    Do podduszonych warzyw dodac mieso, dusic jeszcze chwilke,
Gdy warzywa beda juz miekkie dodac ananasa, brzoskwinie i banana ,pokrojone w kostke i gotowac jeszcze 5minut.
    Jesli sosu jest za malo, mozna podlac sokiem pozostalym po owocach.
w tak zwanym miedzyczasie ugotowac ryz.
Smacznego :)

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Galaretka kawowa z bitą śmietaną

Składniki

Na 6 porcji:

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 ml śmietany kremówki
cukier do smaku
20 g żelatyny (2 płaskie łyżki)

Do dekoracji - czekoladowe ziarenka kawy
ewentulanie słodki sos - np. toffi, lub czekoladowy






Przygotowanie

Przygotować napar z kawy rozpuszczalnej, bedzie potrzebne ok. 600 ml wody.
Kawę posłodzic do smaku. Wystudzić. Podzielić na pól rozlewając do dwóch naczyń.
Połowę żelatyny rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Wymieszać z jedną częścią kawy. Śmietankę ubić, wymieszać z kawą połączoną z żelatyną. Nieco bitej smietany odłożyć do dekoracji.
Wlać do małych naczynek o ładnym kształcie i zostawić do stężenia. Jeśli pojemniczki ułożymy np. na łyżeczce, napar zastygnie pod skosem i bedzie o wiele bardziej dekoracyjny.

Kiedy kawowo- śmietanowa wartwa będzie już sztywna, rozpuścić reztę żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody i połączyć z pozostałą kawą. Dolać do beżowej części - juz "na prosto". I znów odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Gotowy deser można ozdobić bita śmietaną, sosem czekoladowym albo toffi i czekoladowymi ziarenkami kawy.

Kawę można przyprawić cynamonem, kardamonem, lub wybranym likierem.

Pieczeń z kluseczkami i kapustą

Składniki

80 dag karkówki, 50 dag ziemniaków, szklanka mąki, jajko, 40 dag kiszonej kapusty, 4 cebule, olej, sól oraz 2 łyżki Czosnku granulowanego, 2 łyżki Majeranku, łyżka Tymianku, Pieprz czarny mielony.



Przygotowanie

Mięso posolić, natrzeć przyprawami i odstawić na 3 godz., następnie podlać szklanką wody i wstawić do piekarnika bez dodatku tłuszczu. Piec ok. 1,5 godz. w temp. 200 st.C, dodając wodę. Ziemniaki zetrzeć, odcisnąć i wymieszać z mąką, jajkiem i solą. Uformować kulki i gotować w osolonej wodzie 20 min. Podsmażyć posiekane cebule, dodać pokrojoną i odciśniętą kapustę oraz łyżkę kminku. Dusić 15 min. Kapustę wymieszać z odcedzonymi kluseczkami. Pieczeń pokroić, podawać z kapustą.

Piersi z kaczki zapiekane z jabłkiem i ziemniakami

Składniki

-2 filety z kaczki (obowiązkowo ze skórą)
-2 jabłka (szara reneta)
-majeranek, czosnek, sól, biały pieprz
-ziemniaki (obrane i pokrojone w ćwiartki)




Przygotowanie

Marynata

Kroimy skórę kaczki w kratkę (uwaga na palce), nacieramy zmiażdżonym czoskiem, sola, pieprzem i majerankiem. Wstawiamy na  2-3 h do lodówki, a najlepiej na cała noc.

Przygotowanie

Wyjmujemy kaczkę na pół godziny przed pieczeniem. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i solimy.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy do niego kaczkę wraz z ziemniakami. Co jakis czas przewracamy kaczkę wraz z ziemniakami i polewamy je wytopionym tłuszczem. Dodajemy w połowie pieczenia jabłka pokrojone w ósemki (ze skórką).
Po godzinie sprawdzamy czy kaczka się upiekła i czy ziemniaki są miękkie.
Podajemy z surówką z kapusty pekińskiej. Polecam, smacznego!

niedziela, 15 kwietnia 2012

Tuńczyk w cytrynowych miseczkach

Składniki

4 cytryny
4 korniszony
4 czarne oliwki
250 g białego sera podwójnie mielonego
tuńczyk w oliwie (2 puszki po 135 g)
1 łyżeczka do kawy mielonej papryki
kilka kropel sosu tabasco
1 łyżka świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
estragonu
sól
listki zieleniny do przybrania
 



