środa, 29 lutego 2012

sałata z fasoli szparagowej

Składniki

2 kg fasoli szparagowej
1 kg marchwi
1 kg cebuli 3 szt czerwonej papryki
1 szkl oleju
1 szkl cukru
11/2 szkl octu 10%
2 szkl wody
1 słoiczek przecieru pomidorowego Pudliszki
1/2 szkl soli
liść laurowy , ziele angielskie , pierz ziarnisty



Przygotowanie

Fasolę obgotować 7 min w osolonej 1 łyż soli wodzie. Odcedzić i ostudzić . Pokroić w słupki.
Marchew i paprykę pokroić w cienkie słupki a cebulę poszatkować w prążki.
Wszystkie warzywa posolić razerm w jednej misce.
Zalać gorącą zalewą.
Wodę , ocet , cukier, olej, przecier oraz sól i przyprawy zagotować.
Zalane warzywa odstawić na 3 godz od czasu do czasu mieszając.Wkładać do słoików i gotować do 1 godz.

Jaja nadziewane masą serową

Składniki

4 jaja
1/2 szklanki śmietany
6 dag żółtego sera
szczypiorek
sól
pieprz
majonez



Przygotowanie

Ostudzone i ugotowane na TWARDO jaja obrac ze skórki i przekroic na pół,wyjąc zółtka i wsadzic do duzej miski .Zółtka zgniesc łyżeczką ,dodac TROCHĘ śmietany,potarty na tarce ser,pokrojony szczypiorek,TROCHĘ majonezu sól i pieprz.Jeśli masa będzie zbyt sypka dodaj jeszcze troche śmietany.Połówki jaj napełniamy masąi kładziemy na talerzyku GOTOWE!!!!!!!!!!

Łatwe Sezamki

Składniki

proporcja


100 g sezamu


100 g cukru


1 łyżka wody


bywają różne opakowania sezamu stąd do wagi paczuszki z sezamem trzeba dopasować resztę





Przygotowanie

do garnka wlać wodę, wsypać cukier i ciągle mieszając skarmelizować, wsypać sezam dokładnie wymieszać i zestawić z ognia.

Papier do pieczenia( lub folię aluminiową) rozłożyć na stole, wyłożyć masę sezamową, przykryć drugim kawałkiem papieru i wywałkować. Szybkim ruchem zdjąć papier, sezamki pokroić jak komu wygodnie, bądź potem po prostu wyłamywać.

Uwaga I

nigdy pod żadnym pozorem nie wkładać palców czy języków do gorącej masy - oparzenie murowane

Uwaga II

nie czekać długo z oderwaniem papieru bo może przywrzeć na stałe chyba, że chcemy podać molom nowe danie ;)

Uwaga III

sezam można podprażyć wcześniej na suchej patelni, trzeba szybko mieszać żeby się nie przypalił i po uprażeniu koniecznie szybko wysypać z patelni

wtorek, 28 lutego 2012

Kopytka" bobasa od 1 roku

Składniki

1 kg ziemniaków

30 dag mąki

1 jajo

sól




Przygotowanie

Ziemniaki umyj,obierz,ugotuj i odstaw do ostygnięcia.Przepuść przez maszynkę lub praskę,dodj mąką,jajo i sól do smaku.Wyrób na jednolite ciasto,podziel na części,uformuj wałeczki,pokr€j ukośnie na małe kawałeczki,przypłaszcz widelcem.Ugotuj w osolonym wrzątku.Fajne na obiad,z surówką z marchewki i kotlecikiem,lub polane bułeczką przesmarzoną na masełku.

Prosta sałatka do obiadu

Składniki

główka kruchej sałaty

dwa pomidory

kilka ogórków gruntowych

pół papryki

kilka oliwek

kilka łyżek śmietany

łyżka majonezu

sól, pieprz



Przygotowanie

To smaczna i szybka w wykonaniu sałatka, która przydaje się, kiedy nie ma wiele czasu na przygotowywanie czegoś wymyślnego.
Liście sałaty rwiemy paluszkami na części i wrzucamy do michy. Wkrawamy w to cząstki pomidorów, plasterki ogórka, paseczki papryki i przekrojone na pół oliwki.
Mieszamy ze śmietaną, majonezem, solą i pieprzem.
A podajemy do dań z kartofelków, smażonych mięs i rybek.
Na stół wystawiamy bezpośrednio po przyrządzeniu, bo sałaty mają to do siebie, że zalane sosami szybko więdną.

Biszkopt łyżkowy

Składniki



6 jaj
15 łyżek cukru
7,5 łyżki mąki pszennej
7,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu (niekoniecznie)



Przygotowanie

Białka ubic na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka . Ubić na puszystą masę, dodać mąki wymieszane z proszkiem i ewentualnie ocet . Wymieszać wylać na blachę lub tortownicę i upiec w około 170-180 st.

Jeśli chcemyzrobić ciemny biszkopt dodajemy kakao zmniejszając ilość mąk.

Biszkopt ten jest idelany do mojej masy migdałowej - nie trzeba go wtedy nasączać


Przepis jest od dawna w mojej rodzinie i nie wiem skąd pochodzi. Jeśli już taki jest na WŻ to zapewniam że nie jest plagiat

poniedziałek, 27 lutego 2012

Golonka w szybkowarze z kapustą i ziemniakami

Składniki


dwie mniejsze golonki
pół słoika kapusty kiszonej ( ta ze sloika jest lepsza bo już miekka)
5 obranych ziemniaków
1 listek laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
olej do smażenia (ja używam tylko Kujawski)
sól
vegeta lub ziarenka smaku




Przygotowanie

Golonki myjemy i osuszamy! W szybkowarze rogrzewamy olej Kujawski. Na olej układamy golonki. Posypujemy solą ( nie za dużo - uważać na peklowane aby nie przesadzić). Dodajemy inne przyprawy i vegetę lub nawet lepiej ziarenka smaku. Zamykamy szybkowar i podsmażamy  15 minut. Odparowujemy, otwieramy i dodajemy opłukaną kapustę (jeśli długa kroimy) i obrane ziemniaki pokrojone na pół. Można dodać odrobinę wody, zamykamy na kolejne 15 -30 minut - gotujemy w zależności od wielkości golonek. Należy sprawdzać! Po tym czasie odparowujemy. Układamy na talerze. Ziemniaki dusimy i mieszamy z kapustą. PYCHA!

 

W przypadku braku szybkowaru mozemy to zrobic w zwykłym garnku wtedy ziemniaki gotujemy osobno.

 

Jeśli lubimy dodatkowo podajemy chrzan, buraczki z chrzanem lub musztardę.

zupa z groszkiem konserwowym

Składniki

2 puszki groszku konserwowego


pęczek włoszczyzny


cebula


2 ząbki czosnku


100 gram sera żółtego


3 łyżki śmietany piątnicy do zup i sosów


3 kostki rosołowe


1 kostka pieczeniowa


sól, pieprz, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka zielonego pieprzu,  listek laurowy, maggi





Przygotowanie

Włoszczyznę i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Do gotującej się wody wrzucić warzywa, wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dodać groszku z puszki, kostki rosołowe, wraz z pieczeniową wkruszyć do zupy, dodać listek laurowy, pieprz zielony,ziele angielskie, osolić wywar. Ser żółty zertzeć na tarce, dodać do zupy, gotować, póki warzywa nie zmiękną. Dodać śmietanę, doprawić do smaku i gotowe. Zupa ma bardzo ciekawy smak.

niedziela, 26 lutego 2012

Sernik wilgotny-bez tłuszczu

Składniki

1 kg twarogu mielonego
5 jajek
0,5 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 śnieżka
1 szklanka zimnego mleka
2 budynie śmietankowe
3-4 duże ziemniaki
bakalie-ja dałam ok 200g gotowej mieszanki bakaliowej



Przygotowanie

Ziemniaki ugotować, wystudzić i zmielić.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrami waniliowymi do białości. Do masy dodać twaróg, ziemniaki, bakalie i budynie i wymieszać.
Śnieżkę ubić z mlekiem i dodać do masy.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z całością.
Masę przełożyć do dużej blachy wyłożonej wcześniej papierem.
Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jeżeli ktoś lubi, można najpierw podpiec kruchy spód, a następnie wyłożyć masę.

sobota, 25 lutego 2012

Placek z rabarbarem

Składniki

4 jajka
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar lub inne owoce
cukier puder do posypania




Przygotowanie

Jajka z cukrem ubijać, dodać mąkę z proszkiem do piecz i rozgrzaną margarynę. Wlać ok 3/4 ciasta do prodiża i położyć pokrojony na małe kawałki rabarbar. Następnie wylać pozostałe ciasto. Piec przez ok. 40 min. Posypać cukrem pudrem

kulki mocy :)

Składniki

Ciasto
- Ugotowane ziemniaki ( tak jak na obiad )-dowolna ilość
- mąka ziemniaczana
- sól
- jajko (całe)

Farsz
- mielone ( jak na klopsiki lecz robimy troszkę rzadsze )
może być pasztetowa  lub dowolny ulubiony farsz



Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy jak na obiad . Po ugotowaniu odlewamy i przeciskamy przez prasę. Miazgę dzielimy nożem na cztery (robiąc krzyż ) następnie jedną-czwartą masy rozkładamny na górze a w powstały dołek wsypujemy mąkę ziemniaczaną + troszkę soli i jedno jajo -wyrabiamy wszystko razem na jednolitą mase (gdy robimy wszystko w trakcie jak ziemniaki są ciepłe to wszystko ładnie na sie połączy

Teraz możemy wyrabiać kulki. W tym celu bierzemy trochę ciasta w dłonie i postępujemy jak przy robieniu pączków .



Ulepione możemy wrzucać na wrzącą osoloną wiode .Gotować do wypłynięcia na powierzchnię i jeszcze chwilkę aby się przegotowały do środka

Podawać można z wytopionymi skwarkami i cebulą lub tak jak ja lubie z barszczem i kawałkami buraczka



ŻYCZĘ SMACZNEGO

Jeśli zrobimy za dużo i widzimy że nie zostaną one zjedzone to nie gotujemy wszystkich lecz zamrażamy . A gdy najdzie nas chęć na "kulki mocy"  wrzucamy zamarznięte na wrzątek i gotujemy je chwile dłużej niż robione na swieżo :)

Wiosenna sałatka z makaronem

Składniki

Makaron ( świderki, kolanka)
duży ogórek świeży
szczypior
kiełbasa lub szynka drobiowa
łyżka majonezu

skladniki na oko, w zaleznosci od ilosci osób.




Przygotowanie

Makaron ugotować, odcedzić i wymieszać go z oliwą lub olejem i pozostawić do ostygnięcia. Kiełbasę i ogórek pokroić w drobniutka kostke, szczypior drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać razem dodać majonez i doprawic do smaku pieprzem i solą.

Zaskoczyli Cie goście swoja wizytą? Zrób ją - taka prosta, a naprawdę smaczna.

