środa, 30 listopada 2011

Sukces

Składniki

220 g masła
Skondesowane słodkie mleko w puszce
3 duże łyżki ciemnego kakao
około 50 sztuk herbatników

foilia aluminiowa



Przygotowanie

To świetny deser! Robi go moja teściowa, a ja przejęłam od niej przepis i w Polsce też wszystkim smakuje :)

-Stopić masło w średnim garnku. Jak się roztopi, dodać skondensowane mleko i wymieszać, ciągle trzymając na małym gazie.
-Gdy się wymiesza, wyłączyć gaz.
-Dodać kakao i wymieszać.
-Pokruszyć, na średnie kawałki, herbatniki i dodawać do masy.  
-Gdy wszystko się dokładnie wymiesza i ostygnie, należy wyłożyć masę (ok. 3 łyżki) na folie aluminiową i zawinąć w rulonik o średnicy ok. 3 cm i długości ok. 10cm.

Z masy powinno wyjść kilka takich roladek.

Zawinięte w folie roladki włożyć zamrażalnika na jeden dzień.

Odwinąć z folii i pokroić w plasterki.

Świetnie smakuje do herbaty i kawy!

UWAGA: Jeżeli masa będzie za ciepła folia może się kleić (ale i tak jest pyszne!)

Super pierś dla niejadka

Składniki

1 pierś
2jaja
2 lyzki majonezu
2 lyzki maki
1/2 malej cebuli
sól, pieprz,wegeta i inne przyprawy, jak kto lubi



Przygotowanie

1. pokroić pierś w paski
2. z reszty składników wyrobić ciasto (a'la naleśnikowe)
3. wymieszać dokładnie pierś z ciastem i pozostawić na 30 minut w lodówce
4. rozgrzać dość sporą ilość tłuszczu (ok 0,5 cm na patelni)
5. zamieszać jeszcze raz pierś z ciastem i wylać na gorący tłuszcz
6. obracać co jakiś czas

Smacznego

Dżem z pigwy

Składniki



4 kg pigw
2 kg cukru
woda
1 szklanka rumu






Przygotowanie

Owoce pigwy umyć, ugotować w niewielkiej ilości wody, przetrzeć przetrzeć przez sito. Dodać 2 kg cukru, gotować mieszając, do czasu aż dżem zgęstnieje. Przed przelaniem do słoików dodać szklankę rumu. Po ostudzeniu zamknąć, przechowywać w chłodnym miejscu.

Biszkopt

Składniki

1.szklanka mąki zwyklej
0,5.szklanki mąki ziemniaczanej
0,5.oleju
4.jajka
1.proszek do pieczenia
1.cukier waniliowy
1.szklanka cukru kryształowego



Przygotowanie

ubić jajka...
dodać do jajek mąke zwykłą i ziemniaczaną + cukier...
wlać olej wsypać proszek do pieczenia i cukier waniliowy .....


piec przez 45 min...

SMACZNEGO !!!!!!!!!

PALCE LIZAĆ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wtorek, 29 listopada 2011

Chłodnik bananowy

Składniki

5 obranych z łupin bananów
4 papryczki chili
2 łyżki cukru
500 ml jogurtu
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Papryczki pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Banany pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Schłodzić.

Zupa brokułowa

Składniki

- 1,5 l wody
- kosc na wywar
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 2 lodygi selera naciowego
- listek laurowy
- po 5 ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- 2 srednie ziemniaki
- 2 duze rozyczki brokulow
- Vegeta, sol, pieprz, galka muszkatolowa
- pol szklanki smietany




Przygotowanie

Do garnka wlac wode, wlozyc kosc, przyprawy, starte na grubej tarce pietruszke i marchewke i pokrojonego selera. Zagotowac i gotowac 1 godzine. Po tym czasie dodac pokrojone w kostke ziemniaki i podzielone rozyczki brokulow. Gotowac jeszcze pol godziny. Sprobowac i doprawic do smaku. Zabielic smietana.

Zupa jest latwa w przygotowaniu, smaczna i zdrowa.




Rolada ziołowa ze schabu

Składniki

1 kg schabu wieprzowego
3 cebule
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
pęczek natki
1 mały seler korzeniowy
2 marchewki
1/2 szklanki bulionu z kostki
2/3 szklanki piwa
sól, pieprz,
rozmaryn
 



Przygotowanie

Schab naciąć, rozłożyć, rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. Cebule obrać, jedną posiekać. Natkę umyć, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i natkę, smażyć 2-3 minuty. Mięso posmarować zielonym farszem, zrolować, obwiązać nicią. Cebulę pokroić w ósemki. Marchewki i seler zetrzeć na tarce. Resztę oleju rozgrzać w brytfannie, zrumienić roladę. Dodać warzywa, wlać gorące piwo i bulion, piec 1 godz. w temp. 200°C.

poniedziałek, 28 listopada 2011

Ciastka z kokosem

Składniki


SKŁADNIKI:


1 kg mąki
1/2 kg margaryny
4 łyżki octu
25 dag cukru pudru
5 żółtek
1 opakowanie proszku do pieczenia na 1 kg mąki
wiórka kokosowe
powidło lub marmolada


 





Przygotowanie

WYKONANIE:
Mąkę posiekać z margaryną,żółtka roztrzepać z cukrem pudrem,dodać ocet,proszek do pieczenia i zarobić ciasto.
rozwałkować ciasto i wykrawać ciasteczka-połowę całych,drugą połowę z dziurką,te z dziurką maczać w białku i w wiórkach kokosowych.
Piec na złoty kolor w temp.180*C.Po upieczeniu smarować powidłem i sklejać razem-jedno całe,drugie z dziurką.


                                                    Smacznego!!!!!!!



UWAGI:-Ja robię zawsze z pół porcji ciasta-wychodzi tyle ciasteczek co na zdjęciu na obydwu talerzach.


Przepis pochodzi z przepisów siostry Anastazji.








Kurczak duszony po wegiersku

Składniki

kurczak
srednia cebula
2 lyzki koncentratu pomidorowego
2 lyzki maki
sol, pieprz, papryka slodka
kilka lyzek slodkiej smietany



Przygotowanie

Kurczaka pokroic na czesci, posypac sola, pieprzem i maka. Oproszone kawalki obrumienic na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Przelozyc do rondla, dodac pokrojona w kostke i zeszklona cebule, rozrobiony w 3/4 szklanki wody koncentrat, dolac troche wody, posypac slodka papryka i dusic do miekkosci ok. 30 minut. W trakcie gotowania mozna ew. jeszcze doprawic. Przed podaniem zaprawic smietana.

sos tatarski do jajeczka i śledzika

Składniki

4 ogórki kiszone
mały słoik pieczarek marynowanych
cebula
majonez
śmietana
musztarda
sól
pieprz



Przygotowanie

ja zawsze robie ten sos w blenderze - w pojemniku z zamontowanymi nożykami siekającymi - zajmuje mi to minute, wrzucam wszystko i włączam na małych obrotach, można w melakserze, ale i można pokroić wszystko drobniutko tylko to juz troche pracy jest

jak wszystko jest już razem wymieszane idealnie nadaje sie do jajek, do śledzi
można do sosu np wrzucac małe kawałki pokrojonych śledzi i zalać tym połówki jajek

ja czesto robie tylko z jakkami i jest super!

Smacznego

Pyszne ciasto drożdżowe z lodówki

Składniki

CIASTO:
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki oleju
5 jajek
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
można dodać połowki śliwek posypanych cukrem

KRUSZONKA:
1 szklanka maki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła ( miękkie lub roztopione w rondelku)
10 dag kokosu
1 cukier waniliowy



Przygotowanie

Wykonanie ciasta:
Do naczynia rozkruszyć drożdże, wsypać cukier, cukier waniliowy, olej, roztrzepane jajka z mlekiem, przesiane dwie szklanki maki, przykryc ściereczką i wstawić do lodówki nan noc. Następnego dnia wymieszać drewnianą łyzką i dodac kolejne dwie szkamki mąki, wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Poukładać połówki śliwek (przekrojoną częścią do góry).

Wykonanie kruszonki:
Wszystkie składniki włozyć do naczynia i dobrze wyrobić.

Na ciasto i sliwki pokruszyc posypkę. Wstawić do zimnego pieklarnika. Piec około 40-50 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.

niedziela, 27 listopada 2011

kurczak z warzywami

Składniki

75 dkg filetów z kurczaka lub indyka

2 młode cukinie

2 bakłażany

2 strąki czerwonej papryki

2 ząbki czosnku

2 cebule

2 łyżki oleju

sól, pieprz

natka pietruszki





Przygotowanie

Młode cukinie i bakłażany dokładnie umyć, wytrzeć i pokroić na niezbyt cienkie plasterki.

Z papryki usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.

Cebulę drobno posiekać.