Przygotowanie

Cytryny wyszorować, przekroić, miąższ wydrążyć, obrać z błon, pokroić w kawałki, usunąć pestki. Korniszony pokroić w kostkę, oliwki w paski. Ser rozgnieść widelcem. Tuńczyka osączyć, połączyć z serem. Dodać korniszony, posiekaną cytrynę (kilka kawałków odłożyć do dekoracji), 2 łyżki zalewy z tuńczyka, paprykę, estragon, sól i tabasco, wymieszać. Połówki cytryn wypełnić farszem, ozdobić paseczkami oliwki, listkami zieleniny i kawałkami cytryny. Ułożyć na tacy, wstawić na 2-3 godz. do lodówki.

Surówka kapuściana duet wg Różyczki

Składniki

1/2 małej główki czerwonej kapusty
1/2 główki białej kapusty
1 czerwona cebula
2 jabłka
1 marchewka
sól
pieprz ziołowy
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru



Przygotowanie


Obydwie kapusty cienko pokroić,posolić wygnieść rękoma,odstawić na 30 min .
Jabłka obrać zetrzeć na tarce na grubych oczkach,marchewkę obrać też zetrzeć na tarce,czerwoną cebulę ,pokroić w drobną kosteczkę.
Wszystko dodać do kapusty, i dokładnie wymieszać,posypać pieprzem ziołowym.
Majonez wymieszać z jogurtem,wlać do surówki i dokładnie wymieszać.
Surówka jest pyszna,polecam.
Smacznego.

sobota, 14 kwietnia 2012

Salatka z kurczaka

Składniki

1 kurczak
1 piers
1 puszka ananasow (w kompocie)
25dkg. orzechow wloskich luskanych
majonez, keczup





Przygotowanie

Kurczaka i piers ugotowac z dodatkiem warzyw (JAK NA ROSOL)
Gdy przestygnie obrac mieso i pokroic w kostki 1cm
Ananasy tez pokroic w 1 cm kostki (mozna uzyc tez ananasa pokrojonego)
Orzechy wloskie posiekac nozem na desce nie za bardzo tak aby byly
wieksze i mniejsze kawalki
Wszystkie skladniki mieszamy ,dodajemy majonez,a na koniec keczup do smaku.
Smacznego!


Sushi krok po kroku

Składniki


Prasowane glony Nori
Ryż do sushi 
Ocet ryżowy lub gotowy sos do sushi
Sos sojowy
Wasabi chrzan
Marynowany imbir
Mata bambusowa, pałeczki, ostry nóż, malutkie miseczki do sosu

Kanibu Maki



ogórek
paluszki  krabowe
odrobina majonezu

Shake Maki 



łosoś wędzony
awokado

Nigiri Sushi



ogórek
kawior
awokado

Ebi Maki



krewetka 
awokado
odrobina majonezu
ogórek


opcjonalnie do każdego z rodzajów można dodać kiełki sojowe lub gdzyby mun



 


 


 







Przygotowanie

Gotowanie ryżu:  najlepiej zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu - ważne, żeby ryż dobrze wypłukać - zasada 7 razy płuczemy i wylewamy aż woda bedzie przejrzysta. Używamy specjalnego ryżu do sushi.

Sos do ryżu: na 1 szklankę ryżu - 3 łyżki octu + 3 łyżki cukru + łyżeczka sosu sojowego. Wszystko razem podgrzewamy aż się rozpuści cukier.  Ewentualnie używamy 4 łyżek gotowego sosu.

Przygotowanie składników: 

ogórek przykładamy do nori i ucinamy na długość listka, następnie przekramawy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. wycinamy komory nasienne. powstają cienkie długie paski Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę obieramy i kroimy w paski o podobnej szerokości do ogórka surimi przekrawamy wzdłuż na pół krewetki należy sparzyć wrzątkiem ugotowany ryż przekładamy do drewnianej lub szklanej miski i dajemy mu odpocząć i odparować, polewamy sosem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką kuchenną i czekamy aż ryż przestygnie.