Chleb z oliwkami

Składniki

20 g drożdży,
250 g mąki,
150 ml białego wina,
150 ml oliwy z oliwek,
4 jaja
sól,
100 g startego sera gruyere,
100 g posiekanych orzechów włoskich,
50 g zielonych i
50 g czarnych oliwek (pokrojonych na duże kawałki!



Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z drożdżami. Następnie do mąki porcjami wlewać wino i oliwę, mieszać. Miskę przykryć, ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do ciasta dodać jaja i sól, wyrobić. Następnie dodać starty ser. orzechy i oliwki, zagnieść. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć na natłuszczoną blachę. Chleb przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wstawić do piekarnika na środkową półkę. Chleb piec ok. 1 godziny na ztocistobrązowo. Upieczony chleb zostawić kilka minut w wyłączonym piekarniku, wyjąć i wystudzić.

piątek, 24 lutego 2012

Makowiec dla zapracowanych

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki
5 żółtek (białka zostawiamy do ubicia bezy)
1 masło roślinne lub margaryna 250 gram
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%

Masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej 900 gram
1 puszka brzoskwiń 480 gram
1 olejek migdałowy lub cytrynowy

Beza:
5 białek
1/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy 60 gram

szklanka = 250 ml



Przygotowanie

Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i margarynę. Wszystko szybko przesiekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (jedną większą, drugą trochę mniejszą).  Mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Blaszkę o wymiarach 40x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić większą połową ciasta.
Masę makową wymieszać z ulubionym zapachem, dodać odsączone na sitku pokrojone brzoskwinie. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Następnie wyłożyć na ciasto beze, wyjąć pozostałe ciasto z zamrażatki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na ciasto.
Piec około 55-60 min w 180 st C.

Wykonanie bezy:
Pianę ubić na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, pod koniec dodać proszek budyniowy.

Polecam, bardzo smaczna odmiana makowca dla zapracowanych, i nie tylko...

                              


Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki




Ciasto drożdżowe:

50g świeżych drożdży
100g cukru
600g mąki
1 jajo
80g masła
300ml mleka

Nadzienie rabarbarowe:
1 kg rabarbaru
200ml soku wiśniowego
120g cukru
1 budyń waniliowy

Wierzch:
80g masła
1 paczuszka płatków migdałowych (ok. 60g)
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru



Przygotowanie

Ciasto: drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru.
Mąkę i resztę cukru wsypać do miski.
Dodać stopione i ostudzone masło rozmieszane z jajem oraz ciepłe mleko. Na końcu drożdże.
Wyrobić mikserem, odstawić na ok. 30-40 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść i podzielić ciasto na dwie części.

Nadzienie rabarbarowe:
rabarbar oczyścić i pokroić na plasterki.
Wrzucić do garnka, wlać 150ml soku i cukier. Zagotować.
Budyń wymieszać w reszcie soku, wlać na gotujący się rabarbar i jeszcze chwilkę pogotować. Wystudzić.
Pierwszą część ciasta rozwałkować, włożyć do blaszki (25x40cm), włożyć nadzienie rabarbarowe, przykryć drugim rozwałkowanym plackiem.
Wierzch posypać migdałami, cukrami i obłożyć masłem. Odstawić ciasto pod przykryciem na 15 minut.
Piec w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut.



Przepis z gazety zmodyfikowany troszeczkę

Ziemniaki na dwa sposoby

Składniki

5-6 ziemniaków równej wielkości
2 łyżki masła
20 dkg sera białego
3 cebule
1 jajko
20 dkg boczku - może być tłusty
10 dkg sera żółtego
olej
przyprawy- pieprz sól lub vegeta, odrobina bazylii



Przygotowanie

Ziemniaki ugotować ( mogą być lekko twarde), wydrążyć środki,
miąższ ziemniaczany rozgnieść dokładnie (połowę odłożyć), dodać masło i żółtko doprawić i na końcu ubite białko na sztywno , wymieszać,
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na chrupiąco,
na tłuszczu po upieczonym boczku podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę (część cebuli odłożyć)
----------------
teraz drugi farsz:
postępujęmy tak jak z nadzieniem do pierogów ruskich ( mieszamy masę ziemniaczaną z cebulą i serem biały, uprzednio zmielonym i doprawiamy)

Nadziewamy część ziemniaków boczkiem i cebulą , uzupełniamy masą ziemniaczaną,
pozostałe ziemniaki nadziewamy farszem ruskim, wszystkie ziemniaki posypujemy tartym serem , Każdy ziemniak z wierzchu smarujemy oliwą ( wtedy skórka jest chrupiąca) i pieczemy w piekarniku w temp 180 st około 20 min.
smacznego

czwartek, 23 lutego 2012

Sałatka torttelini

Składniki

Makaron torttelini z mięsem
ogórek surowy
por
szynka konserwowa
przyprawa tzatziki
majonez
odrobina śmietany



Przygotowanie

makaron ugotować, ostudzic. Ogórek i szynke pokroić w kostke dodac do makaronu, do tego dodac pokrojony por, przyprawe tzatziki, śmietane i majonez i wszystko to wymieszac.
Polecam sałatka bardzo dobra a najwazniejsze szybko sie robi

Blekitna laguna

Składniki

1 porcja

3 cl wodki
3 cl likieru blue curacao
3 cl soku z cytryny



Przygotowanie

Wszystko razem wymieszac w shakerze, wlac do kieliszka i degustowac.




                 

Filety sledziowe marynowane

Składniki

ok.600 g filetow sledziowych solonych,
250 ml.octu winnego,
7-8 lyzek cukru,
2 liscie laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego lub 3 jalowca,
2 cebule,
1 marchew,
2 torebki koperkowego sosu salatkowego np.Knorra.



Przygotowanie

Sledzie moczyc 24 godziny w zimnej wodzie.Nastepnie pokroic na 5-centymetrowe czastki.
Zagotowac ocet,pol litra wody,cukier,liscie laurowe i ziele angielskie.
Kiedy cukier sie rozpusci,zdjac garnek,ostudzic.
Cebule i marchew obrac,umyc i pokroic w cienkie plastry.
Sledzie z plastrami cebuli i marchwi ulozyc warstwami w sloju.


Do ostudzonej wody z octem wsypac koperkowy sos
 salatkowy,wymieszac,zalac sledzie w sloju.
Zamknac odstawic w chlodne miejsce przynajmniej na 2 dni.

środa, 22 lutego 2012

pascha z sera ktory samemu sie robi bardzo prosto

Składniki

2 litry mleka  2%
500 mil smietany 18%
6 jajek
0,5 skorki pomaranczowej
0,5 opakowania moreli
cale opakowanie srednich rodzyne
1 laska wanili
opakowanie fig
2 gazy metrowe.
250 gr masla
350gr cukru pudru





Przygotowanie

Mleko z wanilia doprowadzic do wrzenia.
Wymieszac jajka ze smietana,
Kiedy mleko zagotuje sie wlac ,jajka ze smietana, w trakcie
gotowania mieszac az mleko sie  zetnie
jakies 25 minut.Calosc przecedzic przez sito z gaza. potem
calos porzadnie odcisnac,zostawic,najlepiej na cala noc.
Pokroic wszystkie bakalie. ostudzony ser rozdrobnic .
Dodac maslo Nie zmrozone,cukier puder. Miksowac ser z maslem i cukrem tyle aby masa byla w miare gladka.polaczyc wszystkie skadniki razem,i przelac do miski wylorzonej gaza.Wlorzyc do lodowki na 1,5 godziny.
Mozna zrobic odrazu bez zostawiania na noc , ale trzeba poczekac, az bedzie zimne.

Fakesa zupa z soczewicą

Składniki

30 dag zielonej soczewicy 
3 średnie  marchewki
2 cebule
koncentrat pomidorowy
majeranek,ziele ang.kostka rosołowa,liść laurowy,sól i pieprz



Przygotowanie

Soczewicę zagotować w 3 litrach wody,zdjąć szumy i dodać przyprawy.Gotować na małym ogniu. Zetrzeć marchewkę,cebukę pokroić w kostkę.Smażyć na oleju ,aż się zeszkli,dodać marchewkę.Smażyć,aż się przyrumieni,dodać przecier pomidorowy.przełożyć wszystko do garnka z soczewicą i gotować do miękości-doprawić majerankiem.

Sos ze swiezych grzybow

Składniki

male pieczarki
sol
swiezo zmielony pieprz czarny
olej
galazka rozmarynu
slodka smietana, poltlusta



Przygotowanie

rozgrzac wok, wlac lyzeczke oleju
pieczarki przesmazyc krotko na silnie rozgrzanym woku
posolic, popieprzyc, dodac galazke rozmarynu
podlac smietana
poddusic krotko

Makowy Jacek

Składniki

Składniki:
 Kruche:
3 szkl mąki
1 margaryna
6 czubatych łyżek cukru
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cukier waniliowy

Masa makowa:
50 dag maku zmielonego
5 i 1\2 szkl mleka
2 budynie
2 jaja
7 łyzek cukru
rodzynki




Przygotowanie

Przygotowanie ;

Kruche: zagnieśc krótko wszystkie składniki i odstawić do lodówki.

Masa makowa : Mleko zagotować , mak zalać 2 szklankami gorącego mleka , z reszty zrobić budyń - gorący budń wymieszać z makiem i dodać reszte składników.


Rozwałkować ciasto (zostawić trochę na wierzch),dodać mak i na wierzch ułożyć kratkę z pozostałego ciasta .
Upiec w tem 200O C  - ok godziny .



Wychodzi duuże ciacho ,wilgotne ,dobre :)

Tosty orzechowo-pomaranczowe

Składniki

maslo orzechowe(najlepiej bez dodatku cukru)
dzem pomaranczowy
chleb tostowy





Przygotowanie

Chleb podgrzac w tosterze,posmarowac maslem orzechowym a potem dzemem pomaranczowym.
Doskonale dla dzieci jak i doroslych.
Smacznego.

wtorek, 21 lutego 2012

Sałatka z fasoli i pomidorów

Składniki

150 g suchej fasoli,1 l wody,
500 g pomidorów,2 ząbki czosnku,1 starta cebula,2 łyżeczki czerwonego octu winnego,1/4 łyżeczki soli,1/4 łyżeczki pieprzu,szczypta cukru,6 łyżek oliwy z oliwek.




Przygotowanie

 Fasolę z czosnkiem zagotować w 1 litrze wody, zdjąć z ognia i pozostawić do napęcznienia na kilka godzin.
Po tym czasie fasolę wraz z czosnkiem gotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Po ugotowaniu, odcedzić osączyć na sitku, i wyjąć  z niej czosnek.
Pomidory naciąć i usunąć twardą część  przy szypułce. Sparzyć w gorącej wodzie, opłukać w zimnej,  zdjąć skórkę i pokroić na ćwiartki, usunąć miękisz z pestkami i pokroić na cienkie paski. Z pozostałych składników przyrządzić sos i doprawić do smaku.
Dodać gorącą fasolę.
Bezpośrednio przed podaniem sałatkę doprawić o smaku i dodać pomidory.
Podawać z wiejskim chlebem z masłem.