Wszystkie warzywa, oprócz cebuli  wymieszać i dodać rozgniecione ząbki czosnku.

Na patelni rozgrzać olej  wrzucić najpierw cebulę i zeszklić.

Pozostałe warzywa dodać do zeszklonej cebuli  i dusić pod przykryciem 15 minut.

Mięso podzielić na 4 porcje ( 8 plastrów ), posypać  pieprzem, usmażyć na patelni bez tłuszczu, pod koniec smażenia posolić do smaku.

Podawać z uduszonymi warzywami, posypać pokrojoną natką pietruszki.



                                        Smacznego!!! 

Kasza manna na rosole

Składniki

rosół


marchewka


kasza manna błyskawiczna





Przygotowanie

Ugotować normalny rosół ale musi być w nim marchewka np na niedzielny obiad dla wszystkich. Wlać potrzebną ilość rosołu do garnka. Marchewkę ugotowaną w rosole rozdrobnić np widelcem i dodać do rosołu. Ugotować na rosole kaszę manną błyskawiczną bo gotuje się szybciutko. Wystudzić i podać dziecku. Proporcji nie podam bo nie pamiętam. Zresztą każde dziecko jest inne i lubi inną gęstość. Początkowo gotowałam patrząc na sposób przyrządzenia kaszy manny na opakowaniu a potem w zależności czy była za gęsta czy za rzadka zmieniałam ilość kaszy. Za drugim razem już powinna być odpowiednia bo wyczujecie jak dostosować kaszę do ilości rosołu. Ugotować oczywiście zamiast na mleku to na rosole. Ja proponuję podawać od 10 miesiąca ale każda mama sama niech uzna czy podać szybciej czy później. Rosołek ten mogą jeść również osoby dorosłe króre z racji diety muszą jeść lekkie potrawy o ile składniki są dla nich odpowiednie.

gulasz do kaszy

Składniki

1/5 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 pietruszka
0,25 kg ziemniaków
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 opakowania słodkiej papryki
2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyzka oleju




Przygotowanie

gulasz do kaszy
Mięso pokroić na grube kawałki i gotować przez 2 godziny (zależnie od miękkości mięsa). Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, oraz podsmażoną z czosnkiem cebulkę. Gotować jeszcze pół godziny. Osobno lub razem z mięsem ugotować ziemniaki, które należy później razem z wywarem z mięsa zblendować. Połączyć wszystko. Dodać sól, pieprz, paprykę, kminek, przecier pomidorowy. Zagęścić zasmażką. Smakuje bardzo dobrze z kaszą.

Torcik śmietanowo-truskawkowy

Składniki

BISZKOPT:
5 jajek
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki

MASA TRUSKAWKOWA:
750 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
30 dkg truskawek( świeże lub mrożone)
4 łyżki cukru do truskawek



Przygotowanie

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać chwile i następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. przełożyć do natłuszczonej tortownicy( śr. 22cm). Piec w temp. 180 st. ok. 40 min.

Truskawki zmiksować z cukrem. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl. zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać na gazie i rozpuścić.
Schłodzoną śmietane ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksowane truskawki i na końcu powoli wlewć przestudzoną żelatynę.

Biszkopt przekroić  na 3 części , gdy masa będzie odpowiednio gęsta przełożyć nią biszkopt. Najłatwiej zrobić to w specjalnej obręczy, wtedy masa może być rzadsza.
Pozostawić część masy do wykończenia brzegów i dekoracji.
Do dekoracji można odłożyć śmietanę bez dodatku truskawek tak jak na zdjęciu.

                  SMACZNEGO!!!  

                        

sobota, 26 listopada 2011

Faszerowane jajka Eliés

Składniki

4 jajka
1 czerwona papryka
natka pietruszki
pieprz

pasta z oliwek:
250g czarnych oliwek
3 ząbki czosnku
4 filety anchois
3 łyżki kaparów
4 łyżki oliwy z oliwek





Przygotowanie

Przygotowanie pasty: wszystkie składniki na pastę drobno posiekać i dodać oliwę, a najlepiej wszystko razem zmiksować.
Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu obrać, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtko (nie uszkadzając białka). Żółtka rozgnieść widelcem, dodać do nich 2 łyżeczki pasty z oliwek, łyżeczkę drobno posiekanej lub startej papryki oraz łyżeczkę posiekanej drobno pietruszki. Doprawić pieprzem. Nadzieniem faszerować wydrążone białka. Gotowe!

Jajka z pysznym nadzieniem

Składniki

5 jajek na twardo
20 dkg pieczarek
natka pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
majonez i gałązki natki pietruszki do dekoracji



Przygotowanie

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i smażyć do miękkości na oleju. Ostudzić.
Jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół i wyjąć żółtka do osobnej miseczki. Do żółtek wrzucić ostudzone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz i masę wyrobić dokładnie widelcem.
Połówki jajek nadziewać farszem za pomocą małej łyżeczki. Na każdej połówce nadziewanego jajka położyć kleks majonezu i gałązkę natki pietruszki. Można jeszcze dodatkowo posypać grubo zmielonym pieprzem.


Jajeczka są pyszne, wszyscy goście zawsze się nimi zajadają. Doskonałe na Wielkanoc i nie tylko :)))
POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO!

P.S: Czekam na opinie :)

Spaghetti w pikantnym sosie

Składniki

40 dkg makaronu spaghetti
10 dkg wyłuskanych pestek z dyni
4 średnie pomidory
150 ml oliwy z oliwek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chili
5 dkg tartego parmezanu (lub innego ostrego)
2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Nasiona dyni drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przygotowane składniki wymieszać z utartym żółtym serem. Dodać oliwę. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Spaghetti wymieszać z pomidorami i sosem. Posokić i popieprzyć do smaku. Podawać bardzo gorące.

środa, 23 listopada 2011

Sernik

Składniki


8 jaj
1,5 szklanki cukru
1kg sera
1 budyń śmietankowy (ważne, aby był bez cukru)
0,5 kostki masła
cukier waniliowy
bakalie




Przygotowanie

Masło roztopić.
Całe jaja zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj ser i zmiksuj. Dodaj stopione masło, budyń w proszku i ponownie zmiksuj. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem. Piekarnik na 180oC i piecz 45-60 minut.
Jeśli za mocno się zrumieni przykryj papierem.

Ten przepis jest bez bakali, jeśli ktoś chce je dodać to oczywiśc przed wylaniem na blachę ;)

Ciasto lub tort z musem czekoladowym i gruszkami

Składniki

ciasto:
- 3 jajka
- 80 g cukru
- po 50 g mąki pszennej i ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
mus czekoladowy:
- 1 duża puszka gruszek ale mogą być też świeże z tym, że miękkie i dojrzałe lub gruszki z kompotu (ze słoika). Gruszki można też zastąpić brzoskwiniami- jest tak samo dobre:))
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 1 aromat rumowy
poza tym:
- 250 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 4 jajka
- 60 g cukru pudru
- 200 g śmietany 36%



Przygotowanie

1. Ciasto: Żółtka zmiksować z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody. Na to przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
2. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i dodać do ciasta, po czym delikatnie wymieszać. Piec w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm w 200 stopniach przez 20-25 minut.
3. Gruszki odcedzić, pozostawiając płyn. Pokroić na ok. 1 cm plastry.
4. Sok z gruszek dopełnić wodą- płynu powinno być 250 ml. Z tego płynu przyrządzić galaretkę, dodać zapach rumowy i ew. cukier wg. uznania. Ostudzić.
5. Na ostudzone ciasto wyłożyć gruszki i zalać je lekko tężejącą gruszkowo-cytrynową galaretką.
6. Mus: Czekoladę rozpuścić, lekko rzestudzić. Żóltka zmiksować z cukrem na puszystą pasę, po czym stopniowo, cały czas miksując wlewać przestudzoną czekoladę- nie może być gorąca!
7. Osobno ubić na sztywno białka i śmietanę. Dodać do masy i delikatnie, dokładnie wymieszać.
8. Mus czekoladowy wyłożyć na masę gruszkową, wstawić do lodówki aż zastygnie.
9. ciasto można udekorować wiórkami białej lub ciemnej czekolady.

zdjęcie: Ave

wtorek, 22 listopada 2011

piersi kurczaka na ostro - przepis mojej mamy

Składniki

podwójna duża pierś kurczaka
2 jajka
2 łyżki magii
2 płaskie łyżki ostrej papryki w proszku
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
olej



Przygotowanie

Przygotuj panierkę ze wszystkich składników (jajka, magii, papryka, mąka) dokłądnie wymieszaj. Pierś z kurczaka umyj, oczyśc i pokrój na duże kawałki, następnie dokładnie wymieszaj z panierką i wstaw do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzej dosyc dużo oleju tak aby kawałki kurczaka były przykryte do ok. połowy. Wyłóż kurczaka porcjami na gorący tłuszcz. Smaż na złoty kolor.
smacznego

Ciasteczka jogurtowe

Składniki


Składniki:



225 g mąki
szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
60 g masła
60 g cukru
1 jajko
6 łyżeczek niskotłuszczowego jogurtu naturalnego




Przygotowanie

Wyśmienite ciasteczka jogurtowe. Lekkie i niskokaloryczne.                                   Na 100 g ciasteczek tylko 109 kalorii.

