Składniki
Prasowane glony Nori
Ryż do sushi
Ocet ryżowy lub gotowy sos do sushi
Sos sojowy
Wasabi chrzan
Marynowany imbir
Mata bambusowa, pałeczki, ostry nóż, malutkie miseczki do sosu
Kanibu Maki
ogórek
paluszki krabowe
odrobina majonezu
Shake Maki
łosoś wędzony
awokado
Nigiri Sushi
ogórek
kawior
awokado
Ebi Maki
krewetka
awokado
odrobina majonezu
ogórek
opcjonalnie do każdego z rodzajów można dodać kiełki sojowe lub gdzyby mun
Przygotowanie
Gotowanie ryżu: najlepiej zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu - ważne, żeby ryż dobrze wypłukać - zasada 7 razy płuczemy i wylewamy aż woda bedzie przejrzysta. Używamy specjalnego ryżu do sushi.
Sos do ryżu: na 1 szklankę ryżu - 3 łyżki octu + 3 łyżki cukru + łyżeczka sosu sojowego. Wszystko razem podgrzewamy aż się rozpuści cukier. Ewentualnie używamy 4 łyżek gotowego sosu.
Przygotowanie składników:
ogórek przykładamy do nori i ucinamy na długość listka, następnie przekramawy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. wycinamy komory nasienne. powstają cienkie długie paski Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę obieramy i kroimy w paski o podobnej szerokości do ogórka surimi przekrawamy wzdłuż na pół krewetki należy sparzyć wrzątkiem ugotowany ryż przekładamy do drewnianej lub szklanej miski i dajemy mu odpocząć i odparować, polewamy sosem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką kuchenną i czekamy aż ryż przestygnie.
Przygotowujemy się do zwijania:
Łamiemy Nori na pół, warto pomóc sobie nożem lub nożyczkami
Układamy na macie gładszą i bardziej lśniącą stroną do dołu i rozkładamy ryż równomiernie na całości, pozostawiając 1cm pasek do zaklejenia rolki. Początkującym proponuję nakładać mniej ryżu i zostawić szerszy pasek
Pośrodku ryżu robimy palcem mały tunelik i rozprowadzamy w nim cienką kreskę wasabi
Następnie układamy na całej długości paluszki, majonez i ogórek
Kanibu Maki oraz Ebi Maki
Przesuwamy nori do początku maty i zaczynamy zwijać przytrzymując palcami składniki
Z jednej szklanki ryżu wychodzi około 7 rolek, czyli danie dla dwóch głodnych osób. Kroimy wałeczki na pół i połówki zwonu na pół i znowu - powstaje 8 kawałków
Układamy na talerzu lub drewnianej desce, do małej miseczki nalewamy odrobinę dobrego sosu sojowego i nie zapominamy o imbirze. Po każdym kęsie sushi umoczonego w sosie zagryzamy imbirem, który ma za zadanie oczyścić kubki smakowe przed następnym kęsem.