Łososiowe gołąbki

Składniki

5-6 porcji łososia świeżego
tyle liści kapusty włoskiej ile porcji łososia (sparzonej)
5-6 plastrów wędzonego boczku ( muszą być cieniutkie)
pieprz i sól



Przygotowanie

Sparzone liście kapusty osolić i opieprzyć, łososia również (ja używam vegetę),
rozlożyć łososia na liściach kapusty, zawinąc jak gołąbki, każdą porcję owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką. Gotować na parze i gotowe.
Smacznego!

Pleśniak z owocami albo jabłecznik???

Składniki

  1 szlanka cukru  pudru 


30 dkg { 1 i 1 kostki}margaryny
4 szklanki mąki
6 szt jajek
5 łyżeczek proszku do pieczenia


2 łyżeczki octu ,zapach migdałowy


2 łyżeczki kakao


                   do środka 2 warianty


1.z wiśniami lub gruszkami w kawałkach[obgotować w cukrze}
 0.75 szklanki cukru


2.  
  1 kisiel kolorowy
 dżem  lub mus owocowy {jabłka około 1 kg z rodzynkami}
wiórki 1 paczka


2 łyżki kaszki manny



chałwa 10dkg
mleko 2 łyżki





Przygotowanie

Posiekać margarynę z mąka i proszkiem ,żółtkami i cukrem pudrem zagnieść podzielić na 2 części  i włożyć do zamrażarki {jeśli wersja z kakao dzielimy na 3 części do jednej dodaje kakao} .Na blaszkę zetrzeć  białe ciasto{na tę warstwę daje zawsze wiecej ciasta }.podpiekam około 20 minut.

    gorące ciasto posypuję kaszką manną i układam owoce lub dżem{ jeśli mus do środka daję 2 łyżki kaszki manny  } 

             Na to ciasto kładę  ubite z cukrem kryształem i kisielem{albo bez kiślu},białka

                                      dodaje też  wiórki kokosowe.a potem 
    resztę ciasta  {można do niego dodać tartą czekoldę  }   .

                               Piec  30 minut w temp.180 stopni
  W wersji świątecznej udekorować polewą z chałwą.
Rozpuść  chałwę w mleku dodaj  2 łyżki cukru i polej ciasto.

                                                           to wersja z jabłkami rodzynkami

                                                polane   czekoladą i posypane wiórkami zielonymi

JAjecznica na słodko avarii

Składniki

dwa jajka, miód lub cukier, cynamion, mała łyżeczka cukru waniliowego, masła 1,5 łyżeczki :)



Przygotowanie

Jajka "rotrzepać" na talerzu widelcem, dodac cukru 3 łyzeczki lub miód.Następnie rozpuścić masło na patelni na małym ogniu.Wrzucic jajko, dodać szczypte cynamonu.Usmarzyc i pyszne papu gotowe !! mozna dodać banana lub rodzynki :)smacznego

Ciasteczka piernikowe

Składniki

2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do pierników lub 4 goździki, i cynamon
czubata łyżka margaryny
1 jajko
1/2 szkl. cukru
15 dag miodu




Przygotowanie

Wszystkie składniki zagnieść razem. Ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty.
Piec ok. 30 min w temp. 180-200°C.
Po upieczeniu polukrować.

Smacznego!!!

poniedziałek, 20 lutego 2012

Kotlety ala gołąbki

Składniki

50dkgmięsa mielonego,25dkgkapusty słodkiej,1 cebula,2 jajka,5łyżekryżu,3łyżkikaszy manny,sól,pieprz,koncentrat pomidorowy,1rosołek-bulion.




Przygotowanie

Kapuste,cebule drobniutko pokroic i wraz z ryżem,jajkami,kasza manną dodac do mięsa mielonego i wymieszac,doprawic do smaku solą i pieprzem.Uformowac małe kotleciki,obtoczyc w bułce tartej i usmażyc.Po usmażeniu przełożyc do garnka,zalac wodą tak żeby zakryte były kotlety i dusic 1godzinę.Dodac na koniec koncentrat i bulion.można troszkę dodac cukru żeby koncentrat nie był  za kwaśny.Podczas duszenia kotleciki robią się większe.Wychodzi tak około30kotlecików. Jest to jedzenie dośc syte i podaje się je z ziemniakami. Życzę Smacznego!

Tiramisu z kiwi

Składniki

opakowanie podłużnych biszkoptów,
  8 łyżek likieru pomarańczowego lub kawowego,
  1/2 szkl.śmietany kremówki,
  5-6 kiwi,
  2-3 łyżki cukru pudru,
  250 g serka mascarpone,
  czekolada w proszku,
  listki świerzej melisy



Przygotowanie

Biszkopty zanurzyć w likierze.Osączyć.Połową wyłożyć spód podłużnej szklanej formy.
Smietanę ubić z cukrem pudrem,następnie wymieszać z serkiem mascarpone.Kiwi obrać,pokroić w plasterki.Krem podzielić na dwie części.Jedną część kremu rozsmarować na biszkoptach.Obłożyć połową plastrów kiwi.Na nie nałożyć pozostałe biszkopty.Przykryć drugą częścią kremu i nałożyć resztę owoców.Wierzch deseru posmarować resztą kremu.Posypać czekoladą.
Deser przykryć folią.Wstawić na 2-3 godz.do lodówki.Przed podaniem udekorować listkami melisy.

karp z czosnkiem

Składniki

1 duzy karp (wypatroszony i oczyszczony)
sól i pieprz do smaku
pół kostki masła
natka pietruszki
6 ząbków czosnku lub 3 łyżki płatkó czosnkowych



Przygotowanie

Umyc i osuszyc rybę.
Posypac solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
Pokroic czosnek w płatki, natkę posiekac.
Posypac karpia płatkami czosnku i natką w środku i na zewnątrz.
Włożyc rybę do naczynia żaroodpornego i polac rozpuszczonym masłem.
Wsyawic do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Piec ok. 30 minut.

RADA
W slepie rybnym poproś o wypatroszenie karpia.
Możesz też kupic filety, ale cała ryba jest smaczniejsza po upieczeniu.

JAK PODAWAC
Dobrym dodatkiem będzie ryż ugotowany na sypko i surówki.

niedziela, 19 lutego 2012

Leczo z pieczarek i parówek

Składniki

Składniki:

1/2 kg pieczarek
1/2 kg parówek cienkich
2 duże cebule
1 słoik papryki konserwowej (lub troszkę mniej)
1 mały przecier pomidorowy(ten najmniejszy)
1/2 szkl.  wody
1/2 kostki masła lub margaryny
sól,pieprz,vegeta,






Przygotowanie

Parówki pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu.
Cebulę pokroić w półkrążki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu na złoty kolor.
Przecier pomidorowy rozpuścić w wodzie dodać do usmażonej  cebuli, chwilę pogotować .
Do  dużego garnka dać cebulę, pieczarki i parówki razem zagotować, dodać paprykę pokrojoną w paseczki,podlać troszkę wodą , doprawić do smaku na pikantnie,  chwilę pogotować.( Można w razie potrzeby zagęścić mąką)
Najlepsze jest na drugi dzień . Podawać z chlebem lub białym pieczywem



Przepis ten dostałam ok. 20 lat temu od mojej kierowniczki . Polecam to danie na imprezę, sylwestra.Leczo jest szybkie w przygotowaniu , a co najważniejsze, że można ( a nawet należy) go zrobić dzień wcześniej ,a przed podaniem tylko podgrzać.

Chleb od mamy

Składniki

75 dkg mąki pszennej
8 łyżek otrąb pszennych (lub płatków owsianych)
10 dkg drożdży
1 łyżka cukru
1i 1/2 łyżki soli
trochę kminku ( ja używam mielonego z racji że dzieci nie przepadają za całym)
10 dkg słonecznika lub po 5 dkg słonecznika i sezamu

Następnie


75 dkg mąki pszennej lub inna kombinacja mąk ( ja używam mąki pszennej ,żytniej do pieczenia chleba i orkiszowej całość ma ważyć 75 dkg)

Dla smakoszy różnych dodatków można do składników dodać pokrojoną żurawinę lub suszone śliwki, można też dodać zioła.


.
Ten  chleb jest na otrębach pszennych i mące żytniej ....





Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na jakieś 5 minut. W tym czasie włączamy piekarnik a następnie wsypujemy drugą część mąki.
Teraz ciasto wyrabiamy ręką. Gotowe ciasto wkładamy do foremek keksówek, wyrównujemy i wierzch ciasta smarujemy żółtkiem rozmieszanym z odrobina mleka. Wierzch możemy posypać sezamem, płatkami owsianymi lub czym kto woli.

Chleb pieczemy ok 1 godziny w temperaturze ok 150- 160 stopni.
Po upieczeniu i wyjęciu chleb smarujemy wodą.


.. a ten jest na płatkach owsianych, mące żytniej i orkiszowej .
                      
                                                  Smacznego !
     

sobota, 18 lutego 2012

Tarta z pieczarkami i serem

Składniki

CIASTO:
200 g mąki pszennej
100 g masła (o temperaturze pokojowej)
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18% (albo jogurtu naturalnego)
szczypta soli

NADZIENIE:
250 g sera żółtego (pokrojony w plastry lub starty)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
6-7 plasterków szynki
1 łyżeczka oregano suszonego
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżki keczupu
150 g pieczarek (podsmażone)



Przygotowanie

Robimy ciasto: wszystkie składniki zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Schładzamy przez ok. 30 minut w lodówce. Następnie wysmarowaną tłuszczem formę o średnicy ok. 28-30 cm wylepiamy ciastem, w kilku miejscach nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Tak przygotowane ciasto (po wyjęciu z piekarnika nie trzeba schładzać spodu ciasta) smarujemy keczupem, nakładamy plasterki szynki, dodajemy podsmażone pieczarki, posypujemy wszystko pieprzem i oreganem, a na wierzch wykładamy ser żółty. Całość pieczemy w temperaturze ok. 180°C przez ok. 15-20 minut na środkowej półce lub na drugiej od dołu. Smacznego.
  
Uwagi: Ze względu na to, że pieczarki czasami puszczają dużo wody, warto je podsmażyć i odparować przed wyłożeniem na ciasto.

Grzyby z jajek

Składniki

7 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
5 kapeluszy grzybów podobnej wielkosci
1 szklanka zmielonych swiezych grzybów (pieczarki.inne mrozone, suszone , mrożone)
1 cebula
1 łyzka masła
szklanka śmietany lub majonezu
pieprz,sól,szczypiorek, koperek.