 

Wykonanie:

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać z masłem. Dodać cukier. Jajko roztrzepać z jogurtem i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać. Następnie rozwałkować ciasto na 1,5 cm i wycinać z niego kółka (ok. 5 cm) można szklanką a w środku kieliszkiem od wódki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 10 minut, aż ciacha zrobią się brązowo-złote. Smakują bez dodatków.

Przepis znaleziony w necie.

poniedziałek, 21 listopada 2011

Zawijańce drobiowe

Składniki

2 piersi z kuczaka
6-8 plastrów wędzonej szynki
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 marchewki
1/2 selera
1 por
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
ostra papryka mielona
sól




Przygotowanie

Mięso opłukać zimną wodą i oszuszyć, podzielić na porcje.
Podsmażyć na rozgrzanej oliwie na brązowo.
Wyjąć z patelni, opruszyć rozmarynem solą i papryką, każdy filet zawinąć w dwa plastry szynki.
Czosnek i cebulę pokroić w kostkę.
Marchew, seler i pora opłukać, wszystko pokroić w słupki.
Koncentrat wymieszać z białym winem.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać warzywa i czosnek, podsmażyć.
Wlać koncentrat z winem, dodać sól i paprykę do smaku.
Mięso ułożyć na warzywach i dusić 15 minut pod przykryciem na małym ogniu.










Przepis pochodzi z książki "Obiad na niedziele" Jolanta Muras

niedziela, 20 listopada 2011

Boże Narodzenie po niemiecku - Warkocz imbirowy

Składniki

Ciasto:
250 g mąki
1/2 opakowania suchych drożdży
4 łyżki chudego mleka
4 łyżki gęstej śmietany
10 ml słodziku lub syropu cukrowego
szczypta soli
1 łyżeczka imbiru
1 białko
1/2 żółtka
paczka rodzynek lub kawałek zaprawionego imbiru, lub inne bakalie

Oprócz tego:
tłuszcz do wysmarowania blachy
1/2 żółtka i 1 łyżka mleka słodzonego

Na lukier:
2 mandarynki
kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego
cukier puder



Przygotowanie

Ingwerzopf, tj. warkocz imbirowy, czyli ciasto typu Stollen, których nigdy nie braknie na niemieckich stołach świątecznych.

Mąkę przesiać i zmieszać z drożdżami. Dodać letnie mleko, śmietanę, słodzik, sól, imbir, białko i żółtko. Wymieszać wszystko mikserem (lepiej sprawdzają się haki niż zwykłe mieszadła).
Dodać wybrane bakalie i wgnieść je do ciasta. Całość przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na 3 równe części i uformować z niego 3 równe wałki. Wałki zawinąć w warkocz, ściskając i sklejając końce. Ułożyć na natłuszczonej blasze.

Żółtko zmieszać z mlekiem skondensowanym, otrzymaną masą posmarować warkocz. Ponownie odstawić pod przykryciem, na ok. 30 minut. Potem piec w nagrzanym piekarniku (200 st.C) przez ok. 25-30 minut.

Po wystygnięciu polukrować lukrem z mandarynek.
(Lukier: mandarynki drobno pokroić, wrzucić do rondelka z odrobiną wody, dodać aromat. Gdy się ładnie udusi, przetrzeć przez drobne sitko i wymieszać z cukrem pudrem.) Na wierzchu (we wgłębieniach) możemy posypać maczkiem, startą czekoladą lub czymkolwiek.

Z takich proporcji uzyskujemy warkocz, z którego da się ukroić ok. 16 skibek.

Smacznego :)

Oto mój warkocz jeszcze w piekarniku:

Arbuzowy koszyk

Składniki

 

 - 3-4 galaretki (różnego koloru),
 - 1/2 arbuza, 
 - mandarynki z puszki,
 - brzoskwinie z puszki,
 - ananas z puszki,
 - winogrona jasne i ciemne,
 - kiwi



Przygotowanie

  

     Galaretki ugotować w połowie podanej ilości wody podanej na opakowaniu, pokroić na kostkę.

                                      

     Owoce pokroić na niewielkie kawałki.
  Arbuza wybrać łyżką i pokroić, ze skórki wyciąć nożem koszyk. Wszystkie owoce wymieszać razem. 

                                   

     Galaretki wymieszać z owocami, najlepiej przed podaniem, wtedy sie nam nie rozpłyną.

                                   

     Sałatkę owocową przekładamy do skórki z arbuza i podajemy.

                                   

                                         S M A C Z N E G O ! ! !

piątek, 18 listopada 2011

karp po żydowsku z rodzynkami

Składniki

1-1,2kg karpia
sól,pieprz
4-5 goździków
4dkg masła
duża cebula
pół szklanki piwa
4-5 dkg jasnych rodzynków
sok z cytryny
1/2 łyżeczki otartej skorki z cytryny



Przygotowanie

Karpia sprawić,odciąć glowę,opłukać,pokroić w dzwonka o szerokości 2-3cm,osolić,oprószyć pieprzem,posypać tłuczonymi goździkami,skropić sokiem z cytryny.
Masło rozgrzać,włożyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę,zasmażyć nie rumieniąc,wlać piwo,ogrzać,włożyć rybę i dusić powoli pod przykryciem 30min.
Gdy ryba jest już gotowa wyjąc ale bardzo strożnie żeby się nie rozpadła ułożyć na półmisku.Do sosu włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową,zagotować.Sosem oblać rybę na półmisku.

Słiwki w czekoladzie

Składniki

10-12 śliwek węgierek
2 tabliczki czekolady deserowej
22-24 migdały



Przygotowanie

Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki-dokładnie, to ważne.Sliwki umyć przekroić na pół wyjąć pestki. W rondelku rozpuścić czekoladę,w której zanurzamy połówki śliwek, nadzianych np. na patyczek do szaszłyków. Położyć na kratce i poczekać aż czekolada zastygnie, ale zanim tak się stanie w miejsce po pestce włożyć po migdale. Wygląda to bardzo dekoracyjnie(niestety nie mogę zamieścić zdjęcia), zapakowane w przezroczystą folię i zawiązane np. rafią śmiało nadaje się na słodki prezent.

Indyk na sposób pieczeni wieprzowej

Składniki

indycze uda po 40-50 dkgząbek czosnku1/2 łyzeczki majerenku1/2 łyzeczki mąki2 łyzki oleju1 łyżka masła
sól




Przygotowanie

              Z udzców wytrybowac kości,mięso umyć ,posolic ,posmarować roztartym czosnkiem,posypać majerankiem,ułozyc w misce ,przykryc szczelnie i zostawic w lodówce na noc.Ja jestem zwolennikiem ziół i przypraw ,więc dajć ich o wiele więcej,np.przyprawę do gyrosa.Ale to tylko moja sugestia.
Nastepnego dnia rozgrzac olej z masłem (wtedy masło się nie pali),zrumienic mieso ze wszystkich stron ,podlać kilkoma łyzkami zimnej wody (używam tu czasem wytrawnego wina) i dusic pod przykryciem az będzie miękkie.
Mąke rozmieszać z 3 łyżkami wody,wymieszać z sosem powstałym w trakcie smażenia mięsa,wlać z powrotem do garnka i jeszcze 2 minuty podgrzewać ,aby sos zgęstniał.Pokrojoną w plastry pieczeń podawać z pokrojonymi w plastry i podsmażonymi ziemniakami.


Przepis pochodził kiedyś z "Poradnika domowego" sle przed modyfikacja.