Przygotowujemy się do zwijania:

Łamiemy Nori na pół, warto pomóc sobie nożem lub nożyczkami

Układamy na macie gładszą i bardziej lśniącą stroną do dołu i rozkładamy ryż równomiernie na całości, pozostawiając 1cm pasek do zaklejenia rolki. Początkującym proponuję nakładać mniej ryżu i zostawić szerszy pasek

Pośrodku ryżu robimy palcem mały tunelik i rozprowadzamy w nim cienką kreskę wasabi

Następnie układamy na całej długości paluszki, majonez i ogórek

Kanibu Maki oraz Ebi Maki

Przesuwamy nori do początku maty i zaczynamy zwijać przytrzymując  palcami składniki

Z jednej szklanki ryżu wychodzi około 7 rolek, czyli danie dla dwóch głodnych osób. Kroimy wałeczki na pół i połówki zwonu na pół i znowu - powstaje 8 kawałków


Układamy na talerzu lub drewnianej desce, do małej miseczki nalewamy odrobinę dobrego sosu sojowego i nie zapominamy o imbirze. Po każdym kęsie sushi umoczonego w sosie zagryzamy imbirem, który ma za zadanie oczyścić kubki smakowe przed następnym kęsem.

Placek serowo-orzechowy

Składniki

I
25 dag mąki ,10 dag margaryny, 7 dag cukru,1 żółtko, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 płaska łyżeczka p.do pieczenia, 1 mały słoik smażonych wiśni.
 II
80 dag sera , 30 dag cukru, pół kostki masła ,6 jaj, 2 łyżki 
m.ziemniaczanej, bakalie.
III
30 dag mielonych orzechów, 1 szkl śmietany, 3 łyżki cukru.



Przygotowanie

I
Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na blachę i nałożyć smażone wiśnie.

II
Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka , ucierając dodawać po 1 łyżce zmielonego sera.
Wymieszać z mąką ziemniaczaną, bakaliami i na koniec dodać ubitą pianę.
Delikatnie wymieszać i masę podzielić na 2 połowy.
III
Orzechy wymieszać ze śmietaną i cukrem, uformować kulki.

Jedną połowę masy serowej wyłożyć na smażone wiśnie, na to poukładać kulki orzechowe i zalać drugą
połową masy serowej.
Piec 90 minut w temp.1800C.


Zyczę  smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!

piątek, 13 kwietnia 2012

Napoleonka z ananasem i śmietaną wg Różyczki

Składniki


śmietana 30% 1/2 litra
pokrojone ananasy 1,5 szklanki
cukier waniliowy
cukier puder
zagęstniki do śmietany 2 szt
ciasto francuskie mrożone 1opak
ciasto półfrancuskie 1 opak




Przygotowanie

Ciasto rozmrozić, upiec, w 2 blaszkach. Na upieczone ciasto półfrancuskie, wyłożyć pokrojone w kosteczkę ananasy. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym , dodać kilka łyżek soku z ananasa, zagęstnik, wyłożyć na ciasto. Przykryć 2 ciastem, posypać pudrem i wstawić do lodówki.

 Smacznego.
                                   

Rogaliki drożdżowe 2

Składniki

Ciasto:
2 kostki margaryny1 kg mąki
10 dkg drożdży
3 łyżki cukru250 ml kwaśnej śmietanymarmolada, konfitura, krem czekoladowy, masa bakaliowa  (wg uznania)
Lukier:
2 łyżki wody ciepłej1 - 1.5 łyżki soku z cytryny1 szkl cukru pudru
Wymieszać łyżeczką w misce



Przygotowanie

1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i poczekać aż wyrosną.

2. Zagnieść ciasto z niecałego kilograma mąki, śmietany i margaryny. Dodać drożdże i zagnieść. Uformować kulkę i owinąć w ściereczkę. Włożyć do zimnej wody na 20-30 minut aż ciasto wypłynie.

3. Po wyjęciu z wody dodać resztę mąki i cukier i dobrze wyrobić.

4. Formujemy kulki wielkości pomarańczy, rozwałkowujemy i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt kładziemy nadzienie i zwijamy od szerszego końca. Układamy na blasze posypanej mąką i pieczemy ok 20 minut.

5. Po wystudzeniu polewamy lukrem. Najlepsze na drugi dzień.




czwartek, 12 kwietnia 2012

Ogórki konserwowe z goździkami

Składniki

1 kg małych ogórków
4 łyżki soli
1/2 szklanki octu
3 łyżki cukru
kilka goździków
kilka listków laurowych
3 ząbki czosnku
mała marchewka



Przygotowanie

Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w kamiennym garnku lub dużym słoju, przesypując solą. Przykryć talerzykiem, obciążyć, odstawić na 24 godziny.Następnie ogórki ułożyć w słoikach. Marchew obrać i pokroić w plasterki.
Ocet zmieszać z 1.5 szklanki wody, dodać listki laurowe, marchew, cukier i goździki. Zagotować. Czosnek obrać  włożyć do słoików. Zalać słoiki gorącą zalewą, pasteryzować 20 minut w temp. 90o.