Przygotowanie

Ugotowane jajka obrać. Z 5 jajek ściąć wierzchy i ostrożnie wyjąc zółtka.Wyjęte żółtka oraz pozostałe dwa jajka zemleć.Zmielone, świeże grzyby poddusić na maśle razem z drobno posiekaną cebulą Pod koniec duszenia dodać zmieloną mase jajeczną oraz 1 surowe jajko.Całośc dobrze wymieszać, dodać sól, pieprz do smaku.Tak przygotowany i ostudzony farsz nałożyć do 5 wydrążonych jajek. Kapelusze grzybów dokładnie umyc i obgotować z dodatkiem soli i pieprzu, odcedzić, ostudzić i przykryć nimi faszerowane jajka. Na talerz wylać posoloną śmietanę lub majonez,obficie posypać szczypiorkiem i koperkiem. Na tak przygotowanej "zielonej łące" ustawiać grzyby. "Kuchnia litewska"N.M. Druto. Żeby grzyby były bardziej stabilne ścinam na płasko drugi koniec jajka, czasem wstawiam je w gruby krążek jabłka, pomidora,papryki.

Zupa kartoflana

Składniki

Składniki :

- 5 duzych ziemniaków (kosteczka)
- 2 papryki (pocięta w paseczki)
- cały por (pocięty w talarki)
-  2 marchewki ( w kosteczkę)
- kostki rosołowe
- przyprawy pieprz , sól, majeranek



Przygotowanie

Wszytstkie skladniki wrzucamy do bulionu i gotujemy aż wszystko zmięknie.
Na koniec doprawiamy i zupa gotowa:)
Zupaka jest wodnista ale naprawdę bardzo smaczna.

Pyszniutkie zawijańce drobiowe-nawet na imprezy

Składniki

-Kilka duzych plastrów wędliny drobiowej (ilość zależy od tego ile chcemy uzyskać zawijańców)
-por (najlepiej biała częś)
-20-30 dag sera (zetrzeć na tarce o duzych oczkach)
-wegeta
-do panieru (jajko surowe+bułka tarta)
-do smażenia olej
-wykałaczki



Przygotowanie

Por kroimy na krązki i obgotowujemy ją w wodzie z dodatkiem wegety. Po obgotowaniu odcedzamy ją i studzimy.
Na duzy plaster wędliny kładziemy por i starty ser. zawijamy je jak krokiety i spinamy wykałaczkami żeby nie rozwinęły się.
Panierujemy zawijańce w jaju i bułce tartej i na patelnie z olejem.
Smażyć do zarumienienia.Można jeść też polane sosem pomidorowym, lub majonezowym.
PYCHA.

Ps.Przepis dostałam od koleżanki, która zrobiła je na imprezę. Muszę przyznać, że zrobiły furrorę i natychmiast poprosiłam o przepis. I oto on.

piątek, 17 lutego 2012

Białe ciasto truflowe

Składniki

Na ciasto:


50 g białej czekolady


4 łyżki cukru


2 jajka


5.5 łyżki mąki


 


Krem:


350 g białej czekolady


100 g herbatników


1 szklanka mleka w proszku


100 g masła


300 ml śmietany kremówki



 





Przygotowanie

Ciasto: jajka ubić z cukrem przez około 10 minut. Dodać przesianą mąkę i stopioną czekoladę. Piec około 25 minut w 180oC. Do suchego patyczka.

Krem: czekoladę, masło i śmietankę podgrzewamy, aż się połączą. Studzimy, wkładamy do lodówki na 30 minut. Wyciągamy, dodajemy pokruszone herbatniki i mleko w proszku. Chłodzimy w lodówce przez kolejne 30 minut. Wykładamy na ciasto.

Ja zrobiłam z połowy porcji w keksówce.

Przepis ze strony ciasteczkowepotwory.

 

 

Pałki stojące

Składniki

Pałki z kurczaka
przyprawa do kurczaka,jarzynka
folia spozywcza




Przygotowanie

kupujemy palki z kurczaka-ilosc dowolna
nacinamy nozem w koło skore ok 3cm od samej końcówki.Nastepnie mieso odzielamy od kosci nacinajac na cztery albo wiecej razy i odciagamy na dół.Końcówke górna ktora została odcinamy tasakiem lub nozem.Kośc zawijamy w folie spozywczą.
Dupki pałek maczamy w przyprawie do kurczaka,wierzch opsypujemy jarzynka i rowniez przyprawa do kurczaka.Blaszke wykładamy papierem do pieczenia i układamy pałki,zostawiamy na 12godzin w lodowce nastepnie pieczemy 40minut w 180st.Na fotkach nie ma ale polewam czesto pałki sosem chili wymieszanym z keczupem.
Mam nadzieje ze jako tako objasniłam o co chodzi :)))Naprawde robi sie to bardzo łatwo.

Ruloniki po włosku

Składniki

cienkie sznycle wieprzowe, 16
wędzony boczek, 16 plastry
gałązki szałwi, 4
sól . pieprz,
zioła prowansalskie,
pieczarki, 15dag
olej, 3łyżki
sos pieczeniowy jasny,



Przygotowanie

1. Mięso opłukać , osuszyć ręcznikiem papierowym .Sznycle ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem . Usuń folię , mięso porósz solą i pieprzem i ziolami prowansalskimi.

2. Na każdym sznyclu połóż plasterek boczku i po kilka listków szałwi .Zwiń , zepnij wykałaczką.Usmaż na oleju , często obracając .

3. Roladki zdejmij z patelni , trzymaj w cieple.Pieczarki oczyść , pokrój na drobno, podduśna tłuszczu ze smażenia mięsa .Wlej sos pieczeniowy, zagotuj. Gotowe roladki ułóż na półmisku , polej sosem , ew. udekoruj.

czwartek, 16 lutego 2012

Pasztet z kurczaka

Składniki

4 udka z kurczaka,
25dag pieczarek (może być więcej),
1 średnia marchewka,
2 małe cebule,
duży ząbek czosnku,
1 kajzerka,
1 jajko,
1/4 kostki masła,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz do smaku.





Przygotowanie

Udka udusić z pieczarkami, marchewką i cebulą.
Oddzielić mięso od kości.
W wywarze z duszenia namoczyc kajzerkę.
Mięso z warzywami i namoczoną bułką zmielić.
Dodać wyciśniety przez praskę czosnek, i rozpuszczone masło i cale jajko.
Masę wyrobić, dodac do smaku sol, pieprz, gałkę muszkatołową.
Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tarta bułką
Piec w nagrzanym piekarniku do 180C ok. 60 min.

Pasta fasolowo-pieczarkowa

Składniki

1 puszka czerwonej fasoli (może być też suszona namoczona i ugotowana),
20 dag pieczarek,
1 mała cebula,
1 łyżka suszonego majeranku,
1/2 szklanki oleju,
sól,
po 1/2 łyżeczki suszonego cząbru i mielonego kminku (nie zawsze daję)




Przygotowanie

Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj posiekane lub starte na tarce pieczarki i smaż ok. 10 minut razem z przyprawami. Dodaj opłukaną i osączoną fasolę, zmiksuj. Dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Podawaj z pieczywem.

środa, 15 lutego 2012

Sos kurpiowski

Składniki

2 dag masła
1 dag mąki
0,25 l bulionu
½ łyżeczki karmelu
20 dag korniszonów



Przygotowanie

W rondlu rozgrzać masło. Dodać mąkę. Zasmażać, aż zasmażka ładnie się przyrumieni (uważać aby nie przypalić). Wlać chłodny bulion (przedtem odlać ok. 40 ml). Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Dodać karmel. Osobno ugotować w odlanym bulionie pokrojone w drobną kostkę korniszony. Miękkie dodać (wraz z bulionem w którym się gotowały) do sosu.  Dokładnie wymieszać. Zagotować.
Podawać do gotowanych mięs i pulpetów

Ciasto paznokieć

Składniki

CIASTO:
2 i 1/2 szklanki mąki
30 dag margaryny (może być KASIA)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka

BEZA:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe

KREM:
30 dag masła
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

DODATKI:
paczka płatków migdałowych


Wymiary blaszki na ktorej robie ciasto 20x32 cm.



Przygotowanie

CIASTO:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części.

BEZA:
Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym.

KREM:
Mleko w puszce ugotować 3 godziny na karmel-ostudzić. Utrzeć z masłem.

WYKONANIE:
1. Każdy surowy placek smarować bezą i piec około 20-30'. Trzeba bardzo uważać 
   przy wyjmowaniu placków z blachy, gdyż są bardzo kruche.
2. Krem podzielić na 3 części i smarować nim placki-również na wierzchu.
3. Wierzch ciasta posypać obficie płatkami migdałowymi.



Ciasto ma paskudną nazwę- nie wiem dlaczego tak się nazywa-ale rozpływa się w ustach. Jest bardzo kruche no i słodziutkie. Warto go jednak spróbować, polecam.


SMACZNEGO 

zeberka w sosie bbq

Składniki

1kg-1- 1/2 kg zeberek,1 szklanka kechupu,1 szklanka wody,3 lyzki gotowego sosu BBQ,3 duze cebule,sol,pieprz,olej do podsmarzenia cebuli,1 plaska lyzeczka brazowego cukru,1 lyzka octu



Przygotowanie

Zeberka podgotowac w lekko osolonej wodzie.okolo 15 min.poporcjowac lub zostawic w calosci i przelozyc do naczynia zaroodpornego lub brytfanki.Przygotowac sos:cebule pokroic w dosyc mala kostke,rzucic na rozgrzany olej i dobrze zeszklic.Wylac szklanke kechupu,wode,sos BBQ.Dodac reszte produktow to znaczy reszte przypraw. Doprawic wedlug wlasnego smaku(proporcje moga sie roznic mimimalnie).Sos zagotowac tylko chwile i wylac na zeberka.Wstawic naczynie do piekarnika ,przykrywajac od gory.Piec  okolo 1 godziny dopuki zeberka beda miekkie. jA OSOBISCIE PODAJE ZEBERKA Z KLUSKAMI KLADZIONYMI ,zEBERKA PRZEKLADAM NA GLEBSZY POLMISEK I OBKLADAM  DOOKOLA KONSERWOWA KUKURYDZA I ZIELONYM GROSZKIEM.

wtorek, 14 lutego 2012

Cielęcina na słodko

Składniki

0,7kg cielęciny
ok 5 łyżek mąki pszennej
woda
2 łyżki cukru
duża cebula
olej
sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie(do smaku)



Przygotowanie

Cielęcine pokroić w małe kawałki,obtoczyć w mące bardzo obficie.Usmażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.Wrzucić cielęcine do garnka i usmażyć cebule na tym samym tłuszczu.Kiedy sie zarumieni dolać na patelnie troche wody aby zebrać mąke która została po cielęcinie i wlać wszystko do garnka z mięsem.Dodać jeszcze wody , tak aby zakryła mięso,przyprawić i gotwac ok 20 min często mieszając.Następnie na patelni roztopić cukier,kiedy zbrązowieje odstawić garnek z mięsem z ognia i dodać karmel do sosu.Wymieszać bardzo dokładnie aby nie było grud.Gotowć jeszcze ok 5 min,jeżeli sos jest za rzadki trzeba zagęścic mąką pszenną(do kubeczka nalewamy troche sosu i kiedy troche ostygnie dodajemy mąke,potrawe zdejmujemy z ognia i jak przestanie bulgotać dodajemy mieszając aby nie było grud).Podawać z ziemniakami.Można jeszcze dodac potarta marchewke,robimy to na samym początku gotowania mięsa.Smacznego!