Zapiekanka prawie Martusi

Składniki

1 kg ziemniaków
mielone drobiowe
4 cebule
3 pomidory
1 papryka zielona
1 brokuł
2 ząbek czosnku
przyprawy: odrobina soli, pieprzu cayenne
zioła prowansalskie.
20 dkg żółtego sera



Przygotowanie

Ziemniaki wymyć, wyszorować i ugotować w łupinkach.
  Na patelni zarumienić lekko pokrojone drobno cebule, dodać mięso mielone i podsmażyć razem. Dodać pokrojone drobno pomidory i paprykę pokrojona w paseczki. Przyprawić wszystko solą, pieprzem cayenne , ziołami prowansalskimi i zgniecionymi 2 ząbkami czosnku i jeszcze chwilę smażyć
  Na spód wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ułożyć obrane ze skórki i pokrojone w plasterki ziemniaczki. Na nie położyć przygotowaną warstwę mięsna. Kolejna warstwa to obgotowane lekko w osolonej wodzie brokuły podzielone na różyczki i ladnie ułożone. Całość posypać utartym żółtym serem .  Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez jakieś 20-30 min


czwartek, 17 listopada 2011

Ciasto miodowe z kaszą manną

Składniki

0,75 kg maki pszennej
1,25 szkl cukru pudru
1,5 łyzeczki sody
4,5 łyżki miodu
4,5 łyżki masła
3 jaja

Krem:
3 szkl mleka
0,5 szkl kaszy manny
1 kostka masła / margaryny
0,75 szkl cukru pudru
zapach arakowy
1 łyżka soku z cytryny
polewa czekoladowa do dekoracji ciasta
dżem owocowy / powidła / konfitura





Przygotowanie

Składniki na ciasto zagnieść razem i upiec 2 placki (blacha kwadratowa 20x20) potem każdy przekroić na pół tak aby powstały 4 placki ( mozna upiec 1 placek na dużą blachę i potem przekroić wzdłuż i w poprzek). Moje placki nalezy piec ok 15 min w rozgrzanym piekarniku 180 stopni. Jeśli ktos piecze każdą warstwę oddzielnie to wystarczy 10 min. ( placki są cieńsze)

Krem:

Zagotować mleko z kaszą manną i ostudzić. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem i dodawać stopniowo kaszę mannę. Na końcu dodać sok z cytryny i olejek arakowy ( w ostatecznosci może być rumowy).

Przełożenie ciasta: placek - konfitura- krem- placek- krem - placek- krem- placek- polewa.

UWAGA! ciasto jest najlepsze następnego dnia, kiedy placki zmiękną i wszystkie aromary się przegryzą.   Smaaaaczneeegooo!!!

Sałatka orientalna Krychy

Składniki

1 kapusta pekińska
15 dkg jasnych winogron
15 dkg ciemnych winogron
1 pomarańcza
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki płynnego miodu
1/8 białego pieprzu
szczypta zmielonych gożdzików
3 łyżki oleju



Przygotowanie

Kapustę pekińską pokroić w paski. Winogrona przepołowić, usunąć nasiona, włożyć razem z kapustą do salaterki.
Pomarańczę dokładnie obrać z żółtej i białej skórki, cząstki obrać z błonek, dodać do sałatki.
Pozostałe składniki wymieszać na jednolity sos, polać sałatkę, dobrze wymieszać podrzucając.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Smacznego

Niezawodny placek owocowy

Składniki

6 łyżek mąki
6 łyżek cukru pudru
2 jaja
0,5 kostki masła
1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat
0,5 kg owoców (rabarbar, jabłka, gruszki, wiśnie, śliwki, truskawki, czereśnie itp.)



Przygotowanie

Połączyć mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i aromat. Wbić jajka, wlać rozpuszczony tłuszcz i wymieszać. Owoce pokroić w kostkę, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Wyłożyc na blaszkę i piec ok 45 minut.

Ciasto naprawdę szybko się robi i do tego jest bardzo smaczne.
Zamiast masła można oczywiście użyc margaryny, ale trzeba pamietać, że kostka margaryny waży więcej niż kostka masła.
To jest przepis na małą blaszkę, dlatego ja zawsze robię z podwójnej ilości :)
Ciasto to jest rewelacyjne z rabarbarem.
Smacznego!

Maszyna do chleba - chleb orzechowy

Składniki

200 ml mleka tłustego
120 ml wody
340 g mąki białej
110 g mąki razowej
50 g posiekanych (lub zmielonych) orzechów włoskich
1 łyżeczka (5 ml) soli
3 łyżeczki (15 ml) cukru
25 g masła
2 ½ łyżeczki (12,5 ml) suchych drożdży  



Przygotowanie

Mleko z wodą podgrzej do temperatury 32 – 35 stopni Celsjusza. Do naczynia wlej mleko z wodą, następnie wsyp orzechy i mąkę, pamiętając, aby przykryła ciecz. Do każdego z rogów naczynia kolejno sól, cukier i masło. Na środku zrób małe wgłębienie i daj tam drożdże. Zamknij pokrywę i przyciskiem SELECT wybierz program 12 SPECIALITY RAPID CYCLE (cykl specjalny szybki). Wciśnij przycisk START. Po upieczeniu wyjmij pojemnik z chlebem, używając rękawiczek, następnie wyjmij chleb z naczynia i pozostaw do ostudzenia.

Dla ułatwienia podaję oryginalne nazwy programów. Moja maszyna - Kenwood - ma ich 12.

Przepis jest amatorskim tłumaczeniem z dolączonej do maszyny mini ksiązki kucharskiej.

Risotto z kurczaka

Składniki




2 filety z piersi kurczaka

3/4 szklanki ryżu

włoszczyzna

mała puszka groszku zielonego

3 łyżki tartego żółtego ostrego sera




olej
vegeta
pieprz
sól  








Przygotowanie


Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać oczyszczoną włoszczyznę, zalać wodą i ugotować. Pod koniec przyprawić solą i vegetą. Ryż wypłukać, zalać dwiema szklankami wrzącej wody, posolić i gotować na małym ogniu 15-20 min. Na patelni rozgrzać olej, włożyć przestudzony ryż oraz rozdrobnione mięso, dodać przyprawy i, mieszając, smażyć kilka minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać groszek, pokrojoną w kostkę marchewkę z rosołu, wymieszać. Przełożyć risotto do żaroodpornego naczynia. Polać po trawę kilkoma łyżkami rosołu, posypać serem i zapiekać 15 min w temperaturze 220°C.



wtorek, 15 listopada 2011

Sos ze swiezych grzybow

Składniki

male pieczarki
sol
swiezo zmielony pieprz czarny
olej
galazka rozmarynu
slodka smietana, poltlusta



Przygotowanie

rozgrzac wok, wlac lyzeczke oleju
pieczarki przesmazyc krotko na silnie rozgrzanym woku
posolic, popieprzyc, dodac galazke rozmarynu
podlac smietana
poddusic krotko

improwizacyjna pomidorowa MruMru

Składniki

normalna pomidorowa
wiórki kokosowe
banany
tabasco



Przygotowanie

Zrobic normalna pomidorowa, dodac wiorki kokosowe tak zeby sie troche pogotowaly, pod koniec gotowania wrzucic banany pokrojone w plasterki i dodac tabasco.
Proporcje w zaleznosci jak bardzo ma sie ochote na eksperyment

poniedziałek, 14 listopada 2011

Skrzydełka słodko-ostre

Składniki

50 dkg skrzydełek z kurczaka
3 łyżki oleju
3 łyżki ketchupu
vegeta lub przyprawa do drobiu
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
4-5 łyżek miodu



Przygotowanie

skrzydełka wymieszać w zalewie z podanych składników i odstawić do lodówki na 12h, żeby dobrze "przeszły". Piec w 180 stopniach około godziny

Sałatka brokułowa z płatkami migdałowymi

Składniki

1 paczka brokułu mrożonego np. Hortexu lub świeży
1 filet z kurczaka
1 paczka 100 g płatków migdałowych
ser feta
jogurt




Przygotowanie

Brokuł ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odsączyć. Włożyć do salaterki. Pierś z kurczaka pokroić na małe paseczki i usmażyć na patelni, a następnie dodać do brokuł. Dalej dodać ser feta pokrojony w kostkę, jogurt, i płatki mogdałowe wcześniej przysmażone na suchej patelni. Wymieszać i smacznego.

niedziela, 13 listopada 2011

Piersi z kurczaka w sosie rozmarynowo-grzybowym

Składniki

Na 2 porcje:

2 piersi z kurczaka pokrojone w kostke (niezbyt drobna)
300dkg pieczarek
1/2 cebuli
lyzeczka suszonego rozmarynu
200ml słodkiej śmietanki kremówki
sol,duzo pieprzu swiezomielonego
olej



Przygotowanie

Na rozgrzana patelnie z olejem wrzucamy pokrojone i przyprawione piersi z kurczaka oraz drobno pokrojona cebulke - smazymy az kurczak obsmazy sie z obu stron.
Pieczarki kroimy w grube plastry, dorzucacamy do miesa i cebuli, dorzucamy rozmaryn, pieczarki lekko solimy.
Gdy woda z pieczarek odparuje, zdejmujemy patelnie z ognia i mieszajac wlewamy do miesa i grzybow smietanke.
Odstawiamy na maly gaz, pozawalmy sie smietance gotowac ok 10 min. W tym czasie doprawiamy sos duza iloscia swiezozmielonego pieprzu, ewentualnie dosalamy.
Podajemy gdy sos wystarczajaco zgestnieje.

Podawac z makaronem, ryzem lub kasza kus-kus.