Przepis pochodzi z "Pani domu poleca". Ogórki mają bardzo orginalny smak.

wtorek, 10 kwietnia 2012

Deser z jogurtu bananowego

Składniki

Składniki na jeden pucharek:

1 jogurt bananowy duży (np. Jogobella maxi),2 żółtka,1,5 łyżki cukru,0,5 łyżeczki cukru waniliowego,2 łyżki kakao np. Puchatek,płatki czekoladowe





Przygotowanie

Pół szklanki jogurtu bananowego wymieszać z kakao. Żółtka zmiksować z cukrem i z cukrem waniliowym, aby powstał kogel-mogel. Dodać 1/3 szklanki jogurtu i razem wymieszać. Do pucharka wlewać najpierw jogurt z kakao, potem jogurt jajeczny. Na wierzch deseru wlać delikatnie resztę jogurtu, aby warstwy się nie zmieszały. Posypać płatkami czekoladowymi.


Szarlotka z rodzynkami i cynamonem

Składniki

SKłADNIKI:
1/2 kostki masła2 szklanki mąki pszennej1 łyzeczka proszku do pieczenia1/4 łyzeczki soli1/2 szklanki cukru1/4 łyżeczki cynamonu]żółtko2-3 łyżki gęstej śmietany3/4 kg jabłek1/4-1/3 szklanki rodzynek (dowolnie)cukier puder




Przygotowanie

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę ,proszek do pieczenia,cynamon,sól - przesiać do miski lub na stolnicę.Masła dodać i posiekać ,nastepnie wetrzeć  palcami .Dodać żóltka i 3 łyżki śmiatany,szybkimi ruchami wymieszać  widelcem lub zagnieść rękami,zawinąć  ciasto w folię  i wstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkować ,wyłożyc dno  i boki tortownicy.
              Obrać jabłka ,usunąć gniazda nasienne ,pokroić na 4 części a każda na plastry w miarę cienkie.Włozyć do przygotowanej tortownicy ,posypać rodzynkami (cukrem posypać jabłkatylko wtedy gdy są kwaśne).Wstawić do piekarnika nagrzanego do do 200oC.Piec 45 minut.Po 30 minutach pieczenia przykryć folią aluminiową. Wyjąć ,wystudzić ,przed podaniem posypać cukrem pudrem.Szarlotkę można polać  gęstym budyniem waniliowym lub podawać na talerzykach z lodami posypanymi cynamonem.Lubiny również podjadać z bitą śmietaną.

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

ogórki kiszone adama

Składniki

10 kg ogórków gruntowych
sól (łyżka na litr wody)
1 pęczek długiego kopru 
5 główek czosnku
1 laska chrzanu
potrzebne będzie też naczynie do kiszenia:
gliniany garnek albo drewniana lub plastikowa beczułka




Przygotowanie

-Ogórki myjemy, połowę wkładamy do przygotowanego naczynia. -Na ogórki dajemy obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany chrzan pokrojony na kawałki i połamany koper, a na górę resztę ogórków. -Robimy zalewę z wody i soli. -Zalewamy ogórki na wierzch dajemy duży talerz, deski lub plastikowe wieko (ale takie żeby wchodziło do środka i było pokryte zalewą) i dociskamy np. wyszorowanymi kamieniami. -Po ok. 5 dniach będziemy mieli ogórki małosolne, a po jakichś 2 tygodniach kiszone, które możemy przełożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić i odstawić na półkę do spiżarni ;) SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk ;) Przepis dostałam od znajomego, który prowadzi firmę produkującą kiszonki bez konserwantów.

niedziela, 8 kwietnia 2012

buraczki z kapustą

Składniki

1 Kg.ugotowanych startych buraczków20 dag.cebuli-pokroić w półksiężyce1 kg.kapusty białej-poszatkować nie za grubo,lekko osolić i odstawić na godzinę     ZALEWA
  