Kotleciki z pianą ulubione

Składniki

Podwójna pierś z kurczaka
2 jajka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
ewentualnie zioła prowansalskie lub inna mieszanka
margaryna lub olej do smażenia



Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, siekamy bardzo drobniutko w kostkę 1 cm x 1 cm, nie musi być równo. Przekładamy do miski, wbijamy żółtka. Dodajemy mąkę. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do miski. Przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub margarynę. Łyżką formujemy niezbyt duże kotleciki. Smażymy z jednej strony, następnie przewracamy łopatką i dosmażamy z drugiej.

Podawać można z ziemniakami i ulubioną surówką np. z kapusty pekińskiej lub mizerią.

poniedziałek, 13 lutego 2012

Wiśniowa zupa miodzio

Składniki

½ kg wiśni
Cukier wedle uznania i indywidualnego smaku
Woda ok. 2 l (ja robię zazwyczaj z kilograma i mam ok. 5l zupy!)
Śmietana (może być gęsta 18% np. Piątnica) – kubek albo dwa





Przygotowanie

Wiśnie umyć i ugotować z dodatkiem cukru jak kompot. Odcedzić a pozostałe na durszlaku wiśnie przetrzeć drewnianą łyżką (nie przez sito, bo można się zahetać), tak, żeby zostały same pestki
Pulpę połączyć z kompotem, podprawić śmietaną, zagotować.
Najlepsza wystudzona (nawet z lodówki) z makaronem (wstążki, krajanka), pyszna z płatkami kukurydzianymi itp. wynalazkami

gęsie pipki

Składniki

1 kg gęsich żołądków 0,5 kg cebuli 10 ząbków czosnku sól pieprz 1-1,5 łużeczki curry



Przygotowanie

ok 1 kg gęsich żoładków sparzamy zalewając obficie wrzątkiem 3 razy, następnie oczyszczamy sitko i sparzamy czwarty raz ( bardzo ważne ) !!! - następnie do brytfanki wkrajamy drobno ok 0,5 kg cebuli i szklimy ją dodając zgniecioną jedną główkę czosnku (ok 10 zabków) i podsmażamy razem ok 5 min, - do tego dodajemy sparzone 4 razy żołądki obficie solimy, pieprzymy i dodajemy 1-1,5 łyżeczki curry,wszystko zalewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu przez ok 1,5 h ( do uzyskania 80 % miękkości , brytfanka musi być przykryta pokrywką), przez cały czas kontrolujemy poziom wody i często mieszamy. Po tym czasie wsadzamy brytfankę na 30 min do nagrzanego piekarnika i po 15 min. zdejmujemy pokrywkę w celu "zarumienienia potrawy".Podawać z ziemnaiaczkami pychota polecam!!! 

niedziela, 12 lutego 2012

Szynka w czosnku i pomarańczy

Składniki

Szynka wieprzowa surowa ( u nas pożeramy tego na dwie osoby kilogram na dwa obiady, niestety się zmniejsza) 1kg
Pomarańcza
kilka ząbków czosnku ( mnie wychodzi 4-5)
Vegeta
ziele
listek



Przygotowanie

Przygotowanie wymaga zaplanowania obiadu na dwa dni przed - bo tyle czasu mięsko nabiera mocy w lodówce
Szynke w całosci natrzeć (nasolić) vegetą - mocno, czosnek obrać pokroić w cieniutkie płasterki i obłozyc nimi szynkę zdjąć skórkę z pomarańczy, wykroić białe pokroić w paseczki i obłozyć szynkę ze wszytkich stron
Obłożoną szynkę wsadzić w szczelną reklamówkę, wycisnąć sok z połowy pomarańczy, resztę zjeść . Owinąć szczelnie i wsadzić na dwa dni do lodówki
Po dwóch dniach wjąć szynkę włożyć do garnka, dodać listek kilka kulek ziela angielskiego, podlać wodą do połowy mięsa i dusić na małym ogniu pod przykryciem ponad godzinę, aż zmięknie. Po połgodzinie duszenia mięso przekręcić. Wszystkie kawałki czosnku i skórki z marynaty wrzuć do duszenia
podawać jak pieczeń
z wywaru po gotowaniu, jogurtu i czosnku mozna zrobić sos....

Zupa paryska

Składniki

70 dag ziemniaków
6 porów (tylko biała część)
1 mała cebula
2 litry  bulionu z kury
40 g smietany wysokoprocentowej
150 g tartego gruyera
kilkanaście cienkich kromek bagietki



Przygotowanie

 Oczyścic pory, pokroić na cienkie pierścionki.
 Obrać i drobno posiekać cebulę. 
 Umyć i pokroić w kostkę ziemniaki.
 Na głebokiej patelni roztopić  na małym ogniu 100 g masła, dodać pokrojone pory i
 cebulę ; przykryc pokrywką i dusić . Warzywa nie powinny się zarumienić !
 Dodać bulion, a po 10 min. ziemniaki. 
 Dodac sól, pieprz  i gotować powoli przez 15 min. 
 W tym czasie podsuszyć  na brzegu piekarnika grzanki.
 Gdy ziemniaki są miękkie , zgasić ogień pod garnkiem, dodać smietanę i masło.
 Podawć natychmiast  z gorącymi grzankami posypanymi tartym serem.
 Uwaga :
 Ten przepis znalazłam kiedyś w książce "To, co najlepsze i najprostsze w   
 ziemniakach"J. Robuchon.
 Czasem do oryginalnego przepisu dodaję jeszcze białego, wytrawnego wina.

Omlet z szynką i pieczarkami

Składniki

5 dużych jajek
4-5 łżek kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
10 dag.podsuszonego żółtego sera
10 dag.pieczarek
10 dag.szynki
                     DODATKI
2-3 łyżki startego parmezanu
4 łyżki masła
zioła prowansalskie
mielona papryka,sok z cytryny,sól,pieprz



Przygotowanie

Żółtka roztrzepać z mąką i śmietaną.Doprawić ziołami,papryką,solą i pieprzem.Dodać podsmażone na łyżce masła pokrojone pieczarki,pokrojoną w paski szynkę i starty żółty ser.Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny.Pianę wyłożyć na wierzch masy jajecznej.Delikatnie i szybko wymieszaj łopatką,sięgając do samego dna miski.Smażyć omlet na reszcie masła,podważając brzegi nożem,by płynna masa spłyneła pod spód i się ścieła.Gdy spód omletu bedzie rumiany,wierzch posypać parmezanem.Przykryć i odstawić na 5 minut by omlet doszedł w środku.
        SMACZNEGO!!!


Nie wiem z kąd mam ten przepis,ale omlecik palce lizać.

Torcik śmietankowo -truskawkowy

Składniki

Biszkopt z 4 jaj
Śmietana kremówka 36% ok 500g
2 smietanofixy
 ok 3 duże łyzki cukru pudru , cukier waniliowy

czekolada biała
ozdoby




Przygotowanie

Upiec biszkopt , zimny przekroić na połowe . Dół mozna nasączyć alkoholem , lub wodą z cytryną , albo woda z olejkiem śmietankowym ( co kto lubi)
Ubić smietane z cukrem wanil , cukrem pudrem i smietanofixami.
Truskawki umyć , osuszyć , pokroić na małe kawałki , część smietany odłożyć na dekorację , do resztej dodać truskawki , wymieszać . Śmietanę z truskawkami wyłożyć na biszkopt , przykryć drugim biszkoptem .Udekorować , ja boki zrobilam smietaną a gorę czekoladą białą .

Białe trufle w kakaowym kożuszku

Składniki

240 g białej czekolady dobrej jakości
1/4 szklanki śmietanki 30% (ok. 60 ml)
gorzkie kakao na posypkę



Przygotowanie

Śmietankę podgrzewamy z czekoladą aż do całkowitego rozpuszczenia. Schładzamy w lodówce tak długo aż z czekolady będzie można formować kulki. Uformowane kuleczki obtaczamy w kakao. Gotowe praliny trzymamy w lodówce, ponieważ w temperaturze pokojowej topią się. Smacznego. Ja rownież zimną masę czekoladową wlałam do silikonowego pojemnika na kostki do lodu i włożyłam po orzeszku laskowym.  

Przekładaniec biszkoptowo-owocowy

Składniki

     ♦ ok. 500 g podłużnych biszkoptów
     ♦ 400 ml śmietany 18% + cukier waniliowy + cukier do smaku
     ♦ 1 szklanka mocnej kawy + 1 kieliszek wódki

WARSTWA MALINOWA:
     ♦ ok.1 kg mrożonych malin (lub ¾ świeżych)
     ♦ 2 galaretki malinowe

KREM:
     ♦ 1 op. kremu Karpatka + mleko

WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
     ♦ 1 puszka brzoskwiń
     ♦ 2 galaretki brzoskwiniowe

WIERZCH:
     ♦ 500 ml śmietany kremówki
     ♦ 2 śmietan-fixy
     ♦ cukier waniliowy
     ♦ 2-3 łyżki cukru pudru  
     ♦ gotowa posypka czekoladowa do ciast, lub
        starkowana czekolada deserowa



Przygotowanie

Śmietanę podgrzac razem z cukrem waniliowym, posłodzic do smaku (nie gotowac!). W ciepłej śmietanie maczac połowę biszkoptów, wyłożyc nimi dno prostokątnej blachy (30x40 cm).

WARSTWA MALINOWA:
Galaretki przyrządzic zgodnie z przepisem na opakowaniu. Częśc malin zmiksowac. Do zimnych galaretek dodac zmiksowane i całe maliny, tężejącą masę wylac na śmietanowe biszkopty.

KREM:
Krem Karpatka przyrządzic z mlekiem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krem wyłożyc na zastygniętą warstwę malinową.

Zaparzyc szklankę mocnej kawy (najlepiej rozpuszczalnej), dodac kieliszek wódki (zrezygnowac z niej, jeśli ciasto będą jadły również dzieci). Ostudzic. W zimnej kawie maczac pozostałą częśc biszkoptów (trzeba to robic szybko, bo bardzo nasiąkają) i wykładac je na krem karpatkowy.

WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
Galaretki przyrządzic zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brzoskwinie pokroic w kostkę. Do zimnej galaretki dodac owoce, tężejącą masę wylac na kawowe biszkpty.

WIERZCH:
Śmietanę kremówkę ubic na sztywno ze śmietan-fixami, cukrem i cukrem waniliowym. Rozsmarowac ją na zastygłej warstwie brzoskwiniowej.
Wierzch posypac gotową posypką czekoladową do ciast, lub starkowaną czekoladą deserową.