Piersi drobiowe z warzywami

Składniki

1 kg piersi kurczaka lub indyka


60 dag pieczarek


1 główka brokułów


1/2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem


1 cebula


3 szklanki bulionu z kostki


10 dag masła


2 łyżki mąki pszennej


2 łyżki natki pietruszki


słodka mielona papryka


sól,


pieprz







Przygotowanie

Piersi kurczaka pokrój w kostkę.

Oprósz solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej połowę masła, obsmaż mięso i przełóż do rondla.

Zalej bulionem i duś do miękkości (ok. 35 minut).

Cebulę obierz i posiekaj.

Pieczarki przekrój na pół lub na 4 części i usmaż na pozostałym maśle.

Gdy sok odparuje, dodaj cebulę i smaż aż do lekkiego zrumienienia.

Następnie zawartość patelni przełóż do duszącego się mięsa.

10 minut przed końcem duszenia dodaj marchewkę z groszkiem.

 Brokuły podziel na różyczki.

Ugotuj w osolonym wrzątku, osącz i trzymaj w cieple.

Mąkę wymieszj z 5 łyżkami zimnej wody, dodaj do mięsa i zagotuj.

Dodaj natkę pietruszki.

Potrawę dopraw solą, papryką oraz pieprzem, przybierz brokułami i podawaj gorącą, z pieczywem, ryżem lub makaronem.


 

Tort cappuccino - wiśniowo - bananowy

Składniki


Biszkopt: 4 jaja, 3/4 szkl. cukru, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa I: gotowy krem karpatka 5 minut Delecty, dwie saszetki kawy cappucino, 350 ml mleka, wiśnie z syropu (1 słoik), 100 ml spirytusu
Masa II: gotowy krem bananowy (lub waniliowy), 100 ml mleka, 150 ml likieru bananowego, 1 banan
Ponadto: bita śmietana w sprayu, 12 kulek Ferrero Rocher, różyczki cukrowe i pisaki do ciasta do celow dekoracyjnych, kilka m&m, płatki migdałowe



Przygotowanie

Ciasto: białka ubić na pianę, dodać cukier i żółtka, na końcu mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie nierówne części (2/3 i 1/3). Do mniejszej wsypać kakao i ubić. Oba ciasta wylać do dwóch identycznych tortownić i piec aż do odejścia boków ciast od ścianek blach. Biszkopt jasny podzielić na dwa placki.  W biszkopcie ciemnym i jednym placku jasnego powycinać kieliszkiem otwory. Kóleczka jasne włożyć w placek ciemny i odwrotnie.
Masa I: krem karpatkowy przygotować używając 350 ml mleka. Pod koniec ubijania dodać proszek kawy cappuccino.
Na placku białym z ciemnymi kółkami wyłożyć wiśnie namoczone w alkoholu. Na wiśnie wyłożyć krem, zostawiając trochę do dekoracji wierzchu i boków torta.. Na krem położyć placek ciemny z jasnymi kółkami.Masa II: Mleko i likier bananowy wymieszać. Na bazie tego płynu przygotować krem z masy II.Krem wyłożyć na placek ciemny z białymi kółkami, a na kremie położyć plastry banana. Przykryć Trzecim plackiem biszkoptu (jasnym).Resztę kremu z masy I użyć do pokrycia wierzchu i boków.Dookoła tortu wycisnąć bitą smietanę. Na kleksach ze śmietany ułożyć kulki Ferrero Rocher. Różyczki ułożyć dekoracyjnie na środku, a między nim i m&m. Kolorowym pisakiem wycisnąć odpowiedni napis. Boki torta udekorować płatkami migdałowymi.

sobota, 12 listopada 2011

Potrawka z kurczaka z chili

Składniki

2-3 piersi z kurczaka
2 jajka
2 łyżki mąki kartoflanej
łyżeczka soli
2 łyżeczki chili
1 papryka czerwona
2 cebule
1 duży por
1/3 szkl sosu sojowego
2/3 szkl wody




Przygotowanie

Pokrojoną pierś kurczaka wymieszać z jajkami, mąką kartoflaną i przyprawami. Usmażyć i przełożyć do garnka. Pokroić paprykę, cebule i pora. Podsmażyć i dodać do kurczaka.Dodać sos sojowy i wodę. Gotować 20-30 min. Smacznego

Potrawa jest bardzo ostra! Osobom mającym wrażliwe kubki smakowe proponuję dodać mniej chili lub zastąpić ostra i słodką papryką.

Sałatka pychotka z warzyw

Składniki

Co potrzebujemy :

- brokuły
- kalafior
- pomidory
- zielony ogórek
- gęstą śmietanę




Przygotowanie

Gotujemy brokuły i kalafiora w osolonej wodzie ( nie mogą być bardzo miekkie ). Po ugotowaniu czekamy aż będą zupełnie zimne i wtedy rozdzielamy je na różyczki. Ogórka obieramy ze skórki kroimy go w średnią kostkę z pomidorem robimy to samo ( no chyba że mamy koktajlowe to kroimy je na pół ). Wszystko przekładamy do miski przyprawiamy odrobiną soli i polewamy GĘSTĄ śmietaną . Pychotka



Smacznego

piątek, 11 listopada 2011

Polędwica wp z kaparami i kolorowym pieprzem

Składniki


polędwica wieprzowa (troche długa była)
2 szalotki
sol
pieprz kolorowy świeżo zmielony i kolorowy luzem
2 ząbki czosnku
1/3 szkl. białego półwytrawnego wina
mały kubeczek śmietany 18% do sosów
łyżka kaparów
1-2 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej
oliwa z oliwek
300 ml bulionu (miałam rosól drobiowy)




Przygotowanie

Meiso umyc, osuszyc, pokroic w grube plastry, rozgrzac oliwe obsmażyc na rumiano mieso, opruszyc sola i pieprzem. Dodac pokrojone szalotki i czosnek, podlac winem, troche odparowac zeby wino oddało swoj smak, podlać bulionem i dusic ok 20 minut, w trakcie obrócić. Do gęstniejacego sosu dodac musztarde, kolorowy pieprz i mielony. W sosie rozprowadzic smietane, chwile poddusic razem. Dodac kapary. Jesli trzeba doprawic sobie jeszcze do smaku. Jedlismy z kopytkami.

Filety z mintaja

Składniki

- 4 mrożone filety z mintaja
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz



Przygotowanie

Filety rozmrażamy i pozwalamy wodzie odciec. Dodatkowo wyciskamy z ryby pozostałą wodę ręcznikiem papierowym. Następnie rybę solimy i pieprzymy z obu stron. Panierujemy w następujacej kolejności: Mąka, jajko, bułka tarta. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Podajemy najlepiej z pyrami puree oraz buraczkami.

Tarta z agresto-porzeczką

Składniki

CIASTO KRUCHE:
500g mąki pszennej
200 g masła (o temperaturze pokojowej)
szczypta soli
2 żółtka + 2 białka
2,5 łyżki smietany 18%
1 jajko
2 łyżki cukru pudru

NADZIENIE:
300 g owoców agresto-porzeczki
100 g cukru


*1 łyżka to ok 15 g



Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto: wszystkie skłądniki ze sobą łączymy i wyrabiamy dokładnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Owoce obieramy z częsci niejadalnych, jesli mamy mrożone to odmrażamy.
Ciasto wykładamy na przygotowaną formę do tart (wysmarowaną tłuszczem), nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180ºC. Upieczone ciasto wyciągamy i dajemy na wierzch owoce, gęsto posypujemy cukrem, ponieważ agresto-porzeczka jest bardzo kwasna. Dwa białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dajemy na owoce. Dodatkowo wierzch można posypać drobnym cukrem kryształem. Pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180ºC. Smacznego

*Agresto-porzeczkę można zastąpić zwykłą porzeczką czy aronią, ale wtedy pamiętajmy że musimy zmiejszyć ilosć cukru.

  

czwartek, 10 listopada 2011

eve's kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Składniki


piersi z kurczaka - 450g
młoda cebulka poszatkowana - łyżka stołowa
duża marchew - pokrojona na dość cienkie plastry
duża zielona papryka - pokrojona pobierznie
duża cebula - pokrojona w dosyć cienkie piórka
pół łyżeczki poszatkowanego imbiru
pół łyżeczki poszatkowanego czosnku
olej - 5 łyżek stołowych

marynata:


jasny sos sojowy (light soy sauce)
szczypta białego pieprzu
łyżka stołowa octu ryżowego
pół łyżeczki soli
odrobina oleju

sos:


osiem łyżek stołowych octu ryżowego
dwie łyżeczki jasnego sosu sojowego
cztery łyżki stołowe cukru (ja używam brązowego)
sześć łyżek stołowych ketchup'u (ja uzywam tych bardziej podobnych do przyprawy niż do przecieru pomidorowego ponieważ nie znosze pomidorów.

Podane proporcje ilościowe są dla 4 - 5 osób i oczywiście można je indywidualnie modyfikować.