  1 szklanka przegotowanej zimnej wody
  3/4 szklanki octu
  1 łyżkę oleju
  niepełna szklanka cukru
  płaska łyżka soli
  trochę pieprzu
  
 Wszystkie składniki na zalewę wymieszać



Przygotowanie

 WYKONANIE
 
  Buraczki,cebulę,kapustę wymieszać z zalewą.
  Nałożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.

jajecznica

Składniki

* 3 jaja,
* 1 cebula dymka,
* ok. 50ml mleka, lub słodkiej śmietany, dla tych co przyjemności sobie nie
szczędzą,
* 2-3 łyżeczki masła,
* sól, pieprz




Przygotowanie

Jaja wbić do miseczki, wlać mleko (śmietanę) i rozbełtać, aby się połączyły.
Dosmaczyć. Nie przetrzepać, bo wtedy masa się zrobi zbyt jednorodna i nie będzie
miszmaszowego efektu, który jest jajecznicy istotą. Anglosasi nazywają ją
"scrambled eggs", czyli jaja "rozgramolone", "rozdrapane". I to jest bardzo obrazowy opis.
Cebulę dymkę pokroić w krążki. Oddzielić jasne od zielonych.
Patelnię rozgrzać na średnim, a nawet średnio-słabym ogniu. W ten sposób łatwiej
zapanować na procesem ścinania się jajek. Są nawet mistrzowie, którzy jajecznicę
przygotowują na parze. Trwa to nawet 20 do 30 minut, przy dużej objętości, lecz
otrzymany w efekcie delikatny, nieprzypalony miąższ jest niesamowicie aksamitny.
W restauracyjnym środowisku często wstawia się rynnę z jajeczną masą do "bemara"
i się robi powolutku jajecznica sama, od czasu do czasu zamieszana kopyścią.

Połowę masła stopić na patelni i dorzucić jasne krążki dymki. Podsmażyć przez
chwilę, na zaledwie szklisto. Wlać jajeczną masę i roztrząsając ją drewnianą
szpatułką, ściąć na półmiękko. Na koniec dodać resztę masła i smażyć aż się
stopi i połączy z masą. W ten sposób masą będzie lekko zwarta, miękka, a przy
stygnięciu nie stężeje w coraz trudniejsze do przełknięcia, suche flopy. W sam
raz do maszczenia kromek chleba.

Przepis z GP, autor: krysia2000

Mini całuski kokosowe

Składniki

3 i 3/4 szkl kokosowych wiorek
3/4 szkl cukru
1/4 szkl mąki
szczypta soli
3 białka z jaj
1 jajo
aromat vaniliowy
czekolada posiekana



Przygotowanie

1) wymieszac kokos z cukrem, mąką ,solą
2) ubić białka
3) rozmącic jajko z aromatem
4) połaczyc wszystko delikatnie mieszając, dodac czekolade na koniec
5) piec w 170 stp 35 min.
po wyjeciu z piekarnika pokroic na male kwadraciki
mozna pokryc polewa czekoladowa i posypac wiorkami

sobota, 7 kwietnia 2012

Makaron zapiekany z kiełbasą

Składniki

30 dag makaronu,
20 dag kiełbasy,
1 duża cebula.
1 łyżka tłuszczu (smalec, margaryna),
tłuszcz i bułka tarta do formy.  



Przygotowanie

Ugotować makaron. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Wymieszać makaron z kiełbasą i cebulą. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Napełnić naczynie makaronem. Na wierzchu położyć kawałki tłuszczu. Zapiec. Podawać z surówkami.

surówka Pekinka z ogórkiem kiszonym i marchwią

Składniki

1 mała kapusta pekińska1 duża lub 2 mniejsze marchwie2 ogórki kiszone1 jabłko3 -4 łyżki majonezusól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Kapustę opłukać, marchew obrać i opłukać, jabłko obrać.

Kapustę drobno pokroić, pozostałe warzywa i jabłko zetrzeć na tarce wiórowej.

Posolić, popieprzyć, dodać majonez, dobrze wymieszać.

Odstawić do lodówki na 15 minut, żeby się "przegryzło".

Podawać do wszelkich dań mięsnych.