Śmietanę kremówkę można zastąpic dwoma ubitymi śnieżkami

sobota, 11 lutego 2012

Truskawkowe ptasie mleczko

Składniki

75 dag truskawek
35 dag twarogu  śmietankowego
7 dag cukru
1 szkl. śmietany kremówki
1/4  szkl.syropu truskawkowego
6 łyżek żelatyny
sok i starta skórka cytryny
Dekoracja;
kilka truskawek



Przygotowanie

1.Truskawki umyć ,usunąć szupułki ,50 dag truskawek zmiksować z twarogiem,cukrem i syropem.Dodać sok i startą skórkę z cytryny .

2. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu w kilku łyżkach wody .Dodać razem ubitą na sztywno śmietaną do masy twarogowej .Resztę truskawek pokroić w plastry i wrzucić do masy .

3.Ptasie mleczko przełożyć do wąskiej ,protokątnej formy i wwstawić do lodówki na ok.3 godziny, aby stężało .Gotowe wyłożyć z formy i udekorować truskawkami.

Zupa z ryżem

Składniki

2 torebki ryżu
1/2 kostki margaryny
2 pałeczki kiełbasy
2 cebule
5 kiszonych ogórków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
lisc laurowy
wegeta





Przygotowanie

Dwie torebki ryzu ugotowac w 5 litrach wody z przyprawami w drugim garnku udusic na margarynie pokrojona w kostke kiełbase
cebule i kiszone ogorki. Dodac koncentrat pomidorowy. Po uduszeniu dodac do ryżu. Gotowac 30min

smacznego :)


Bigos "włoski" z kiszonymi ogórkami

Składniki

•  0,5 kg. wędlin lub pieczonego mięsa


•  0,5 kg. pieczarek


•  0,5 kg. cebuli


•  0,5 kg. ogórków kiszonych


•  1 kg. świeżej kapusty


•  przyprawy : sól, pieprz, listek laurowy 

•  200 ml. czerwonego wina 





Przygotowanie

1.  Kapustę poszatkować i poddusić w garnku z odrobiną wody lub bulionu.
2.  Cebulę, pieczarki i wędliny pokroić, wszystko partiami podsmażyć na patelni, a następnie dodać do duszącej się kapusty razem z winem.
3.  Ogórki zetrzeć na tarce lub drobno pokroić, podsmażyć i na końcu dodać do reszty składników.
4.  Wszystko doprawić do smaku, można dodać koncentrat pomidorowy.

Jak każdy bigos najlepszy jest po kilku dniach, kiedy wszystkie smaki się "przegryzą".

 

Jabłecznik

Składniki

upiec biszkopt z 3 jajek /na dużej tortownicy/
 MASA:
1kg jabłek /takich aby się nie rozgotowywały, o wyraźnym smaku/
1 szklanka cukru,
2 budynie waniliowe /1/2l, bez cukru/
3 szklanki wody

POSYPKA
20dag wiórków /wiórek???/ kokosowych,
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru,
2 jaja



Przygotowanie

Jabłka obrać, pokroić w ósemki.
Wodę z cukrem zagotować, włozyć jabłka szybko obgotować, wyjąć, ułożyć na wcześniej upieczonym biszkopcie.
Na kompocie ugotować budyń, wylać na jabłka ułożone na biszkopcie,


rozpuścić kostkę margaryny, wsypac cukier i wiórki, smażyć na małym ogniu aż wiórki zbrązowieją /należy uważać, bo wiórki szybko "lubią brąz"/, po wystudzeniu dodać jajka, zmiksować, wyłozyć na budyń i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 1/2h.

/można dodawać tez inne owoce jak kiwi, brzoskwini, robiłam też z plastrami ananasa/
/przepis "pochodzi" z mojego zeszytu?
Smacznego

Rosół

Składniki


1  kura- a najlepiej czarna kaczka
1/2 kg szpondru wołowego
4 duże marchwie
3 pietruszki
1/2 selera
duży por
1/4 kapusty włoskiej
1 cebula
garść ziaren pieprzu
8 ziaren kardamonu
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól
grzybek suszony




Przygotowanie

Mięso dokładnie umyć. Włoszczyznę obrać i również umyć. Mieąso włożyć należy do garnka razem z włoszczyzną i postawić na dużym ogniu.
I teraz moja teoria co do szumowania..... Słyszałam , że wcale nie należy tego robić. Ja nie szumuję.
Kiedy już się zagotuje rosołek przykręcam gaz na bardzo malutki tak żeby tylko niewiele bąbelków było widać.
Dodaję wtedy pieprz, sól- soli nie za dużo, bo zawsze można dosolić, czosnek, kardamon, grzybek.
Cebulę piekę na gazie aż będzie czarna i wrzucam do rosołu.
I tak rosół mój gotuję przez kilka godzin ( 6-8 ).
W między czasie robię makaron - taki jest najlepszy do rosołku- własnej roboty.
Smacznego!!!!!!!!!!!
Aaaaaaaaaaa.... Kilka słów o kardamonie. Kiedyś robiłam jakieś specjały z mięsa - pieczenie, w jakimś starym przepisie wyczytałam , że kardamon można spróbować dodać do rosołu. Od tamtej pory tak właśnie gotuję rosołek. Jest bardziej aromatyczny.

Pikantne piersi kurczaka

Składniki

6 pojednynczych piersi
6 łyżek oleju
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki keczupu
czubata łyżeczka musztardy
płaska łyżeczka ostrej papryki
płaska łyżeczka cukru
kolendra
szczypta tymianku
cebulka
sól



Przygotowanie

Z oleju, octu, sosu sojowego, musztardy, keczupu, ziół i soli zrobić marynatę. Cebulę drobno posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Można dodać zgnieciony ząbek czosnku. Uważac z tymiankiem, bo ma bardzo intensywny aromat i może zagłuszyć pozostałe smaki, dać go tylko szczyptę. Umyte piersi włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Piec na grillu na specjalnych tackach z dziurkami po około 10 minut z każdej strony.

Piersi z tej marynaty wychodzą naprawdę fantastyczne.

piątek, 10 lutego 2012

ziemniaki- jeśli juz muszę...:)

Składniki

ugotowane ziemniaki
masło
mleko
serek almette ziołowy
czosnek granulowany



Przygotowanie

ugotowane i odcedzone ziemniaki rozbijam tłuczkiem do kartofli, czy jak ten sprzęt się nazywa..;) Dodaje mleko( na osiem ziemniaków sporych 1/3 szklanki), masło ok łyżki
dwie duże łyżki serka almette z ziołami, do tego dość sporo cosnku granulowanego( jeśli gotowaliście ziemniaczki z ząbkami czosnku, to trochę mniej)



Jedyna warsja gotowanych  ziemniaczków którą uwielbiam.

czwartek, 9 lutego 2012

Tarta kawowa Mocca

Składniki

Spód: 

-  140 g herbatników digestive
-  2 łyżki  cukru 
-  70 g roztopionego masła 

Masa:

- 2 płaskie łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody 
- 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 
- 200 g  czekolady (może być biała, mleczna) 

Dekoracja:
bita śmietana, czekoladowe ziarenka kawy, czekolada.



Przygotowanie

Spód:  Herbatniki  pokruszyć, wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno trotownicy, lub formy do tarty o średnicy ok. 20 cm. Masę dobrze docisnąć do formy i wstawić do lodówki.
Ja nie znalazłam w sklepie tych herbatników, więc je upiekłam sobie sama z przepisu dorotus76
http://mojewypiekiprint.blogspot.com/2009/02/ciastka-digestive.html

na tę tartę wystarczy pół porcji.


Masa:  W małym naczynku przygotować kawę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garczku o grubym dnie na maleńkim "ogniu", ostudzić do temperatury pokojowej.
Ubić śmietanę, połączyć z kawą. Wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą.
Gotową masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia (na minimum 3 godziny).  Udekorować już po stężeniu. Mogą to być keksy z bitej śmietany z ziarenkami kawy i czelolada lub można delikatnie posypać to drobną kawą rozpuszczalną.
Kroić możemy po kilku minutach od wyjęcia z lodówki, jak spód nieco się rozluźni.

Tartę tę robiłam juz kilak razy, dziś dodałam do masy, "opiłki" czekoladowe które mi zostają po struganiu tabliczki czekolady. Tarta zawsze wychodzi pyszna, niezależnie od dodanej czekolady. Jest słodka, z wyczulwalną lekką nutką dekadencji ;-)
Przepis na tartę znalazłam na blogu Kwestia Smaku. 
http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_mocha/przepis.html

Babka długo wilgotna

Składniki

0,5 kg mąki pszennej,
1 p. margaryny,
1 szkl cukru,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
szczypta soli



Przygotowanie

Wyrobić składniki ręką, dodać 2 - 3 łyżki oleju, 3 całe jajka, 1 szkl mleka - wymięszać łyżką, wylać do formy. Piec od 1 godz w 180 st.

krem pieczarkowy pyszny

Składniki

1/2 kg pieczarek /dużych/
4 kostki rosołowe
5 porów  /białych/
1/2 kg mięsa mielonego
4-5 serków topionych śmietankowych / najlepsze Hochland/
ewentualnie jakieś przyprawy do smaku
trochę masła




Przygotowanie

Dwa litry wody zagotować z kostkami rosołowymi.
Pory oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, zeszklić na maśle.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i wraz z porami dodać do bulionu.
Mięso mielone przyrządzić jak na kotlety /bez bułki/.
Formować malutkie pulpeciki, włożyć do zupy, gotować około 20min.
Dodać serki, gotować 3min, przyprawić.

ZUPA JEST REWELACYJNA
 
GORĄCO POLECAM....

środa, 8 lutego 2012

Parówki z serem by Marysiek

Składniki

- parówki
- kilka plasterków sera
- oregano
- papryka ostra
- ketchup



Przygotowanie

- Parówki naciąć wzdłuż (niezbyt głęboko).

- Ser pokroić na wąskie paski, które włożyć do nacięć parówki. Lekko posypać oregano i papryką.

- Podgrzać w mikrofalówce do momentu rozpuszczenia się sera.

Podawać z ketchupem.

ptasie mleczko- łatwe

Składniki

6jaj
3 łyżki kakao
szklanka śmietany kremówki
9 łyżek cukru
cukier wanilinowy
8 łyżeczek żelatyny
czerwona galaretka





Przygotowanie

Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Żelatynę rozpuścić w 0,5 l wody. Rozlać to na 3 części. Schłodzić.

Przygotować masy:

Kolor1: 3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 białek i 1 część żelatyny.

Kolor2:wszystko zrobić tak jak w kolorze1,dodając 3 łyżki kakao.

Kolor3:Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny.

Na spód małej blaszki wylać masę1 i odczekać aż zgęstnieje. Następnie wyłożyć masę2 i także odczekać. Powtórzyć to samo z masą 3.Na sam wierzch nałożyć rozpuszczoną i stygnącą galaretkę. Udekorować i schłodzić.