Przygotowanie

piersi z kurczaka pokroić na sześciany o długości boku 2 - 3 cm. W misce wymieszać składniki marynaty po czym dodać skrojonego kurczaka i wymieszanego w marynacie odstawić na 20 -30 min. do rondelka włozyć składniki sosu i mieszając na średnim ogniu roztopić dodany cukier nastepnie odstawić. na średnio rogrzaną patelnię dodać 3 łyżki stołowe oleju nastepnie dodać kurczaka i usmażyć go kolejno odstawić. w głębokiej patelni rozgrzać pozosyałe dwie łyzki oleju i dodać czasnek oraz imbir, smażyć aż wydobywać się bedzie intensywny ich zapach. Dodać warzywa (cebulę, paprykę, marchew) i smażyć przez kilka minut tak by cebula się zeszkliła. do warzyw uprzednio ugotowanego kurczaka i podsmażać przez 2 minuty, nastepnie dodać wcześniej przygotowany sos i mieszając pozostawić na ogniu przez kolejne 2 minuty. Podawać posypując odrobinę cebulką z ryżem lub chrupkami krewetkowymi. Polecam wszystkim fanom azjatyckich potraw oraz tym lubiącm słodko - kwaśne smaki. Niestety nieodzwonym elementem dania jest sos sojowy i ocet ryżowy bez których danie nie bedzie miało orientalnego charakteru.

Karkówka z warzywami

Składniki

- 1,5 kg karkówki,
- ok. 300 ml ketchupu np. Kotlin,
- ok. 300 ml koncentratu pomidorowego,
- około 200g powideł śliwkowych,
- 2 cebule,
- warzywa na patelnię (moję ulubione: kalafior, brokuły. pieczarki, marchew), latem daję świeże,
- sól, pieprz




Przygotowanie

Karkówkę pokroić w plastry 1-1,5 cm, posolić i popieprzyć, nie rozbijać.  Z ketchupu, koncentratu, powideł i cebuli pokrojonej w półksiężyce zrobić marynatę. Obtoczyć każdy z plastrów i zostawić na 0,5-1 godz. Naczynie do pieczenia leciutko wysmarować tłuszczem. Karkówkę poukładać, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-2000C na około 1-1,5 godz. Warzywa przyprawić,  podsmażyć na patelni, ale nie do miękkości. Gdy karkówka będzie prawie dobra wyłożyć na nią warzywa i około 10 min zapiekać razem. Smacznego


Czasem mięso zawiera dużo wody więc przed włożeniem warzyw odlewam nadmiar. Mniejszą ilość karkówki robię w naczyniu żaroodpornym, większą natomiast na blaszce, którą przykrywam folią aluminiową.

Leczo po mojemu

Składniki

Wszystkie ilości składników wg. uznania:
kiełbasa zwyczajna ale z tych lepszych2 cebule3-4 ząbki czosnkupapryka świeża w trzech kolorach
cukinia młoda nie obrana ze skórkipieczarki2 pomidory obrane ze skórki i wypestkowane2 łyzki keczupu ostregosól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, słodka paprryka w proszku2-3 łyżki oliwy z oliwek



Przygotowanie

Na patelni rozgrzewam oliwe, daje kolejno cebula z czosnkiem, kiełbase i lekko podpiekam. Następnie pieczarki- i je odparowuje z wody-a potem papryka, cukina, pomidory i oczywiście przyprawy.Wszystko podlewam 2-3 łyzkami wody i duszę chwile pod przykryciem, ale taki czas by cukinia była chrupka.




Życzę smacznego!

środa, 9 listopada 2011

zupa chowder z wędzonego łupacza i kukurydzy

Składniki

2 łyżki oliwy
1 siekana cebula
1/2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
600ml bulionu rybnego
300 ml mleka
150ml kremówki
25dkg kukurydzy z puszki
45 dkg wędzonego łupacza albo dorsza, bez ości i skóry, może być łosoś, ale wędzony pstrąg czy makrela też się nada (można kupić odfiletowane kawałki w opakowaniach próżniowych, nadają się idealnie)
siekana pietruszka i szczypior



Przygotowanie

konia z rzędem temu, kto porwie się na zrobienie tej zupy. przepis dziwaczny, wykradłam mojemu angielskiemu przyjacielowi po tym, jak ją dla mnie ugotował. jest naprawdę pyszna i zamierzam ją zrobić w domu, choć gdybym ją po prostu tutaj zobaczyła, w życiu bym się nie skusiła :P

rozgrzać oliwę, poddusić na niej cebulkę ok 5 min, dodać ziemniaki, smażyć jeszcze minutę
wlać bulion, gotować ok 12-15 min aż ziemniaki zmiękną, wyjąć cedzakiem połowę ziemniaków
dodać mleka i zblendować na gładki krem
dodać śmietanki, zagotować, wrzucić kukurydzę,
2 min póżniej wrzucić pokrojoną w kostkę rybę i odłożone wczesniej ziemniaki, podgotować kolejne 3-4 minuty
posypać zieleniną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
podawać ze świeżym pieczywem
tutaj wersja z łupaczem. nie wiem czemu, ale wędzony łupacz jest z wierzchu żółty . w uk bez problemu można kupić rybne kostki bulionowe np knorra, ale w polskich warunkach można użyć bulionu np warzywnego

Zapiekane piersi z kurczaka

Składniki

piersi z kurczaka
ziemniaki
ser żółty
majonez
sól, pieprz
cebula
olej do wysmarowania prodiża



Przygotowanie

Oczyszczone i posypane ulubionymi przyprawami piersi z kurczaka ułożyć na środku żaroodpornego naczynia. Obłożyć naokoło cząstkami ziemniaków oprószonymi solą i pieprzem. Przykryć cienką wartwą cebuli pokrojonej w kosteczkę oraz warstwą startego grubo żółtego sera. Wszystko posmarować cienką warstwą majonezu.

Naczynie przykryć. Zapiekać około 1,5 godziny.

Danie nie należy do dietetycznych, ale od czasu do czasu warto je zrobić.

wtorek, 8 listopada 2011

Babka z kwaśnej śmietany

Składniki

3 jaja,
1 szkl cukru ( ja daję mniej),
1 szkl kwaśnej śmietany,
2 szkl mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka masła, bakalie



Przygotowanie

Całe jaja utrzeć z cukrem i masłem. Wlać śmietanę, wsypać mąkę partiami oraz bakalie. Wymieszać Piec ok 30 minut w gorącym piekarniku Przepis mam jeszcze z czasów szkoły podstawowej czyli wieki temu, podzieliła się nim moja ówczesna koleżanka

Sajgonki wg M&Ł

Składniki


papier ryżowy
30 dag mięsa mielonego wieprzowego
makaron z zupki chińskiej (pół opakowania)
2 marchewki
pietruszka
Kawałek selera
mala cebula
1 jajko
sos sojowy
olej do smażenia
kostka rosołowa
przyprawy: warzywko, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, czosnek granulowany




Przygotowanie

warzywa przecieramy na tarce, cebule siekamy mięso mielone podsmażamy na odrobinie tłuszczu, dodajemy do niego kostkę rosołową i majeranek do mięsa dodajemy warzywa i ok. 2 łyżki sosu sojowego podsmażamy, aż warzywa będą miękkie i odparuje się cała woda przyprawiamy do smaku podanymi przyprawami makaron zalewamy gorącą woda i czekamy aż zmięknie dodajemy makaron do mięsa z warzywami, mieszamy i chwile podsmażamy czekamy, aż farsz wystygnie i wbijamy jajko papier ryżowy zamaczamy w zimnej wodzie na malutką chwilką i kładziemy na suchej szmatce rozłożonej na stole nakładamy farsz i delikatnie zwijamy tak jak krokiety pozostawiamy w suchym miejscu, az sajgonki wyschną na ok. 1 h. (myszą być dość suche) w patelni rozgrzewamy tłuszcz i smazymy sajgonki na złoty kolor Podajemy z ryżem lub frytkami i surowką oraz sosami. Smacznego!

poniedziałek, 7 listopada 2011

Hot Dog

Składniki

bułki do hot dogow(ja uzywam z sezamem) , lub zwykle bagietki - ja uzyłam 8


1 cebula


ser zółty 15dkg


8 parówek


sałata rzymska


pomidor


2ogórki kiszone


sól, pieprz

majonez, keczup



Przygotowanie

Bulki przekrawamy, ale nie do konca- tak zeby sie nie rozpadly. Kladziemy na kazda parowke. Cebule chwilke podsmazamy. Dodajemy na parowki. Posypujemy serem i wkladamy do piekarnika -az ser sie rozpusci. Wyciagamy. Do kazdej bulki dajemy salatke, ogorki i pomidory. doprawiamy np sola czy pieprzem. Na wierzch lejemy keczup i majonez.

uszka z grzybow

Składniki

Ciasto:
80 g maki,
1 zoltko,
odrobina wody.