Sakiewki naleśnikowe

Składniki

Składniki:

1 szklanka mąki
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
1 łyżka oleju
1 jajko
sól
posiekana drobno natka pietruszki

Nadzienie:

10-15 plasterków szynki
4-5 jaj
10 dkg sera żółtego startego na tarce
majonez
sól,pieprz





Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe ubijamy na gładką masę. Na końcu dodajemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Na małej patelni ( ja mam patelnię o średnicy 15 cm.) natłuszczonej niewielką ilością oleju smażymy cienkie naleśniki.(wychodzi ok. 15 sztuk).
Sładniki na nadzienie kroimy w kostkę lub paseczki i nakładamy porcjami na naleśniki w takiej ilości,by można było uformować sakiewki.(majonez-jajka-szynka- ser żółty,sól,pieprz)
Gotowe naleśniki związujemy szczypiorkiem lub  liśćmi pora (szczypiorek lub liście pora sparzamy we wrzątku 1 minutkę będą bardziej elastyczne i nie będą się nam rwały przy związywaniu sakiewek.
Sakiewki podajemy na zimno z sosem czosnkowym



Można również naleśniczki zwinąć w formie rożka.


Składniki nadzienia można zmieniać według upodobań ja dodaję czasami boczek, ogórek lub paprykę konserwową.











Moje łazanki

Składniki

makaron na łazanki
ok 40 dkg pieczarek
5 parówek lub inna kiełbaska
70 dkg kapusty kiszonej
smalec
pieprz
sól wegeta
cebula



Przygotowanie

Ugotować makaron oraz kapuste kiszoną , pieczarki pokroić podsmazyć na patelni razem z kiełbasą również pokrojoną w kostke oraz cebulką.Gdy wszystko będzie gotowe tzn kapusta miękka , makaron odcedzony a pieczarki i kiełbaska podsmazona oczywiście na smalcu to wszystko razem wymieszać dodać pieprz , sól , wegete . Podawać gorące ......mniam !
smacznego!!

piątek, 6 kwietnia 2012

Schab z pekinką

Składniki

kotlety schabowekapusta pekińska1 cebulaserek Almette śmietankowysól,pieprzbulion warzywny lub drobiowy( może byc z kostki)




Przygotowanie

Z kapusty odrywamy kilka liści i blanszujemy. Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Schaby cieniutko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem. Smarujemy serkiem, na serek kładziemy liśc kapusty, na to cebulkę. Całośc zwijamy w rulonik i związujemy nitką. Chwikę smażymy na patelni, następnie podlewamy bulionem i dusimy okolo 30 minut. Podawac z sosem pomidorowym lub grzybowym.

czwartek, 5 kwietnia 2012

sałatka ze śledzików z czerwoną cebulą

Składniki

1 tacka śledzi a'la matias
2 nieduże czerwone cebule
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka groszku
majonez lub jogurt
pieprz
można też dodać starte jabłko dla złagodzenia smaku




Przygotowanie

-Śledzie pokroić w paseczki, cebulę w półkrążki, jaja na ćwiartki, a groszek odcedzić. -Wszystko wymieszać i dodać majonez lub jogurt (ilość według uznania) i pieprz do smaku. SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk ;)

Gołąbki ryżowe w liściach winogron

Składniki

25 dag liści winogron,
1 1/4 szklanki oliwy,
3 duże cytryny

Farsz:
50 dag mięsa wołowo-wieprzowego mielonego, (niekoniecznie)
15 dag ryżu, (30 dag jeśli nie użyjemy mięsa)
20 dag posiekanej i przesmażonej na oliwie cebuli,
20 dag posiekanej świeżej cebuli,
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz .



Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko i wymieszać z pozostałymi składnikami, przyprawić solą i pieprzem. Liście winogron sparzyć. Na każdy liść nakładać po 1 łyżce farszu i formować gołąbki. Ułożyć je ciasno w płaskim rondlu, zalać oliwą wymieszaną z sokiem wyciśniętym z 2 cytryn i dodać tyle wody, żeby zalewa sięgała do połowy wysokości gołąbków. Następnie przykryć naczynie i piec gołąbki 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Podawać na gorąco lub zimno skropione sokiem z cytryny.


Znalazłem na forum Wielkiego Żarcia z września 2005, potrawa na tyle ciekawa, że warto ją upowszechnić.