SMACZNEGO:)

 

wtorek, 7 lutego 2012

Spaghetti ze śmietaną i pesto

Składniki

250g spaghetti
4 plastry boczku
4 plastry szynki
3 łyżki śmietany 12-18% [takie od serca - duże]
2 łyżki pesto



Przygotowanie

porcja dla 2 osób
Spaghetti ugotować aldente - nie przelewać zimną wodą
W międzyczasie pokroić boczek w kostkę [lub w paski] i szynkę, podsmażyc na patelni. Jak już mięsko będzie rumiane, dodajemy śmietanę i pesto mieszamy. Chwilkę gotujemy i zdejmujemy z ognia, żeby się nam śmietana nie zważyła. Odcedzamy makaron i wrzucamy do sosu, mieszamy dokładnie. podajemy posypane serem [najlepszy jest parmezan ale z braku laku gouda też się nada]

Pieczeń z boczku teściowej

Składniki

2 kg świeżego boczku - ew. częsć boczku można zastąpić innym, chudym mięsem wieprzowym (ale nie za dużo, bo pieczeń wyjdzie za sucha)
3 ząbki czosnku
2 łyżki wegety
1 szkl. mleka
sól, pieprz



Przygotowanie

Boczek zmielić, Dodać przyprawy, wegetę, wlać mleko. Wyrobić jednolitę masę. Wyłożyć do formy keksowej wyłożonej folia aluminiową (z zapasem, aby po wyłożeniu mięsa można było je całe zakryć). Piec zawinięte w folii przez 1.5 godziny w tem. 175 stopni.

Po upieczeniu wyjąć z wytopionego tłuszczu - podawać na ciepło lub na zimno do chleba.

Paella z Malagi

Składniki

1 mały kurczak (podzielony na małe cząstki)
sól, pieprz, sproszkowana papryka
4 łyżki oleju z oliwek
2-3 cebule
1 ząbek czosnku
50 g krewetek
1 strąk czerwonej papryki
250 g pomidorów
3 łyżki masła
250 g świeżych małż morza północnego
250 g świeżych małż o muszlach w kształcie serca
250 g pełnoziarnistego ryżu
1/2 l bulionu z kury
szafran
100 g czarnych oliwek
300 g ugotowanych krabów
sok z 1 cytryny
kilka listków szałwi
1 limonka pokrojona w ćwiartki.
2 łyżki zielonego groszku (konserwowego)
     

         
   






Przygotowanie

Mięso wymyć pod gorącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, sproszkowaną papryką oraz olejem i pozostawić na 2-3 godziny. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić, wymyć i pokroić w paski. Pomidory umyć i poćwiartować. Rozgrzać masło i krótko smażyć na nim kawałki mięsa po obu stronach. Następnie mięso wyjąć i pozostawić do osuszenia. Na pozostałym tłuszcz usmażyć krewetki. Wyjąć. Do pozostałego na patelni tłuszczu dolać nieco wody. W powstałym wywarze dusić cebulę, czosnek i paprykę. Małże dokładnie umyć szczoteczką, wybierając jedynie zamknięte muszle ( otwartych muszli nie używa się, ponieważ są niedobre ). Ryż wsypać do "paellery" czyli specjalnej patelni, w której tradycyjnie przygotowuje się paellę (można ją zastąpić normalną patelnią o obwodzie przynajmniej 35 cm i o wysokim brzegu). Zagotować bulion, zalać nim ryż i mieszając zagotować na dużym ogniu. Patelnię zdjąć z ognia. Szafran rozpuścić w wodzie i wymieszać go z ryżem. Solą doprawić ryż do smaku. Jarzyny, pomidory i oliwki dodać do ryżu. Mięso kurczaka, małże, krewetki i kraby równomiernie rozmieścić na ryżu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni i na dole piekarnika ustawić nie przykrytą patelnię z paellą. Zapiekać ok 20 min (do miękkości ryżu). Przed podaniem udekorować ćwiartkami limonki.

Uwaga !!!! Potrawę tę należy podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Odgrzewana traci na smaku.

serniczek na zimno

Składniki

1kg. sera białegoo mielonego
cukier waniliowy
3 galaretki o kontrastowych barwach
truskawki(lub inne owoce)
rodzynki



Przygotowanie

W trzech naczyniach rozpuścić po jednej galaretce zmniejszając o połowę ilość wody.Jedną galaretkę wylać do płaskiego naczynia,gdy stężeje pokroić w kwadraciki.Ser zmiksować z jedna ostudzoną galaretką,dodać rodzynki,pokrojoną galeretkę i wymieszać.Masę wlać do tortownicy i poczwekać az sie zetnie.Poukładać owoce i zalać ostatnią galaretką.Jeśli ktoś lubi słodkie to musi dodać cukier.

poniedziałek, 6 lutego 2012

Lody zabajone

Składniki

Dla jednej osoby:
- jedno jajko,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka spirytusu,
- ok 3 łyzki dowolnego likieru jasnego koloru (pomarańczowego, brzoskwiniowego)



Przygotowanie

Zimne jajko ubić na puch z cukrami. Powoli dolać alkohol i wymieszać energicznie łyżką, po czym przelac do plastkowego naczynia i wstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie niecierpliwego czekania lody są gotowe.
Uwaga! Bardzo szybko roztapiają sie a po dłuższym czasie w temperaturze pokojowej żołtko może zacząć sie wytrącać od reszty.
Smacznego!

Olowy Tort kawowy

Składniki

Na biszkoptowy spód:
4 jajka100g cukru110g mąki80g migdałów1 łyzeczka proszku do pieczeniaNa masę kawową
250g gęstej smietany kremówki
50g kawy rozpuszczalnej1 laska wanilii (lub aromat waniliowy)200g bitej śmietany150g białej czekolady1 opakowanie zagędzczacza do smietany , np: 'Śmietan Fix'Różności do ozdoby





Przygotowanie

Przygotowac spód do tortu:
Oddzielić żółtka od białekŻółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogelBiałka ubic na pianęMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy z żółtek i cukru, wymieszaćDodać bialka i delikatnie wymieszaćNa końcu wsypać posiekane migdały (nie powinny być zmielone, aby bylo czuć ich kawałki) i ponownie wymieszaćPrzelac do natłuszczonej i wysypanej bułka tarta tortownicy o srednicy ok.24cmPiec ok.25 minut w 180 st. C (sprawdzać patyczkiem)Przestudzić i przekroić w poprzek na dwie części
Przygotować masę:
Śmietanę kremówkę wymieszać w miseczce z kawą, przykryc folią i pozostawić na noc w lodówce.Czekoladę rozpuścić, lekko przestudzić i wymieszać z miąższem wanilii (ew. aromatem waniliowym lub esencją) i bitą smietaną, przykryc i również odstawic na noc do lodówki.Nastepnego dnia kremówkę z kawą podzielić na dwie części.Jedną porcję połączyć z zagęszczaczem i ubićDrugą porcję utrzec z masą czekoladowo-waniliowo-smietankową.Połączyc obie masy na jednolity kremMasą przełożyć płaty biszkopta i pozostawić na noc w formie w lodówceUdekorować wedle uznania (ale uważać bo torcik jest bardzo lekki i delikatny, więc nie obciążać go zbyt ciężkimi ozdobami ;)












niedziela, 5 lutego 2012

Proste sosy do makaronu - śmietanowy z boczkiem

Składniki

Dla 3 osób: (na 500 g makaronu):

mały kubek śmietany (najlepiej 22% wzwyż)
cebulka
gruby plaster chudego, wędzonego boczku (ilość zależy od tego, jak treściwe ma być danie) - można też spróbować z szynką, byle nie mokrą.
sól, pieprz, pasuje szałwia, natka pietruszki
ser do posypania

Sos najlepiej pasuje do długich wstążek (tagliatelle), ale sprawdzi się też spaghetii.



Przygotowanie

Nastawiamy już wodę na makaron, bo sos jest ekspresowy! Boczek kroimy w poprzek na cieniutkie paseczki, podsmażamy na odrobinie oliwy lub masła. Niektórzy nie dają tłuszczu, bo i tak się nieco wytopi. Dodajemy cebulkę, szklimy. Zmniejszamy grzanie i wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Grzejemy parę minut, uważajac, żeby śmietana się nie zwarzyła (ale nawet wtedy sos będzie smaczny). Można już dodać część sera. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy serem i zieleninką. Sos jest prosty, a pyszny. Przywodzi na myśl trochę smak kluseczek z twarogiem na słono...

Paluszki krabowe pod ananasem

Składniki

Paluszki karbowe
Ananas w plastrach
Sos:
Majonez
Czerwone półsłodkie lub słodkie wino(ja zwykle korzystam z wina gronowego domowej roboty)



Przygotowanie

Paluszki (wystarczy rozmrozić- nie kroimy, tylko zdejmujemy foliową osłonkę),układamy na talerzu, na nie kładziemy plastry(bądź półplastry)odsączonego ananasa.
Polewamy sosem: Do majonezu stopniowo mieszając dodajemy wino, aż do uzyskania lekkiego zabarwienia winem,jednak sos musi być gęsty,konsystencja prawie taka jak majonez.
Celowo nie podaję dokładnych proporcji, zwykle robię to "na oko", jednak tego wina nie musi być dużo, można w trakcie mieszania próbować w którym momencie jest go wystarczająco i smak jest odpowiedni.
Jest to świetna przekąska na wszelkie imprezy,polecam!

Papryka konserwowa z miodem

Składniki

2,5 kg papryki
Zalewa:
1 szkl.octu 10%
5 szkl.wody
1/2 szkl.cukru
1/2 szkl. miodu
1 łyżka soli
Przyprawy na każdy słoik:
1-2 ząbki czosnku
1 mały listek laurowy
2 goździki
2 ziela angielskie
2-3 ziarnka pieprzu
10 ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki oliwy



Przygotowanie

Zalewę zagotować i wystudzić.
Pokrojoną paprykę ułożyć w słoiczkach wraz z przyprawami, zalać przestudzonym wywarem. Na wierzch dodać 1/2 łyżeczki oliwy (ew. oleju z pierwszego tłoczenia) - ale to nie jest konieczne. Zamknąć słoiki nieuszkodzonymi pokrywkami i pasteryzować 20 minut.
Tak przygotowana papryka jest jędrna i smakuje wspaniale.

skrzydełka tandoori

Składniki

Jak zwykle podaję w przybliżeniu
tandoori masala - łyżka
1 średni jogurt naturalnysól, pieprz, curry, papryka ostra wg uznania
miód - 2 łyżki
skrzydełka kurczęce, ilość wg uznania
czerwony barwnik spożywczy - łyżeczkaodrobina oliwy




Przygotowanie

skrzydełka dzielimy na trzy części, pozbywamy się pazurów.
Nacieramy solą i odstawiamy. Zajmujemy się teraz marynatą.
Mieszamy wszystkie pozostałe składniki do uzyskania jednolitej pasty. Wlewamy do szerokiego naczynia. Nasze skrzydełka dokładnie obtaczamy w marynacie i ukladamy w naczyniu. Przykrywamy i pozostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia pozostaje wyjąć nam skrzydełka, włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać pod przykryciem ok 45 min.

sobota, 4 lutego 2012

Jabłecznik pychota

Składniki

CIASTO

1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 proszek do pieczenia
2 jajka
4 szklanki mąki

1.5-2 kg jabłek
cynamon



Przygotowanie

CIASTO

Wszystkie składniki razem ugniatamy. Możemy dodać więcej mąki jeśli ciasto jest za miękkie. Dzielimy na pół i możemy włożyć na chwilę do lodówki.