Farsz:
30 g grzybow,
1 cebula,
20 g masla,
lyzka tartej bulki,
1 bialko,
zielona pietruszka.



Przygotowanie

Ugotowane grzyby usiekac bardzo drobno,przesmazyc na masle z cebula,wymieszac dokladnie z bulka tarta,usiekana pietruszka,bialkiem i szczypta soli.

Zagniesc oddzielnie ciasto.Rozwalkowac cienko,ciac male kwadraciki,nakladac grzybki,sciskac brzegi bardzo waziutko,laczyc dwa rozki razem i gotowac na wrzatku.

Pierożki serowe z jabłkami

Składniki

po 25 dkg mąki, margaryny i sera twarogowego,
75 dkg szrej renety,
cukier puder i cukier waniliowy







Przygotowanie

Ser zemleć, mąke posiekać z margaryną. Połączyć wszystko razem i wyrobić ciasto.
Rozwałkować je na placek o grubości ok. 0,5 cm.
Szklanką wykrawać krążki albo nożem kwadraty.
Jabłka obrać i pokroić na ósemki,usunać gniazda nasienne.
Na każdym krążku położyć kawałek jabłka i zlepić jak pierożek albo rogi i boki kwadrata zlepić razem u góry ze sobą tworząc piramidkę.
Pierożki umieścić na blasze posmarowanej tłuszczem i piec 30 min. w temp. 180 -190 stopni.
Gotowe pierożki obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

dodatkowe informacje
Pierożki będą smaczniejsze jeśli kawałki jabłek usmaży sie w gęstym syropie

sałatka znikająca ze stołu

Składniki

1 puszka ananasa
1 słoiczek selera
35 dag żółtego sera
4-5 ząbków czosnku
majonez  (polecam kielecki lub jogomajo)
przyprawy:sól. pieprz



Przygotowanie

ananas odcedziś z soku i pokroić na kwadraty,
seler odcedzić i przepłukać zimną, przegotowaną wodą,
ser zetrzeć na grubej tarce,
czosnek (ilość zależy od upodobań smakowych) zmiażdżyć,

wszystko razem połączyć w miseczce i dodać majonez (również wg upodobań, ja daję 2 łyżki, można też dodać 1 łyżkę śmietany)
doprawić

podawać schłodzone!

Nazwa sałatki jest odzwierciedleniem tego co dzieje się kiedy stawiam ją na stole:)
Polecam ją głównie ze względu na ekstrawaganckie w kuchni połączenie ananasa i czosnku, dodatek sera i selera łagodza tę wojnę smaków.

niedziela, 6 listopada 2011

Slonecznik 2 - dekoracyjna sałatka

Składniki

2 podwójne piersi z kurczaka ok.50 dag
przyprawy – sól,pieprz,wegeta,sproszkowana czerw.papryka
olej
mała puszka kukurydzy
6 plastrów ananasa ze syropu
duża ilość pokrojonej natki pietruszki
40 dag czerwonych winogron
brzoskwinie z puszki lub 6-8 mandarynek podzielonych na cząstki
dobry majonez
                              



Przygotowanie

mięso pokroić w gruba kostkę posypać przyprawami,obsmażyć na oleju i udusić do miękkości(albo udusić w całości a potem wystudzone pokroić)
do wystudzonego mięsa dodać
odsączona kukurydzę
pokrojony w kostke ananas
polówki winogron te od ogonków,(usunąć nasionka),a resztę zostawić do dekoracji
duzo pokrojonej zielonej pietruszki
i część majonezu
delikatnie wymieszać.
Sałatkę tę wyłożyć na okrągły półmisek tworząc kopczyk, posmarować jeszcze majonezem.Wokół ułożyć plastry brzoskwiń lub cząstki mandarynek,a na środku ułozyć winogrona.

                                                      
 P.S. Salatka w formie slonecznika raz jeszcze,tym razem w środku oprócz mięska,ananas,winogrona i kukurydza.Polecam!

Skrzydełka słodko-kwasne od Lotos1

Składniki

1kg-Skrzydełek

5łyżek-ketchupu Hellmann's
2łyżki-oleju
2-3łyżki-miodu
3-4łyżki-soku z cytryny
2łyżki-maggi
2szczypty(duże0-przyprawy do kurczaka(prymat),vegeta(dla smaku),pieprz czarny
Można dosypać-sezam lub ziarenka słonecznika








Przygotowanie

Wszystko wymieszać wraz ze skrzydełkami i odstawić do marynowania na 1-3h.Zapiekać w piekarniku 200st do godziny.
Całą marynatę można zrobić według gustu,dla tych kto lubi słodszę,to dodać więcej miodu,a dla tych kto kwaśnę,to więcej soku z cytryny,a mniej miodu.
Życzę smacznego!

Sałatka z papryki i pomidorów

Składniki

1 kg marchewki
1,5 kg papryki
2 strąki papryczki ostrej /lub 2 łyżeczki w proszku/
1 kg cebuli
1,5 kg czerwonych pomidorów
1,5 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki soli
4 łyżki cukru
1/2 l octu 10 /można trochę mniej/



Przygotowanie

Marchewkę i cebulę pokroić w plasterki, paprykę w paseczki /krótkie/. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną marchew - gotować 10 min. następnie dodać paprykę i cebulę - gotować następnych 10 min.
Dodać sól i cukier, zalać gotującym się octem /ocet zagotować  osobno/ i gotować jeszcze 1o min. Na koniec wrzucić pokrojone pomidory /oczywiście wcześniej obrane ze skórki/ i już tylko chwilkę pogotować.
Nałożyć do słoików i zapasteryzować.

Ja nie pasteryzuję - wkładam gorące do słoików /pełny słoik, po brzegi/, zakręcam i odwracam. Tak zresztą robię wszystkie przetwory przygotowywane "na gorąco".

Jest to moja najbardziej ulubiona sałatka zimowa ! 

sobota, 5 listopada 2011

Gratin ze szpinakiem i szynką

Składniki

600 g mrożonego szpinaku,
1 duża cebula,
2 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, zmielona gałka muszkatołowa,
150 g gotowanej szynki,
500 g pomidorów,
100 g startego ementalera,
2 łyżka śmietany kremówki,
1 łyźeczka oregano,
tłuszcz do formy,
2 łyżki masła
 



Przygotowanie

Szpinak rozmrozić i odparować. Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczony i zmiażdżony czosnek oraz szpinak. Całość doprawić do smaku i przestudzić. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Szynkę pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ósemki. Szynkę dodać do szpinaku wraz z połową porcji sera, śmietaną kremówką i oregano, wymieszać. Do masy szpinakowej dodać 1/2 porcji pomidorów. Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć masę szpinakową i pozostałe pomidory. Całość posypać serem. Na wierzchu ułożyć masło pokrojone w wiórki. Zapiekać ok. 25 minut.

Jajeczna awanturka

Składniki

-5 jajek
-1 puszka sardynek w oliwie
-1 czerwona cebula
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-10 plasterków pomidora
-troszkę zieleninki (żeby potrawa ciaszyła nie tylko usta ale i oko ;))



Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i każde przekroić wzdłuż na połowę. Wyjąć żółtka.
Cebulę drobno posiekać.
Sarsynki rozetrzeć z posiekaną cebulą, dodać żółtka i przyprawy. Ucierać aż masa będzie jednolita i dość pulchna. Wtedy przełożyć ją do rękawa cukierniczego (nie wiem czy użyłam prawidłowej nazwy... W każdym razie chodzi mi o ten "worek" z końcówką, którym się dekoruje ciasta :)). Białka dekoracyjnie napełnić awanturką.
Plasterki pomidora rozłożyć na półminku, na kaźdym położyć 1 jajko. Przybrać zieleniną.