środa, 4 kwietnia 2012

placki bananowe

Składniki

17 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
200 ml mleka
1 banan
olej do smażenia



Przygotowanie

w dużej salaretce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cuker. dodajemy jajka i stopniowo dolewając mleko wyrabiamy ciasto, ubijamy,aż będzie gładkie. gotowe odstawiamy na 15 min, dzięk itemu będzie delikatniejsze. w tym czasie obieramy banana i kroimy w plasterki. rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju, wlewamy porcje ciasta, formując okrągłe placki, na każdy kładziemy kilka plasterków banana, gdy się placek zrumieni, przekladamy go na 2 stronę. podajemy np z sosem czekoladowym :)

Mocno cytrynowy sernik

Składniki

Spód:
• 1 opakowanie ciastek digestive
• 70 - 80 g masła rozpuszczonego


Masa serowa:
• 700 g sera śmietankowego (min. 24% tłuszczu)
• 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ja dałam 2/3, bo nie lubię słodkich bardzo ciast)
• 3 cytryny (duże ale z cienką skórką)
• 3 duże jajka (lub 4 mniejsze)
• 2 łyżki (z małą górką) kaszy manny
• 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić zwykłą, ale kukurydziana dodaje nam koloru)


Polewa w typie lemon curdu:


• 1,5 cytryny
• 7 łyżek (z górką) cukru
• 2 jajka
• 1 żółtko
• Ok. 60 - 70 g masła (zimne)





Przygotowanie

Spód: Ciastka rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Mieszaniną wylepić dno i boki tortownicy o śr. 20 - 22 cm. Podpiec przez pk. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Masa serowo-cytrynowa: Cytryny dobrze wyszorować i dwie z nich gotować z rondelku przez 1 godzinę. Wystudzić i pokroić na małe kawałki, wyciągając przy tym dokładnie wszystkie pestki. Z trzeciej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ugotowanych cytryn . Zmiksować wszystko na puree.
Do miski włożyć ser i wymieszać. Następnie dodać mleko skondensowane, jajka, kaszę mannę i mąkę. Wymieszać. Na koniec dodać puree z cytryn, wymieszać.

(*) można dodać jeszcze ½ szklanki śmietany, żeby masa serowa nie była zbyt gęsta.

Wlać do tortownicy i piec w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę.
Wyjąć i wystudzić.
Polewa cytrynowa: Jajka i żółtko dokładnie wymieszać z cukrem. Z cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Podgrzać w rondelku, ale nie doprowadzać do zagotowania. Gorący sok cytrynowy, bardzo pomału i maleńkimi porcjami dodawać do ubitych jajek, ciągle mieszając. Następnie ustawić rondelek z masą cytrynowo-jajeczną na bardzo małym ogniu. Ciągle mieszając doprowadzić do gęstnienia masy. Następnie stopniowo dodawać zimne masło pokrojone na małe kawałeczki, wciąż mieszając. Kolejną porcję masła dodać jak pierwsza się rozpuści. Masę przelać przez sitko do miseczki, którą należy przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Na wystudzony sernik wylać zimną masę cytrynową i całość wstawić do lodówki, do schłodzenia.

 

 

Kurczak w ziołach Agnieszki

Składniki

-kurczak ok 1,5 kg
-2 łyżki mieszanych ziół ( oregano , tymianek , estragon , majeranek, mielony kminek i pieprz ziołowy )
-2 łyżeczki przyprawy do zup i przyprawy do sałatek
-sól



Przygotowanie

Kurczaka umyć , po czym natrzeć ziołami i solą , odstawić na 3 godz.

Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki , skropić przyprawą do zup i podlać 4-5 łyżkami wody .

Piec ok 30 min. z każdej strony w piekarniku nagrzanym do 200 stopni .
Kurczaka podawać z ziemniakami i dowolną surówką.

Krem Amaretto Nigelli

Składniki

80 ml Amaretto,
2 łyżki cukru kryształu,
łyżka soku z cytryny,
280 ml śmietany 36%,
kilka sztuk miękkich makaroników migdałowych;



Przygotowanie

Amaretto wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Trzepaczką rozmieszać (lekko ubić) śmietanę. Połączyć z amaretto.
Makaroniki rozkruszyć u ułożyć na dnie naczynia (np. kieliszka koktajlowego). Nałożyć porcję kremu. Ozdobić rozkruszonym makaronikiem. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

wtorek, 3 kwietnia 2012

Sos darłowski

Składniki

200 ml majonezu
2 średnie cebule
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki groszku konserwowego
2 ugotowane marchewki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżka oliwy
sól, pieprz i przyprawa maggi do smaku



Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oliwie. Wystudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich otworach, lub drobno posiekać. Groszek osączyć z zalewy. Warzywa połączyć. Dodać majonez, śmietanę, musztardę i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Całość dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na min. 30 min. Podawać do ryb gotowanych i z rusztu.