Jabłka trzemy na tarce i dusimy na małym ogniu. Można też sobie darować duszenie. Dodajemy cynamonu.

*1/2 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę
* kładziemy jabłka
* drugą połowę ciasta też rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch
* robimy dziurki widelcem

Nieraz zostaje mi za dużo ciasta, więc wycinam ciasteczka i po upieczeniu dekoruje polewą i... czym tylko macie ochotę Duża frajda dla dzieciaczków.

Pieczemy ciasto około 40 minut, a ciasteczka odrobinę krócej, poprostu trzeba do nich zaglądać.

SMACZNEGO

Zielone pesto sanelli

Składniki

wychodzi ok.250ml

     2    zabki czosnku
  25g    orzeszkow piniowych
  40g    lisci bazyli
      1    lyzeczka grubej soli
   40g   swiezo startego parmezanu
150ml  dobrego oleju (moze byc z oliwek)



Przygotowanie

Wszystkie skladniki wrzucic do blendera i zmiksowac.

Pesto podawac do makaronu, jako dip, na pizze.....

Smacznego

piątek, 3 lutego 2012

Zupa rybna POLECAM

Składniki


10 dkg. dorsza (filet)
10 dkg. sandacza (filet)
10 dok. mintaja (filet)
10 dkg łososia (filet)
kostka bulionowa
cebula
papryka czerwona
puszka pomidorów krojonych
włoszczyzna
2 ziemniaki
czosnek
liśc laurowy
masło
koncentrat

UWAGA: Ryby można dobrać wg uznania , ja na podstawie doświadczeń dobrałam taki zestaw i go naprawde polecam.





Przygotowanie

CZAS PRZYGOTOWANIA Ok 60min  PORCJA 4-6 OS

W 2,5  litrach wody rozpuszczamy 2 kostki rosołowe , dodajemy liśc laurowy , do wrzątku wkładamy rybę pociętą na średnie kawałki, gotujemy ok 10 min na wolnym ogniu.

Na patelni rozpuszczamy tłuszcz(masło), podsmażamy w kolejności dodając: cebyla w "piórka" , pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę, porę i pietruszkę ( tej ostatniej mało), smażymy ok 10 min, dodajemy przeciśnięte 2 ząbki czosnku, smazymy ok 3 min , dodajemy pomidory w puszcze( w wersji pikantnej a taką lubię w tym miejscu dodaję 10 papryczek chilli) , smażymy a raczej dusimy wszystko ok 10 min. Następnie wlewamy wszystko do wywaru z ryby , dodajemy łyżkę koncentratu, gotujemy ok 20 min.

Zupę można zabielić śmietaną , podawać z makaronem , lub bez
MEGA SMACZNA , NIE ZNAM OSOBY KTÓREJ NIESMAKOWAŁA!!!!!!

Sałatka makaronowa z orzechami włoskimi

Składniki

25 dag makaronu (kolanka)
10dag sera pleśniowego, np. rokpola
8 łuskanych orzechów włoskich
2 łyżki masła
Sos:
po 2 łyżki kwaśnej i słodkiej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, rozmaryn  



Przygotowanie

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Orzechy posiekać, smażyć 2-3 minuty na maśle. Ser pokroić na małe kawałki. Makaron odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą, włożyć do salaterki. Dodać ser i orzechy z tłuszczem ze smażenia, wymieszać.
Sos:
obie śmietany i sok z cytryny wymieszać, przyprawić rozmarynem, solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę.

Sałatka owocowa lekka i zdrowa

Składniki

Składniki:

puszka owoców egzotycznych (mieszanych);
1 mały jogurt naturalny;
1 jabłko;
1 banan;
2 kiwi;
1 pomarańcza lub mandarynki;
ewentualnie rodzynki.

                         

                       Przykładowa mieszanka owocowa:)
                         Kupuję w Netto za 2 zł puszka;)



Przygotowanie

Wykonanie:

     Owoce z puszki odsączyć i wrzucić do miski, pozostałe owoce obrać, pokroić i ...do miski. Jeżeli ktoś lubi rodzynki, należy je wcześniej sparzyć (zalać wrzątkiem i odstawić na pół godz.), odsączyć i połączyć z resztą składników. Wszystko zalać jogurtem naturalnym i wymieszać. 

                           
                           

      Z mężem zajadamy się taką sałatką zwłaszcza na kolację. Smacznego:)

czwartek, 2 lutego 2012

Barszcz czysty - przepis bazowy

Składniki

wywary:

  ½ kilo buraków pokrojonych w plastry (większe skroić jeszcze raz na pół)
  łyżka octu
  3 ziarna ziela angielskiego
  4 ziarna pieprzu
  1 liść laurowy
zalać wodą, a w osobnym garnku w 1 litrze wody gotować warzywa:
  2 marchwie
  1 pietruszka
  po kawałku selera i opcjonalnie pora
wywary gotować powoli by bulkało, nie zagotować! 

do przyprawienia:

  3 ząbki czosnku
  cukier, ocet, sól
  2 łyżki zagęszczonego koncentratu lub pół butelki gotowego zakwasu buraczanego



Przygotowanie

Gdy oba wywary będą gotowe, połączyć odcedzając warzywa. Wrzucić ponacinany czosnek, podgrzać mocno by się przegryzły pamiętając o nie zagotowywaniu. Doprawić zgodnie z upodobaniami, opcjonalnie podkręcić koncentratem i zakwasem. Jest to przepis na czysty, klarowny barszcz, w wersji raczej słodszej niż kwaśnej, taki najbardziej lubię. Można go oczywiście modyfikować dodając zakwasu, lub wywaru z żeberek, boczku, mięsnego rosołu itp. Jako czysty bardzo dobrze smakuje z drożdżowymi rogalikami nadziewanymi mięsem i kapustą z mojego innego przepisu.

Kurczak trochę po chińsku

Składniki

2 piersi kurczaka
2  czerwone papryki
2 zielone papryki
6 cebul
sos sojowy
olej
pieprz



Przygotowanie

Mięso kroimy w kostkę polewamy sosem sojowym i odstawiamy na pół godziny.Paprykę kroimy w kostkę.Cebulę kroimy na ćwiartki i skrapiamy sosem sojowym.
Mięso usmażyć na oleju ,odstawić.Na oleju zeszklić cebulę i dodać paprykę,podsmażyć.Dodać mięso z kurczaka,polać sosem sojowym i dusić przez 5 min.
Podawać z ryżem.

Smacznego!

środa, 1 lutego 2012

iPijany Izydor

Składniki

Pijany Izydor

Składniki na ciasto:

30 dag margaryny30 dag cukru pudru8 jajek2 łyżki kakao14 dag mąkiproszek do pieczenia

Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i 8 żółtkami. Nastepnie dodać 2 łyżki kakao, mąkę przesieną z proszkiem do pieczenia - wymieszać. Na końcu dodać pianę z 8 białek. Piec około 60 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto przekroić. Posmarować marmoladą i złożyć.

Składniki na masę I:

20 dag orzechów2 garście cukrucukier waniliowyspirytus lub wódka

Orzechy zemleć w maszynce dodać oba cukry i zalać wódką tak, aby dało się łatwo rozsmarować na placku.

Składniki na masę II:

3 jajka15 dag cukru pudru2 łyżki kakaomasło

Jajka ubić na parze z cukrem. Kakao zaparzyć wrzącą wódką. Masło dobrze utrzeć następnie połączyć z kakao. Dodawać masę jajeczną i kontynuować ucieranie.

Składamy placek:

- ciasto kakaowe z marmoladą- masa I orzechowa- masa II- polewamy polewą.





Przygotowanie

Filet z kurczaka a la Gyros

Składniki

Porcja dla 2 osób:
- dwia podwójne filety z kurczaka
- przyprawa GYROS (najlepiej Kamis)
- ketchup
- majonez
- olej do smażenia



Przygotowanie

Filety z kurczaka kroimy w kosteczkę.
Obsypujemy przyprawą Gyros i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinkę.
Następnie smażymy na oleju, do miękkości.
Po nałożeniu na talerz polewamy niewielką ilością ketchupu i majonezu.

Najlepij smakują podane z frytkami lub pieczonymi zimniaczkami oraz z surówką z kapusty

risotto z prodiża

Składniki

70dag łopatki
4 woreczki ugotowanego ryżu (woreczki100 gramowe)
20-25 dag żółtego sera (utarty na grubych oczkach)
1 cebula
1 marchew
3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego Kotlin
spory pęczek pokrojonej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
bułka tarta i olej do wysmarowania prodiża
olej lub smalec do pieczenia mięsa




Przygotowanie

Mięso kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu, wrzucamy marchew i cebulę pokrojoną w półplasterki, do mięsa i podsmażamy- solimy i pieprzymy. Wlewamy odrobinę wody i razem dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia nadmiar wody odporowujemy. Do miski wkładamy mięso, ugotowany ryż, 3/4 utartego sera, natkę pietruczki , koncentrat pomidorowy-wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Całość wkładamy do prodiża posypujemy pozostałym serem i zapiekamy około 30 minut.


Danie jest super, kto raz spróbuje często je przygotowuje.

Risotto można zapiekać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

SMACZNEGO!!!

Muffiny szarlotkowe

Składniki

Przepis na 12 muffinek

PRODUKTY SUCHE:
2 szklanki mąki razowej (można użyć pszennej)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

PRODUKTY MOKRE:
3 jabłka
1 szklanka jogurtu naturalnego (albo mleka 3,2% albo maślanki)
2 jaja
1/2 szklanki oleju

*1 szklanka to ok 250 ml
**1 łyżeczka to ok 5 g




Przygotowanie

Jabłka dokłądnie myjemy, usuwamy części niejadalne (ja nie obieram skórki, ale wy możecie to zrobić) trzemy na tarce (lub robocie) na grubych oczkach, dodajemy do tego resztę produktów mokrych. Mieszamy wszytsko i dodajemy do produktów suchych. Całośc mieszamy dokładnie, ale niech pozostaną grudki w cieście. Pieczemy w formie wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami (takie papierki) przez 15- 20 minut w temperaturze 190ºC.
Śmiało możemy ciasto nakładać do końca foremki, bo się nie wylewa podczas pieczenia. Smacznego.