Tak od siebie dodam jeszcze,że to bardzo fajna przekąska na różne przyjęcia. Nie wiem jak będzie u Was ale moich gości zawsze zadziwia swym smakiem. Oczywiście jak najbardziej pozytywnie :D

Smacznego :)

piątek, 4 listopada 2011

Dorsz z masłem escargot

Składniki

Masło escargot:
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 cebula szalotka, drobno posiekana
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1 i 1/2 łyżki szynki parmeńskiej drobno posiekanej (prosciutto crudo)
1 łyżka zmielonych na pył migdałów bez skórki
2 łyzki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz do smaku
1/4 łyżeczki grubej soli morskiej

2 łyżki oliwy
5-6 filetów z dorsza
gruba sól morska
świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 230ºC. W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki masła escargot, oprócz soli i pieprzu. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Rozgrzać oliwę w patelni (takiej, którą możemy potem wstawic do piekarnika). Oprószyć filety solą i pieprzem i smażyć z jednej strony przez ok. 4 min. Przewrócic i smażyc z drugiej strony jedynie przez minutę. Zdjąc patelnie z ognia. Rozsmarować masło escargot na każdym z filetów i wsatwic patelnie do nagrzanego piekarnika. Piec aż ryba zetnie się w środkowej części, ok. 2-3 min. Podajemy gorące polane resztą sosu, który zgromadził się na patelni.

szpanakopita (czyli ciasto francuskie ze szpinakiem)

Składniki

-opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kg szpinaku mrożonego
-ser feta 400gr
-4jajka
- 4łyżki posiekanego koperku
-po 2 łyżki zielonej pietruszki i szczypiorku(pokrojone)
-jedna średnia cebula
-2łyzki bułki tartej
-łyżka mleka
-olej do posmarowania blaszki
-sól pieprz



Przygotowanie

Szpinak wkładamy na patelnie dodajemy por pokrojony w półplasterki i drobno posiekana cebule.Smażymy do odparowania wody.
Do miski dajemy pokruszona fetę,szpinak,zieleninę,3 jajka,bułke tarta i mieszamy doprawiając sola (nie za dużo bo feta jest słona) i pieprzem do smaku.
Na blaszkę układamy papier do pieczenia i smarujemy tłuszczem.Układamy jedno ciasto (delikatnie rozciągamy aby nie porozrywać to będzie potrzebny zapas do zaklejania) a na nie farsz szpinakowy.Nakrywamy drugim i szczelnie zawijamy wszystkie boki aby farsz nie wypłynał podczas pieczenia.Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy wierzch ciasta.Pieczemy w temp 180*C ok 30-45 min.(po 10 min od momentu włożenia do piekarnika wyjmujemy i kroimy wierzch na 16 kawałków tak by w środku się dobrze dopiekło).Zapomniałam o jednym szczególe,ciasta należy przed pieczeniem nakuć widelcem żeby nie "spuchło"w czasie pieczenia.

czwartek, 3 listopada 2011

CHUTNEY Z DYNI - marynowana dynia

Składniki


Składniki:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu winnego
1 szklanka dyni wyciętej w kuleczki lub pokrojonej w drobną kostkę
1 nacięty ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
5 goździków
kilka plasterków czuszki lub szczypta kruszonego chili 
sól, pieprz





Przygotowanie

Przygotowanie:
Zagotować ocet z cukrem. Dodać czosnek, imbir, goździki i czuszkę. Zmniejszyć ogień. Gotować, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodać dynię. Dodać sól i pieprz, pamiętając, że smak się wzmocni. Gotować odkryte, czasami mieszać. Chutney jest gotowy, gdy dynia jest szklista. Jeżeli w garnku zostało sporo płynu należy go na mocnym ogniu szybko odparować.

© Agnieszka i Marcin Kręgliccy
Przepis z programu PARA W KUCHNI (odc.5)

Kotlety mielone z farszem w środku

Składniki

mięso mielone z łopatki ewentualnie z szynki

jajko

1 ziemniak

pieprz sól
przyprawy

na farsz pieczrki+cebulka

do optoczenia kotletów wyłuskane ziarno ze słonecznika

nie podaję proporcji - wedle uznania gospodyni



Przygotowanie

wykonanie

wyrobić mięso  tak jak do kotletów mielonych, ja osobiście dodaję jeszcze dodatkowo jeden starty ziemniak nie wyciskając wody z niego

farsz z pieczarek robię podsmażając pokrojone drobniutko pieczarki + d drobno pokrojoną cebulkę chwilę podsmażę aż zeszkli się cebulka

formuję kotlety w środek kotleta wkładam farsz z pieczarek

gotowe kotlety optaczać w wyłuskanym ziarnie ze słonecznika, ziaraenka winne być całe -  nie rozdrabniać

smażyć kotlety tak jak frytki w wysokim garczku z większą ilością oleju czy tłuszczu na którym kotlety smażymy

Gotowe kotlety dusimy pod przykryciem kilka minut
no i gotowe
smacznego
pozdrawiam kamaxyz

środa, 2 listopada 2011

kaczka pieczona z jablkami i zurawina

Składniki

1 swieza kaczka ( probowalem na mrozonej ale nie wychodzi az tak smacznie)
1 - 1,5 kg jablek
swiezy imbir
suszona zurawina (ok 200g)
sol
pieprz
rozmaryn
sok z cytryny
2 gozdziki
200g smalcu z gesi



Przygotowanie

Przygotowac farsz
Jablka obrać (ok 5 sztuk) ze skorki i posiekac na mniejsze kawalki
zurawine sparzyc i dodac do jablek
nastepnie zetrzec swiezy imbir i dwa gozdziki i pozostawic na kilka godzin do lodowki.

Kaczke umyć, i skropic z sokiem z cytryny.
Wczesniej prygotowany farsz wlozyc do wnetrza kaczki i zaszyc.
Kaczke z wierzchu posolic, natrzec pieprzem i rozmarynem - pozostawic na kilak godzin w lodowce ( ja najczesniej zostawiam tak zamarnowana kaczke na cala noc do lodowki).


Nastepnie rozgrzac pieczarnik do 200C
W naczyniu zaroodpornym lub bartyfannie rozpuscic smalec z gesi.
Obrac pozostala czesc jablek  (ok 2- 3) i pokroic na polowki
Wlozyc kaczke na roztopiony smalec i oblozyc jablkami i wsadzic do piekarnika
przez pierwsze 20 min piec bez przykrycia  potem mozna kaczke przykryc i piec przez ok 1 - 1,5h. Kaczke nalezy bardzo czesto podlewac. Ja osobiscie robie to co 10 - 15 min

Tak upieczona kaczke wylozyc na polnisek i podawac w zaleznosci od upodobania
Ja polecam z opiekanymi ziemniaki z tymiankiem i czerwona kapusta

Do tak przygotowanej kaczki polecam lekkie wino czerwone jak Cotes du Rhone

Paszteciki Irenki

Składniki

Ciasto : 1 kg maki pszennej
             1 margaryna
             5 dkg drozdzy
             szczypta cukru
             1 cale jajko do ciasta
             1 cale jajko do smarowania wierzchu
             sol do smaku
             kwasna smietana

Farsz :  ja wykorzystuje mieso wygotowane np w rosole, ale mozna samemu ugotowac, zmielic, podsmazyc cebulke na zloto dodac zmielone miesko i razem podsmazyc.
Ugotowac srednia glowke kapusty, wygniesc nadmiar wody, posiekac, podsmazyc cebulke na zloto, dodac posiekana kapuste usmazyc.
Polaczyc z usmazonym miesem, doprawic sola i pieprzem.

Te paszteciki mozna robic z dowolnym farszem, mozna z samym miesem, z sama kapusta, ja przewaznie mieszam miesko z kapusta.





Przygotowanie

Wykonanie :  drozdze posypac cukrem, zalac odrobina cieplego mleka lub wody, pozostawic do wyrosniecia.
Nastepnie zarobic ciasto ze smietana ile ciasto zabierze-raczej sporo, wyrobic. Ciasto rozwalkowac na grubosc okolo 5 mm ( troche grubiej jak na pierogi), nakladac farsz


i formowac paszteciki





gotowe paszteciki smarowac rozbeltanym jajkiem, posypac kminkiem, piec w temperaturze 180 stopni, czas pieczenia mniej wiecej 30-35 minut.



ja pieke te paszteciki na wieksze imprezy, goscie zawsze sie nimi zajadaja. Pieke je dzien wczesniej a potem odgrzewam w piekarniku.
Polecam i zycze smacznego !!

wtorek, 1 listopada 2011

Grzebień ze schabu z boczkiem i serem

Składniki


schab ok 1,20 kg
cebula
ząbki czosnku
plastry sera zółtego (gouda)
plastry boczku surowego wędzonego
pieprz
sól
papryka słodka, ostra
oliwa z oliwek




Przygotowanie

Schab ponacinac jak na kotlety ale nie do konca, tak aby powstał "grzebien". Mieso posolić, popieprzyc, natrzec czoskiem rozgniecionym, oprószyc paprykami (ja dodałam jeszcze przyprawe stropolska z ziołowej firmy Maspolanka). Ewentualnie przyprawic wg gustu. Nastepnie w szczeliny powkladac po plastrze boczku i plastrze sera żółtego. Schab obwiązać sznurkiem, zawinac w folie, włożyc do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na 45 minut w 180st. Po tym czasie odwinać z folii i włozyc ponownie do naczynia, obłozyć plastrami cebuli i plasterkami czosnku, polac z wierzchu oliwą, i piec 20 minut Po tym
czasie zdjełam przykrywke i podpiekałam jeszcze góre 10-15 minut. Zdjac sznurek. Kroic ukosnie do warstw. Wychodzi bardzo smaczna pieczen i nie ma obawy, ze schab wyjdzie suchy, jest delikatny, soczysty i aromatyczny.