Ciasto kokosowe - szybkie

Składniki

ciasto: 
  3  całe jajka
250 g cukru
300 ml mleka zsiadłego
300 g mąki
   2 łyżeczki proszku do pieczenia


posypka:
 200 g wiórek kokosowych
 125 g cukru
 200 ml słodkiej smietanki
 125 g masła



Przygotowanie

Składniki na ciasto zmiksować robotem. Masa będzie dość rzadka - tak ma być.
Wylać na płaską blachę.


Wierzch:
Cukier wymieszać z wiórkami i posypać Ciasto.
Ciasto piec 20 - 25 min w tem. 180 stopni w blaszce o wymiarach 25cm x 30cm.
Rozpuścić masło, dodać śmietanę - jeszcze lekko podgrzać.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto polać przygotowanym płynem.

Ciasto najlepiej spożywać na następny dzień, gdy nasiąknie masłem i śmietaną - wtedy lepiej smakuje :)

Smacznego

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Omlet z mascarpone rodzynkami i rumem

Składniki

Omlet: 

 60 g mąki,
 sól,
 2 jajka,
 50 ml mleka,
 15 g masła,
 
 Nadzienie:

 4 łyżki rodzynek sułtanek,
 50 ml rumu,
 2 jajka,
 150 g mascarpone,
 80 g cukru pudru



Przygotowanie

Z podanych składników przyrządzić ciasto naleśnikowe i odstawić je na godz.Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć 4 cienkie omlety.
Sułtanki moczyć w rumie ok 30 min.
Oddzielić żółtka od białek.Mascarpone utrzeć na gładko z żółtkami i cukrem pudrem.Z białek ubić sztywną pianę,dodaćą do kremu serowego.Na koniec dodać rodzynki z rumem.
Małe omlety złożyć w ćwiartki,napełnić nadzieniem i podać na ciepło.

niedziela, 1 kwietnia 2012

pomaranczowe paleczki w czekoladzie

Składniki

- 2 duuze lub 3 srednie pomarancze porzadnie umyte
- woda
- 500g cukru bialego
- 200 g ciemnej czekolady( ja uzywam mlecznej )
- 100g gorzkiego kakao ( ja uzywam najzwyklejsze kakao nestle nesquik do picia)



Przygotowanie

1. odciac koncowki pomaranczy i obierajac naookolo jak jablko odciac tylko zewnetrzna czesc skorki pomaranczy.
jesli bedzie kawalek bialej to nalezy go odkroic bo daje on gorzkawy smak.
paski maja byc stosunkowo szerokie: 1cm i dlugie :2-3 cm lub dluzsze
im dluzsze tym lepiej.

2. zagotowac srednio duzy garnek wody.
wrzucic skorke na wrzatek i gotowac przez 3 miunty.
odsaczyc i wyplukac pod biezaca zimna woda.
powtorzyc takie blanszowanie jeszcze 1 raz w swiezej wodzie (wrzacej).

3. zmieszac 500ml zimnej wody z cukrem w garnku i doprowadzic do wrzenia mieszajac az cukier sie rozpusci.
dodac odsaczona skorke pomaranczy.
gotowac na wolnym i malym ogniu przez godzine.
odsaczyc skorke i osuszyc ja przez 3 godziny na metalowej podstawce drucianej( ja takowej nie posiadam wiec susze na talerzach( na talerzu zabiera suszenie troche wiecej czasu i dobrze jest przewrocic kawalki skorki na druga strone).

4. rozpuscic czekolade ( nad garnkiem w gotujaca sie woda) mieszajac ciagle. maczac kawalki skorki w czekoladzie - mozna to robic za pomoca szczypczykow kuchennych lub cokolwiek innego: np widelca.
odkladac do wyschniecia na metalowej drucianej podstawce lub na talerzu na ok 5 minut.
nastepnie obtoczyc w kakao.
przechowywac w szczelnym pojemniku obtoczone w dodatkowej warstwie kakao.

niesamowicie mniam slodka pokusa i znacznie zdrowsza nic czekolada o smaku pomaranczonym kupowana w sklepie!

SMACZNEGO!!